News

Eficiență de 70%, pentru vaccinul realizat de Universitatea din Oxford. A doua doză crește eficacitatea la 90%

23.11.2020 | 11:09
Eficienta de 70 pentru vaccinul realizat de Universitatea din Oxford A doua doza creste eficacitatea la 90
ADVERTISEMENT

Vaccinul realizat de Universitatea din Oxford a demonstrat o eficiență de 70%, la prima doză administrată. La a doua vaccinare, eficacitatea acestuia ajunge la 90%. 

Cercetătorii de la Oxford dezvoltă un vaccind anti-COVID alături de compania farmaceutică AstraZeneca, iar rezultatele obținute, în primă instanță, au adus și sentimentul de dezamăgire, având în vedere că vaccinurile de la Pfizer și Moderna au arătat o eficiență de 95%.

ADVERTISEMENT

În schimb, eficacitatea serului oamenilor de știință britanici a crestut la 90% în cadrul unui grup de voluntari cărora li s-a administrat o a doua doză.

Vaccinul de la Universitatea din Oxford, eficient 70% la prima doză. 90% după a doua vaccinare

Vaccinul produs de oamenii de știință britanici are două mari avantaje în fața celorlalte două: este mult mai ieftin și mai ușor de depozitat și transportat în toată lumea. Acesta va juca un rol semnificativ în lupta cu SARS – C0V – 2, dacă va primi aprobarea autorităților de reglementare.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat acest ser imunitar în 10 luni, procesul ar fi durat, în mod normal, aproape un deceniu. Peste 20.000 de voluntari au fost implicați jumătate în Marea Britanie, restul în Brazilia.

Oamenii de știință au declarat că eficacitatea acestuia este de 70% și că sunt foarte mulțumiți de acest rezultat. Totuși, ei au observat că protecția a crescut la 90% în momentul în care oamenilor li s-a administrat o doză mai mică, urmată de una mai mare.

ADVERTISEMENT

Guvernul Marii Britanii a comandat 100 de milioane de doze, suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni. Premierul Boris Johnson a declarat că „veștile sunt incredibil de bune, vaccinul Oxford s-a dovedit eficient în studii. Mai sunt încă de făcut verificări de siguranță, dar acestea sunt rezultate fantastice”, potrivit BBC.

Autoritățile din țara noastră se așteapă să primească, în scenariul optimist, vaccinul împotriva Covid-19 în cursul lunii decembrie. Scenariul mai pesimist anunță sosirea unui ser în România în ianuarie sau februarie.

ADVERTISEMENT

Liderii G20 au avut o întâlnire virtuală, în cursul sfârșitului de săptămână, în care au discutat despre modul în care vaccinul va fi distribuit pe teritoriul întregii planete. Aceștia au promis că nicio țară nu va fi lăsată în urmă. „Există o recunoaștere clară din partea G20: dacă lăsăm în urmă orice țară, vom rămâne cu toții în urmă”, a spus ministrul saudit de finanțe Mohammed al-Jadaan.

ADVERTISEMENT