News

Efectele intemperiilor: inundații și sute de copaci căzuți. Pompierii au intervenit în 25 de localități

Vremea rea a făcut prăpăd în 25 de localități. Echipele de salvatori au intervenit pentru evacuarea apei sau înlăturarea copacilor căzuți.
19.05.2021 | 12:15
Efectele intemperiilor inundatii si sute de copaci cazuti Pompierii au intervenit in 25 de localitati
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgența ( IGSU) a transmis că efectele negative produse de vreme s-au făcut vizibile în 14 județe și în municipiul București.

Meteorologii au lansat mai multe avertismente de vreme rea. Pagubele nu au întârziat să apară, iar pompierii au avut parte de intervenții numeroase.

ADVERTISEMENT

Efectele intemperiilor: Inundații și sute de copaci căzuți. Pompierii au intervenit în 25 de localități

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că, Iîn ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 25 localități din 14 județe. Vremea rea a avut afecte în Capitală și în judeţele Argeş, Bihor, Brăila, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Teleorman şi Timiş.

Ploaia abundentă a dus la inundarea a 21 de curți, zece beciuri și două străzi. De asemenea, vântul puternic a dărâmat 197 copaci, cinci stâlpi de electricitate/telefonie și 47 elemente de construcție.

ADVERTISEMENT

Instituția mai anunță că nu au fost înregistrate victime. În schimb, pagubele materiale au fost însemnate, fiind avariate 74 de autoturisme.

În județul Bihor au fost înregistrate două evenimente mai însemnate, ambele în localitatea Cociuba Mică. Dintre acestea, primul ar fi putut să se soldeze cu victime. Șase persoane, doi adulți și patru copii, au fost salvate din calea viituri. Casa modulară în care aceștia locuiau a fost luată de ape. Oamenii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale și au rămas în casele rudelor.

ADVERTISEMENT

Alte 24 de persoane din aceeași localitate au fost evacuate sau s-au autoevacuat, preventiv. Ulterior, oamenii au putut reveni în locuințe.

Traficul, afectat de vremea rea

„Din cauza fenomenelor de vreme rea, traficul rutier a fost blocat pe 1 drum național (DN76/BH) și 1 drum comunal (DC 97/BH) și temporar afectat pe 1 drum național (DN7/HD) și 3 drumuri județene (DJ 763, DJ 768B/BH și DJ 675/GJ). Echipaje specializate au actionat în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp și reluarea traficului în condiții de normalitate”, a anunțat IGSU.

ADVERTISEMENT

Și traficul feroviar a fost afectat. Pe raza localității Florești, pe magistrala CFR 300 București – Brașov, vântul puternic a doborât un copac, iar acesta a căzut peste calea ferată.

„Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/ hidrologice imediate, au fost emise 6 mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert, privind fenomenele hidro-meteorologice periculoase, în județele Bihor și Cluj. La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor”, a mai transmis instituția.

Cetățenii sunt sfătuiți să respecte unele reguli, pentru evitarea situațiilor care le pot pune în pericol viața: să nu se deplaseze prin curenți de apă sau cu autoturismul în zona inundată. În cazul în care sunt surprinși de viitură, oamenii sunt sfătuiți să meargă către părțile superioare ale caselor sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

ADVERTISEMENT