News

Efectele tehnologiei asupra copiilor. Cât de periculoase sunt, de fapt, telefoanele mobile și tabletele

11.08.2020 | 13:24
Efectele tehnologiei asupra copiilor Cat de periculoase sunt de fapt telefoanele mobile si tabletele
Efectele tehnologiei asupra copiilor. Cât sunt de periculoase telefoanele mobile și tabletele. Sursa foto : Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Efectele tehnologiei asupra copiilor sunt din ce în ce mai pregnante. Trăim într-o lume a vitezei, fugim toată ziua dintr-o parte în alta, credem că vom gasi fericirea la următoarea intersecție.

În această alergare continuă ajungem să ratăm tocmai unicul lucru care contează, și anume: prezentul. Ignorând prezentul, ajungem uneori să ne neglijăm chiar și propriii copii. Aceștia se afundă din ce în ce mai mult într-o lume ireală, într-un spațiu virtual periculos și pierd de la o vârstă fragedă contactul cu realitatea.

ADVERTISEMENT

“Abilităţile de comunicare socială sunt în pericol din cauza folosirii abuzive a tehnologiei. Aceste aptitudini se creează şi se dezvoltă prin interacţiuni zilnice în care copilul învaţă când să intervină într-o conversaţie, cum să-şi folosească expresia feţei, tonul sau contactul vizual adecvat în funcţie de partenerul de discuţie. Aceste elemente umane sunt limitate atunci când un copil se uită pasiv la un ecran toată ziua”, a declarat Lisa Rai Mabry-Price, director la o asociație de comunicare din Statele Unite.

Ce efecte are tehnologia asupra copiilor?

Nu este un secret că tehnologia a devenit o componentă integrală a vieții de zi cu zi. Tehnologia are evident multe lucruri pozitive, dar folosită în exces poate cauza dependență, depresie, tulburări de comportment. Dacă adulții ajung să cadă în capcanele nocive ale dispozitivelor digitale, tinerii sunt și mai vulnerabili și nu au nicio scăpare.

ADVERTISEMENT

Mulți cercetători au studiat efectele tehnologiei asupra copiilor și iată câteva dintre lucrurile negative descoperite :

  •  se pierd relațiile interumane și abilitățile sociale;
  •  cu cât un copil se joacă mai mult pe telefon sau tabletă, cu atât sunt șanse mai mici să facă o activitate fizică; în timp, lipsa de mișcare de la o vârstă fragedă,  poate duce la probleme de sănătate.
  •  un alt efect negativ al tehnologiei asupra copiilor este legat de tulburările de somn. Este dovedit că telefonul mobil, tableta, laptopul, folosite în exces pot afecta din plin somnul.
ADVERTISEMENT
efectele tehnologiei asupra copiilor
Efectele tehnologiei asupra copiilor.Sursa foto : Hepta.ro

Generațiile viitoare vor fi generații tehnologizate

Un studiu făcut de  Common Sense Media a dezvăluit că în 2019, 48% dintre copii aveau propria lor tabletă. Procentul era de doar 7 la sută în 2013 și de 1 la sută acum 10 ani.

Un copil mai mic de 7 ani din America stă în medie o oră pe tableta sau telefon în fiecare zi. În 2011, media era de doar 5 minute. Este o creștere substanțială în decursul unui deceniu.  Dacă s-ar păstra aceeași evoluție și în următorul deceniu, un copil mai mic de 7 ani ar ajunge să stea pe gadgeturi în 2030 aproximativ 12 ore pe zi.

ADVERTISEMENT

Trăind într-o lume virtuală, copiii petrec mai puțin timp fizic cu familia și cu prietenii. Aleg mai degrabă să vorbească prin mesaje sau pe chat pe diverse platforme, decât să se întâlnească cu cineva.

Marcia Blondel, profesor de engleză la un liceu din New York, are o opinie interesantă despre diversele platforme unde atât copiii, cât și adulții petrec mult timp.

“Cei care stau non stop pe social media vor avea probleme de atenție. Nu se vor mai putea concentra mult timp pe un singur lucru. Își vor pierde răbdarea cu ușurință. E clar ca nu e sănătos să citești 30 de postări aleatorii într-un minut”, consideră aceasta.

“Copiii, dar și adulții dominați de tehnolgie ajung să piardă anumite particularități umane precum: empatia, curiozitatea, răbdarea, atenția când cineva vorbește și chiar spontananeitatea. Vedeți ce obsesie au mulți de a obține likeuri, aprecieri virtuale de la persoane pe care nici măcar nu le cunosc. E o problema deja gravă. Se pierde simțul realității”, susține doctorul  Gary Small, directorul departamentului de cercetare de la Ucla.

Studiile sunt elocvente. Tehnologia este folositoare pentru un copil doar atunci când e folosită cu moderație. Aceleași principii se aplică și pentru adulți. Nimeni nu ar trebui să fie dominat de tehnologie.

Societatea e în schimbarea, dar la bază natura umană rămâne neschimbată – un apus de soare va degaja mereu mai multă fericire decât 1000 de likeruri virtuale.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
O nouă moarte suspectă în Rusia. Era un personaj important
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant