Celebra revistă americană de business Forbes a dezvăluit că ei sunt cei mai bogați români. Au spart topul și i-au detronat pe Dineș și Țiriac. Cei doi oameni de afaceri au o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari fiecare.
Te-ai întrebat vreodată care sunt, de fapt, cei mai bogați români. Ei bine, toată lumea crede că este vorba de Ion Țiriac și Danel Dineș, însă lucrurile sunt cât se poate de diferite. Cei doi au fost surclasați de alți afaceriști.
Topul realizat de renumita celebră Forbes arată care sunt miliardarii la nivel global, în anul 2025. În România sunt 6 persoane care au fost introduse în clasament, aceleași ca și în urmă cu un an. Singura diferență este ordinea.
Așa se face că cei mai bogați oameni de afaceri din țara noastră sunt Ion Stoica și Matei Zaharia. Aceștia sunt co-fondatorii companiei globală de date, analiză și inteligență artificială Databricks. Fiecare dispune de o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, afacerea lor ar fi în valoare de 62 de miliarde de dolari. Cei mai bogați români din topul Forbes ocupă, la nivel global, poziția 1.462. În 2024 erau pe ultimele locuri printre miliardarii români prezenţi în clasamentul făcut de revista americană de business.
Ion Stoica și Mihai Zaharia, cei mai bogați români din topul Forbes, nu sunt foarte cunoscuți. Oamenii știu puține amănunte despre ei. Ion Stoica locuiește de ani buni în Statele Unite ale Americii. Predă informatică la Universitatea UC Berkeley din California.
Matei Zaharia s-a născut în România, însă s-a mutat în Canada cu familia când era doar un copil. Este profesor-asistent în Computer Science în cadrul Universităţii Stanford. Românii au ajuns miliardari fără să intenționeze acest lucru.
În anul 2013 o echipă de șapte cercetători a fondat Databricks, care s-a dezvoltat rapid în următoarea perioadă. Software-ul de ultimă oră al companiei folosește inteligența artificială. Mai exact, are rolul de a îmbina depozite de date costisitoare (date structurate utilizate pentru analize) cu data lakes (depozite de date ieftine) pentru a crea „lakehouses” de date.
„Grupul nostru a fost unul dintre primii care au analizat cum să ușureze munca ce folosește seturi de date foarte mari pentru persoane al căror interes principal în viață nu este ingineria software”, a spus Matei Zaharia pentru revista Forbes.