News

Ei sunt canadienii care vor să exploateze metale rare din Munții Apuseni. Au făcut zeci de foraje în trei județe

O companie din Canada, proprietara uneia dintre cele mai mari mine de grafit din lume, are în plan să exploateze metale rare din Munții Apuseni. S-au făcut zeci de foraje deja.
23.03.2025 | 19:16
Ei sunt canadienii care vor sa exploateze metale rare din Muntii Apuseni Au facut zeci de foraje in trei judete
Cele două metale rare din Munții Apuseni pe care canadienii de la Leading Edge Materials Corp vor să le exploateze. Sursa foto: adevarul.ro / leadingedgematerials.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Leading Edge Materials sunt canadienii care vor să exploateze anumite metale rare din Munții Apuseni. Aceștia au făcut zeci de foraje în trei județe și au deja o licență pentru o suprafață care acoperă 25 de kilometri pătrați

Care sunt cele două metale rare din Munții Apuseni pe care canadienii de la Leading Edge Materials Corp vor să le exploateze

De-a lungul timpului, rezerve prețioase de pământuri rare și de materii prime critice au fost identificate în mai multe zone din România. Fără îndoială, cele mai cunoscute zăcăminte de materii prime critice din țară au fost cele identificate în Carpații Occidentali. Vorbim aici de Munții Apuseni, Munții Banatului și Munții Poiana Ruscă. În această parte a lanțului muntos, tradiția exploatărilor miniere a fost aproape neîntreruptă în ultimele secole.

ADVERTISEMENT

Într-o zonă din această parte a Carpaților, mai exact în Munții Apuseni, va activa o companie din Canada. Încă din 2022, canadienii au primit licența de explorare pentru perimetrul de minereu polimetalic și molibden Bihor Sud. Licența acoperă o suprafață de 25 de kilometri pătrați în Munții Apuseni, la aproximativ 90 km sud-est de Oradea.

În 2018, Leading Edge Materials a lansat un joint venture cu un partener local din România pentru a explora mineralizații de nichel și cobalt de înaltă calitate într-o zonă minieră istorică. Proprietatea noastră inițială asupra proiectului este de 51%. Ea poate ajunge la 90% la depunerea unui raport tehnic pozitiv privind studiul de fezabilitate al proiectului”, se arată pe site-ul companiei.

ADVERTISEMENT

Leading Edge Materials a intrat pe piața românească în 2018. Aceasta deține 51% din societatea mixtă LEM Resources SRL (LEM România), participație achiziționată de la REMAT Group Management.

În 2022, canadienii au primit o licență de explorare prin realizarea de prospecții geologice valabilă pe o perioadă de 5 ani. Acest proiect se axează pe exploatarea zăcămintelor de nichel și cobalt. De notat că, în cursul explorărilor geologice de până acum, s-au identificat și concentrații de aur, zinc și plumb.

ADVERTISEMENT

Foraje în mai multe județe realizate de canadieni

Încă din 2024, subsidiara LEM Resources SRL a solicitat un aviz pentru executarea a 52 de foraje de cercetare și explorare geologică în perimetrul Valea Leucii. Vorbim de o zonă aflată pe aria județele Bihor, Alba și Arad.

ADVERTISEMENT

Leading Edge Materials a fost înființată în 2010 la Vancouver. În afară de participația de 51% din proiectul Bihor Sud, canadienii mai dețin două concesiuni în Suedia. Printre acestea este și mina Woxna, din centrul țării, una dintre cele mai mari mine de grafit din lume.