News

Efectele scandalului dispozitivelor cardiace refolosite. Medic cardiolog: „Pacienții sunt mai reticenți, este un lucru rău pentru sănătatea lor”

Un medic cardiolog din Craiova atrage atenția că scandalul privind dispozitivele cardiace refolosite a provocat temeri în rândul pacienților suferinzi de inimă.
05.03.2023 | 11:25
Efectele scandalului dispozitivelor cardiace refolosite Medic cardiolog Pacientii sunt mai reticenti este un lucru rau pentru sanatatea lor
Medicul Eugen Țieranu/ Foto: Facebook - Eugen Țieranu
ADVERTISEMENT

Eugen Țieranu, medic specialist cardiolog cu supraspecializare în cardiologie intervențională și coordonatorul Compartimentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, a afirmat, într-un interviu pentru HotNews, că scandalul izbucnit la Iași privind refolosirea dispozitivelor cardiace a provocat nedumerire și reticență în rândul pacienților care ar avea nevoie de aceste dispozitive.

Nedumeriri și nelămuriri la pacienți

Eugen Țieranu spune că pacienții tratați la Centrul de Cardiologie din Craiova sunt mulțumiți, însă scandalul de la Iași a produs „nedumeriri și nelămuriri”. „Toți pacienții parcă sunt puțin mai reticenți în ceea ce privește astfel de proceduri și acum, mai nou, va trebui să ducem și muncă de lămurire din ce în ce mai mulți pacienți”, a spus medicul. Astfel, mulți pacienți întreagă dacă dispozitivul este nou sau de ultimă generație.

ADVERTISEMENT

Adică pacienții, bineînțeles, urmăresc presa, și, din păcate, există o stare de nedumerire și poate nu frică, că nu este frică, dar pacienții sunt din ce în ce mai reticenți. Iar acest lucru, din păcate, este rău și pentru sănătatea lor, și pentru bolile cardiovasculare în general”, a declarat Țieranu. Temerile vizează inclusiv stenturile, deși acestea sunt dispozitive care nu mai pot fi scoase din corpul pacienților nici măcar după deces.

Stenturile, spre exemplu, sunt mici dispozitive care sunt implantate la pacienții care au probleme cu arterele coronare. Vasele de la inimă și acele stenturi sunt atașate pe un balon și depozitate de către cardiologii intervenționiști în interiorul vaselor. Sunt ca o armătură metalică care ulterior, după o anumită perioadă de timp, sunt asimilate de organism, adică sunt endotelizate și, de acolo, aceste stenturi nu mai pot fi refolosite, nu se mai pot scoate de la pacienți, indiferent că pacienții vor deceda, dar nu se mai pot scoate și refolosi”, a spus cardiologul.

ADVERTISEMENT

Reputația afectată a cardiologilor

Acesta susține că scandalul a afectat, în mod nedrept, reputația tuturor cardiologilor din România. „În ceea ce privește medicină în România, de multe ori, din păcate, sunt scoase în evidență doar lucrurile mai neplăcute, fără a fi evidențiate și lucrurile bune care se fac. Spre exemplu, în cardiologia intervențională, pe care o practic, poate că din 1.000 de pacienți tratați, 990 sunt salvați. Dar de multe ori nu contează cei 990, ci sunt scoase în evidență lucrurile mai puțin bune”, a argumentat Eugen Țieranu.

Marea majoritate a colegilor mei care și-au ales această meserie o fac din pasiune și cu dăruire maximă. Dar bineînțeles că nu întotdeauna totul iese perfect, și medicii mai pot greși. Nu se întâmplă doar în România, se întâmplă peste tot. Se întâmplă să și greșeti, important este să te perfecționezi zi de zi în meseria aceasta. În fiecare zi ai un lucru nou de învățat de la un coleg sau de la un pacient”, a continuat cardiologul.

ADVERTISEMENT

El a apărat reputați colegilor săi afirmând că aceștia își fac meseria în condiții grele, medicii cardiologi intervenționiști fiind nevoiți să se expună radiațiilor. „Se lucrează cu radiații X, se lucrează cu costume de plumb de 15 kilograme. La fiecare procedură, medicul poartă un costul de plumb de 15 kilograme și este direct în sursa de radiații. Este o meserie extrem de riscantă pentru medic și, vă dați seama, nu este tocmai plăcut să nu ai satisfacția muncii tale”, susține Eugen Țieranu.

De asemenea, medicii cardiologi intervenționiști se confruntă cu un număr foarte mare de pacienți întrucât centrele de cardiologie intervențională sunt puține, iar multe județe nu au un asemenea centru, astfel că pacienții sunt trimiși la spitalele din orașele mari. Țieranu apreciază că fiecare județ ar trebui să aibă măcar un asemenea centru, însă Craiova este obligată să deservească toate județele din zona Olteniei, în condițiile în care acest centru are doar patru medici intervenționiști.

ADVERTISEMENT

Eugen Țieranu este șef lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, medic specialist cardiolog cu supraspecializare în cardiologie intervențională și coordonatorul Compartimentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. În 2018, când era încă medic rezident, Țieranu a făcut parte din echipa de medici care l-a operat pe actorul Florin Busuioc, după ce acesta a suferit un infarct.

ADVERTISEMENT