News

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson împotriva variantei Delta, pusă sub semnul întrebării în SUA

Unii experți în boli infecțioase din Statele Unite cred că persoanele vaccinate cu serul produs de Johnson & Johnson vor avea nevoie de o doză de rapel cu vaccinurile Pfizer sau Moderna.
27.06.2021 | 15:38
Eficienta vaccinului JohnsonJohnson impotriva variantei Delta pusa sub semnul intrebarii in SUA
ADVERTISEMENT

Vaccinul Johnson & Johnson este administrat într-o singură doză, dar unii specialiști americani cred că nu va fi eficient împotriva variantei indiene, numită și varianta Delta, a coronavirusului.

Pentru ca aceste persoane să beneficieze de o protecție cu adevărat ridicată, ei ar trebui să facă și o doză de rapel cu un ser pe bază de ARN mesager, anume Pfizer/ BioNTech sau Moderna, potrivit acestor specialiști, informează Reuters, preluată de către HotNews.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nu există deocamdată studii care să susțină eficiența combinării a două vaccinuri diferite, chiar dacă unele țări europene și Canada permit vaccinarea cu două seruri anti-Covid diferite.

Păreri împărțite despre eficiența vaccinului Johnson&Johnson

Temerile specialiștilor sunt alimentate de faptul că nu sunt informații certe care să confirme protecția vaccinului J&J împotriva variantei indiene care, potrivit estimărilor oficiale, va deveni dominantă în Statele Unite în cursul acestei veri. Prin contrast, studii efectuate în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer/ BioNTech sau AstraZeneca au confirmat că două doze sunt mai eficiente decât una singură.

ADVERTISEMENT

Recomandarea ca persoanele care au fost imunizate cu Johnson&Johnson să facă și doza de rapel cu un alt ser a fost avansată de către Andy Slavitt, fost consilier pe probleme de pandemie al președintelui SUA Joe Biden,  urmat și de alți specialiști.

Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puțin protejate împotriva bolii”, a afirmat profesorul Michael Lin, de la Stanford.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, Centrul pentru prevenirea bolilor din SUA nu recomandă rapelul pentru serul J&J, invocând faptul că nu există dovezi clare care să arate că există o scădere a protecției vaccinurilor.

Jason Gallagher, expert în boli infecțioase la Școala de Farmacie a Universității Temple, s-a vaccinat cu o doză de Pfizer, deși primise serul J&J încă din perioada studiului clinic, în noiembrie 2020. El a spus că îl îngrijorează datele din Marea Britanie care arată o eficacitate mai mică împotriva variantei Delta pentru persoanele care au primit o singură doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Și Angela Rasmussen, cercetător la Organizația pentru vaccinuri și boli infecțioase a Universității din Saskatchewan, a anunțat că a făcut rapel cu Pfizer după doza inițială de J&J. „Dacă locuiți într-o comunitate în care rata de vaccinare este scăzută, v-aș sugera să luați în considerare acest lucru”, a scris ea pe Twitter.

Alți experți cred că există posibilitatea ca rapelul făcut cu alt ser după doza de J&J să devină necesar împotriva variantei Delta, dar pentru acest lucru este nevoie de studii suplimentare.

Compania Johnson&Johnson a precizat că testează în laborator dacă serul pe care l-a produs poate neutraliza varianta Delta, dar încă nu au fost obținute date care să ofere un răspuns definitiv.

Studii efectuate anterior în SUA au arătat că vaccinurile ARNm au rate de eficacitate de aproximativ 95% , în timp ce vaccinul J&J a avut o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de COVID-19.

 

ADVERTISEMENT