Efectul David Popovici, campion olimpic la înot, începe să miște lucrurile la nivel înalt în România. Guvernul a anunțat că va modifica Legea Sportului și va investi din fonduri publice pentru promovarea sportului de performanţă la nivel de copii şi juniori.
Premierul Marcel Ciolacu a semnat o ordonanță pentru completarea Legii Educației Fizice și Sportului, care va fi aprobată în şedinţa de joi, 8 august. Proiectul de act normativ are în vederea acordarea de alocații de la bugetul de stat cluburilor sportive de drept privat de către organele administrației publice centrale. Sumele sunt destinate exclusiv sprijinirii și dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori.
În document se arată că prin acest demers al Guvernului oferă posibilitatea Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS) să susţină activitatea sportivă la nivel de copii şi juniori, spre înalta performanţă. Un alt obiectiv este promovarea de programe la nivel naţional pentru creşterea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă şi a numărului sportivilor legitimaţi prin promovarea sportului de performanţă la nivel de copii şi juniori.
”Statistica europeană relevă că România este între ultimele trei țări UE în privința practicării vreunui sport (6,3%). 80% dinte români nu au practicat niciodată un sport sau au participat foarte rar la activități sportive. Spre comparație, țările nordice au cifre de până la 25%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.
Astfel, potrivit ordonanței semnate de premierul Marcel Ciolacu se are în vedere: „Identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii şi juniori şi modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcţionarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile şi transparente, care să ţină cont de normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federaţiile sportive naţionale, prin care Guvernul să susţină activitatea grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obţinerii de performanţe sportive la nivel naţional şi internaţional”.
În concluzie, statul va aloca cluburilor de drept privat tot atâția banii cât investesc în activitatea de copii și juniori. De altfel, Marcel Ciolacu a declarat după performanța naționalei de fotbal a României de la EURO 2024 că ”pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul va aloca, de asemenea, un leu”.
”Cred că după performanța fotbaliștilor noștri la Euro 2024, care a declanșat emoție și mândrie națională, trebuie să facem pași concreți ca să asigurăm naționalei o resursă constantă de tineri valoroși.
De aceea, aprobăm un memorandum prin care finanțăm de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal.
Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu. Singura condiție este ca destinația exclusivă a finanțării să fie pentru copii si juniori”, a declarat Marcel Ciolacu, în ședința de guvern din 4 iulie 2024.
Guvernul menționează că adoptarea actualului proiect de act normativ conduce și oferă oportunitatea pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului sportiv și obținerea rezultatelor sportive semnificative pe plan național și internațional.
După cele două medalii cucerite la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, aur în proba de 200 de metri liber și bronz la 100 de metri liber, înotătoul David Popovici a tras un semnal de alarmă referitor la condițiile de pregătire ale sportivilor români.
„Aș vrea ca aceste medalii să ducă la o mai multă atenție pentru sportul românesc, nu către înot, dar către sport în general. Avem multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării!
N-aș spune că am făcut un miracol. În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap, au absolut orice.
Centre de pregătire peste centre de pregătire. Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin unde am învățat să înot la 4 ani, de-asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, că înot în aer liber. Iar în timpul iernii, când e frig afară, pentru că bazinul din interior ni se promite că se va face ceva cu el, noi ne antrenăm într-un balon unde, dacă o persoană care nu e obișnuită intră și după 3 minute spune că se sufocă. În asemenea condiții ne antrenăm noi.
Mi-ar plăcea să avem mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice, și de ce nu, mai mulți medaliați! Acum am venit doar trei sportivi calificați la înot. Mă uit, și de ce să mint, mă simt invidios pe delegațiile altor țări care sunt cu mai puțin locuitori decât noi și sunt „o tonă de inși”. Mi-ar plăcea și mie să avem mai mulți olimpici, iar eu îmi voi face partea”, a afirmat David Popovici.