Sport

EHF a decis cum se încheie faza grupelor din Champions League! CSM București poate încheia prima

10.02.2021 | 19:54
EHF a decis cum se incheie faza grupelor din Champions League CSM Bucuresti poate incheia prima
ADVERTISEMENT

A mai rămas o săptămână până la finalul fazei grupelor din EHF Champions League, iar o încheiere cu disputarea tuturor meciurilor este imposibilă, astfel că forul european trebuie să hotărască modul în care se vor face clasamentele.


UPDATE, 10 februarie, ora 19:48. EHF a decis ca meciurile nedisputate în grupele Champions League să se încheie cu înfrângerea la “masa verde” a echipelor din cauza cărora nu s-a putut disputa partida. Astfel, CSM a obținut două victorii, cu Bietigheim și Rostov, iar SCM Râmnicu Vâlcea are o victorie și două înfrângeri.

ADVERTISEMENT

Rezultatele “la masa verde”:

Clasamente actuale: 


Cel mai probabil, formatul inițial cu două echipe calificate direct în sferturi și două eliminate nu va fi respectat și toate formațiile vor merge într-un play-off în care locul 1 va juca cu locul 8 din cealaltă grupă și tot așa pentru stabilirea sferturilor de finală.

În formatul inițial, dacă toate meciurile s-ar fi putut disputa, primele două clasate din fiecare grupă ar fi mers direct în sferturi de finală, iar ultimele două, eliminate din competiție. Locuril 3-6 din fiecare grupă ar fi mers într-un play-off pentru stabilirea ultimelor patru locuri din sferturi.

ADVERTISEMENT

EHF are două scenarii pentru finalul grupelor Champions League!

Însă, scenariul este imposibil să se îndeplinească având în vedere că mai multe echipe, printre care se numără atât CSM București, cât și SCM Râmnicu Vâlcea, au mai multe meciuri restante din cauza infecțiilor cauzate de COVID-19.

Termenul de 14 februarie nu poate fi prelungit pentru încheierea grupelor, iar EHF are două variante pe care le analizează pentru încheierea fazei grupelor. Una dintre ele ar avantaja CSM București, iar cealaltă pe SCM Râmnicu Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Scenariul 1. Sistemul norvegian: numărul de puncte împărțit la numărul de meciuri

Presupune încheierea clasamentului cu numărul de meciuri pe care echipele îl vor avea pe data de 14 februarie, fără ca meciurile amânate să aibă o finalitate. Astfel, clasamentul va fi realizat împărțind numărul de puncte la numărul de meciuri disputate. CSM București ar fi dezavantajată de acest sistem, în condițiile în care a disputat 11 meciuri în care a adunat 13 puncte și ar fi devansată de Vipers, care are la ora actuală 12 puncte din 8 meciuri. SCM Râmnicu Vâlcea ar rămâne pe aceeași poziție, însă ar fi sigură de locul 6.

Cum arată acum clasamentele: 

Grupa A:

 1. Metz – 12 meciuri, 16 puncte
 2. Rostov-Don – 10 meciuri, 13 puncte
 3. Ferencvaros – 12 meciuri, 14 puncte
 4. CSM Bucureşti – 11 meciuri, 13 puncte
 5. Vipers Kristiansand – 8 meciuri, 12 puncte
 6. Esbjerg – 12 meciuri, 8 puncte
 7. Krim – 12 meciuri, 7 puncte
 8. Bietigheim – 11 meciuri, 3 puncte
ADVERTISEMENT

Grupa B: 

 1. ȚSKA Moscova – 13 meciuri, 23 de puncte
 2. Gyor – 13 meciuri, 22 de puncte
 3. Brest – 13 meciuri, 17 puncte
 4. Odense – 13 meciuri, 13 puncte
 5. Buducnost – 13 meciuri, 10 puncte
 6. SCM Râmnicu Vâlcea – 10 meciuri, 6 puncte
 7. Borussia Dortmund – 11 meciuri, 5 puncte
 8. Podravka – 12 meciuri, 2 puncte
ADVERTISEMENT

* clasament cu o etapă înainte de încheierea fazei grupelor

Cum ar arăta clasamentele după sistemul norvegian: 

Grupa A: 

 1. Vipers – 1,5 puncte / meci
 2. Metz – 1,33 puncte / meci
 3. Rostov – 1,3 puncte / meci
 4. CSM București – 1,18 puncte / meci
 5. Ferencvaros – 1,16 puncte / meci
 6. Ebjerg – 0,66 puncte / meci
 7. Krim – 0,58 puncte / meci
 8. Bietigheim – 0,27 puncte / meci

Grupa B: 

 1. ȚSKA Moscova – 1,76 de puncte / meci
 2. Gyor – 1,69 de puncte / meci
 3. Brest – 1,30 de puncte / meci
 4. Odense – 1 punct / meci
 5. Buducnost – 0,76 de puncte / meci
 6. SCM Râmnicu Vâlcea – 0,6 puncte / meci
 7. Borussia Dortmund – 0,45 puncte / meci
 8. Podravka – 0,16 puncte / meci

* Clasamentele vor suferi modificări după disputarea ultimei etape din EHF Champions League

Scenariul 2. Penalizarea echipelor vinovate cu înfrângeri la masa verde

Este scenariul care ar putea duce CSM București pe primul loc în grupă, dacă va reuși să învingă la Metz, în ultima etapă. EHF analizează ca echipele din cauza cărora nu s-a putut disputa un meci să îl piardă la “masa verde”.

CSM București ar obține astfel patru puncte din restanțele cu Rostov și Bietigheim, în condițiile în care din cauza cazurilor pozitive din lotul adversarelor, meciurile nu s-au putut disputa. Cu un potențial de 6 puncte, dat și de o eventuală victorie la Metz, CSM ar avea mari șanse să încheie pe locul 1.

În schimb, SCM Râmnicu Vâlcea ar pierde cu 0-10 două dintre cele trei meciuri restante și locul 6 ar fi în pericol. Echipa lui Florentin Pera a obținut o victorie importantă la Odense, însă va avea un nou test dificil împotriva lui Brest, pe teren propriu, în ultima etapă. Încă este neclar dacă se va recurge la acest scenariu dacă în play-off vor juca toate echipele sau se păstrează formatul inițial, cu 2 echipe din fiecare grupă direct în sferturi și 2 eliminate.

EHF va lua decizia în cursul săptămânii viitoare, înainte de disputarea ultimei etape din grupele Champions League. Sâmbătă, de la ora 17:00, CSM București joacă pe terenul lui Metz, iar duminică de la aceeași oră, SCM Râmnicu Vâlcea primește vizita lui Metz.

 • 13 puncte a obținut CSM București în grupele EHF Champions League
 • 6 puncte a adunat SCM Râmnicu Vâlcea