ADVERTISEMENT
News

Eficienţa vaccinului anti-COVID, diminuată de unele substanţe care ajung în corpul nostru.

Autor: Cerasela Stafie | 17.11.2020 | 16:58
Eficienţa vaccinului anti-COVID, diminuată de unele substanţe care ajung în corpul nostru.
Eficienţa vaccinului anti-COVID, diminuată de unele substanţe care ajung în corpul nostru. Cum să ne protejăm Sursa foto: Hepta

Cercetătorii își fac griji cu privire la prezența în organismul uman a unor substanțe chimice care ar putea să ne facă imuni la vaccinul anti-Covid-19. Substanțele perfluoroalchilate (PAFS) au fost descoperite în corpul uman în America și în alte câteva țări, iar acestea pot să reducă eficiența unui viitor vaccin.

ADVERTISEMENT

Succesul unui vaccin împotriva SARS-CoV- 2 poate împiedicat de prezența acestor substanțe chimice în organismul uman. Ele sunt întâlnite în lucrurile care ne încojoară de la haine, la ustensile de bucătărie sau cutii de pizza.

Oamenii de știință se tem de posibilitatea ca aceste substanțe diminueze reacția organismului uman la un eventual tratament împotriva Covid-19 și, în acest fel, să reducă șansa de a ne întoarce la o lume normală, în care restricțiile să nu mai existe, scrie The Guardian.

Substanțe chimice, utilizate în viața de zi cu zi, pot afecta eficiența vaccinului anti-Covid

Studiile conduse de Philippe Grandjean, profesor adjunct pe probleme de sănătatea mediului la Școala de Sănătate Publică Harvard, au descoperit că expunerea copiiilor la PAFS a făcut ca anticorpii acestora să fie vizibil reduși după vaccinări împotriva tetanosului și a difteriei. O altă cercetare, venită în continuarea acesteia, a dat rezultate asemănătoare și în cazul adulților care lucrează în sistemul de sănătate.

ADVERTISEMENT

Philippe Grandjean a precizat că, în momentul de față, nu este nimic sigur cu privire la impactul pe care îl are prezența respectivelor substante chimice în organismul uman asupra vaccinului, dar că există un risc.

El a adăugat că s-a dovedit că prezența PAFS în organismul uman face ca numărul de anticorpii dezvoltați de organism după vaccinare să fie mic, ceea ce diminuează eficiența vaccinului, dar că ar putea să aibă același răspuns doar dacă vaccinul anti Covid-19 o să fie similar celor care au fost implicate în acest studiu.

Compania germană BioNTech și gigantul farmaceutic america Pfizer au anunțat, recent, că sunt în stadii avansate de testare ale unui vaccin care a dovedit 90% eficiență în prevenirea infecției cu SARS – CoV – 2.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Pfizer se bazează pe material genetic, ARN mesager, și nu este sigur dacă contaminarea PFAS i-ar perturba eficacitatea la pacienți.

Totuși, există și alte câteva vaccinuri care sunt dezvoltate în jurul vârfurilor formate din proteine ​​ale virusului, asemănător vaccinurilor pentru tetanos și difterie și pot avea, de asemenea, rezultate slabe la persoanele care au ingerat PFAS.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!