Toți cei care stau la curte și locuiesc în centrul Amsterdamului trebuie să cunoască o regulă nouă. Poate mulți nu credeau, dar legea impune un număr clar de ghivece cu flori care pot fi puse în fața casei. Ce pățesc cei care nu respectă acest detaliu?
Legea se tot schimbă în Europa, iar cei care stau la curte, dar și cei care stau la bloc, trebuie să știe cele mai recente informații. Se pare că în Olanda a fost limitat prin lege numărul ghivecelor de flori care pot fi amplasate în spațiul public.
Măsura este intitulată ”operațiunea ghiveciul cu plante”. Ce prevede aceasta și cum vor fi afectați cei care nu o respectă? În primul rând măsura se aplică exclusiv în Olanda, mai exact în zona de centrul din Amsterdam.
Ce spune legea în această țară? Autoritățile olandeze sunt de părere că prea multe flori puse în fața curților pot îngreuna accesul pe trotuare și nu numai. Astfel, era nevoie de o măsură în acest sens.
Conform legii, cei care locuiesc în zona centrală a Amsterdamului nu pot avea mai mult de două ghivece cu flori în fața casei. Totodată, cele două ghivece nu trebuie să fie mai mari de 50×50 cm.
Acestea trebuie realizate din materiale ecologice și totodată trebuie să fie așezate lângă peretele casei. În cazul în care regulile nu sunt respectate, iar florile se regăsesc fie sub copaci, fie în parcări, atunci acestea vor fi confiscate.
Ce mai trebuie să știe cei care stau la curte și locuiesc în centrul Amsterdamului? Că pentru autorități, astfel de ghivece nu arată estetic. Mai mult de atât, ele dăunează biodiversității și îngreunează accesul în clădiri sau parcări.
Iar persoanele cu dizabilități sunt cele mai afectate. Astfel, a fost nevoie de o astfel de măsură. Și se pare că mulți olandezi nu sunt tocmai încântați de ea. Unii apreciază faptul că trotuarele sunt eliberate.
Alții în schimb spun că sunt alte lucruri mai importante decât florile. Există biciclete abandonate în zona centrală a orașului, dar și o mizerie de nedescris pe străzi. În opinia lor aceste măsuri ar fi trebuit rezolvate în primă fază.
„Spațiul public este vulnerabil – aparține tuturor. Dar în același timp nu aparține nimănui. Este dificil cu florile deoarece au căpătat această aură sfântă. Locuitorii cred că orice are de-a face cu natura este bine, dar spațiul este important pentru oamenii cu un handicap”, a explicat președintele grupului local Voordestad.