Efectele tehnologiei asupra copiilor sunt din ce în ce mai pregnante. Trăim într-o lume a vitezei, fugim toată ziua dintr-o parte în alta, credem că vom gasi fericirea la următoarea intersecție.
În această alergare continuă ajungem să ratăm tocmai unicul lucru care contează, și anume: prezentul. Ignorând prezentul, ajungem uneori să ne neglijăm chiar și propriii copii. Aceștia se afundă din ce în ce mai mult într-o lume ireală, într-un spațiu virtual periculos și pierd de la o vârstă fragedă contactul cu realitatea.
“Abilităţile de comunicare socială sunt în pericol din cauza folosirii abuzive a tehnologiei. Aceste aptitudini se creează şi se dezvoltă prin interacţiuni zilnice în care copilul învaţă când să intervină într-o conversaţie, cum să-şi folosească expresia feţei, tonul sau contactul vizual adecvat în funcţie de partenerul de discuţie. Aceste elemente umane sunt limitate atunci când un copil se uită pasiv la un ecran toată ziua”, a declarat Lisa Rai Mabry-Price, director la o asociație de comunicare din Statele Unite.
Nu este un secret că tehnologia a devenit o componentă integrală a vieții de zi cu zi. Tehnologia are evident multe lucruri pozitive, dar folosită în exces poate cauza dependență, depresie, tulburări de comportment. Dacă adulții ajung să cadă în capcanele nocive ale dispozitivelor digitale, tinerii sunt și mai vulnerabili și nu au nicio scăpare.
Mulți cercetători au studiat efectele tehnologiei asupra copiilor și iată câteva dintre lucrurile negative descoperite :
Un studiu făcut de Common Sense Media a dezvăluit că în 2019, 48% dintre copii aveau propria lor tabletă. Procentul era de doar 7 la sută în 2013 și de 1 la sută acum 10 ani.
Un copil mai mic de 7 ani din America stă în medie o oră pe tableta sau telefon în fiecare zi. În 2011, media era de doar 5 minute. Este o creștere substanțială în decursul unui deceniu. Dacă s-ar păstra aceeași evoluție și în următorul deceniu, un copil mai mic de 7 ani ar ajunge să stea pe gadgeturi în 2030 aproximativ 12 ore pe zi.
Trăind într-o lume virtuală, copiii petrec mai puțin timp fizic cu familia și cu prietenii. Aleg mai degrabă să vorbească prin mesaje sau pe chat pe diverse platforme, decât să se întâlnească cu cineva.
Marcia Blondel, profesor de engleză la un liceu din New York, are o opinie interesantă despre diversele platforme unde atât copiii, cât și adulții petrec mult timp.
“Cei care stau non stop pe social media vor avea probleme de atenție. Nu se vor mai putea concentra mult timp pe un singur lucru. Își vor pierde răbdarea cu ușurință. E clar ca nu e sănătos să citești 30 de postări aleatorii într-un minut”, consideră aceasta.
“Copiii, dar și adulții dominați de tehnolgie ajung să piardă anumite particularități umane precum: empatia, curiozitatea, răbdarea, atenția când cineva vorbește și chiar spontananeitatea. Vedeți ce obsesie au mulți de a obține likeuri, aprecieri virtuale de la persoane pe care nici măcar nu le cunosc. E o problema deja gravă. Se pierde simțul realității”, susține doctorul Gary Small, directorul departamentului de cercetare de la Ucla.
Studiile sunt elocvente. Tehnologia este folositoare pentru un copil doar atunci când e folosită cu moderație. Aceleași principii se aplică și pentru adulți. Nimeni nu ar trebui să fie dominat de tehnologie.
Societatea e în schimbarea, dar la bază natura umană rămâne neschimbată – un apus de soare va degaja mereu mai multă fericire decât 1000 de likeruri virtuale.