Claudiu Năsui, fost ministru al economiei în Guvernul condus de Florin Cîțu, prezintă o statistică în care este evidențiată diferența între pensionarii din România.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul USR susține că pensia specială medie a crescut, în primele 9 luni din anul 2022, de 137 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți.
”În primele 9 luni din 2022, pensionarii speciali au devenit tot mai bogați. Pensia specială medie a crescut cu 822 de lei, iar pensia medie a bunicilor noștri a crescut doar cu 6 lei.
Cifrele oficiale ne arată adevărata prioritate a sistemului de pensii publice. Un sistem creat de PSD-PNL în care pensia specială medie crește de 100 de ori mai mult decât pensia medie a românilor obișnuiți”, a scris Năsui pe site-ul de socializare.
Parlamentarul din Opoziție precizează că, în campanie, politicienii aflați la putere au promis că vor desfiinţa pensiile speciale, iar acum nu fac acest lucru, deşi ”au voturile să treacă orice lege vor”, chiar şi să modifice Constituţia.
”În campanie promiteau că desființează pensiile speciale. Acum au voturile să treacă orice lege vor, chiar și să schimbe constituția. Și totuși nu desființează pensiile speciale. De ce?”, se întreabă Năsui.
Deputatul USR pune în oglindă discrepanța uriașă între majorările la cele două tipuri de venituri: pensia normală vs. pensia specială.
Astfel, dacă o pensie medie normală a făcut saltul de la 1.771 lei la 1.777 lei, una specială, cum ar avea și premierul, a sărit spectaculos de la 13.176 lei la 13.998 de lei.
”Însuși statul este condus de speciali. Acum e mai clar ca niciodată. Gândiți-vă că însuși prim-ministrul României are o pensie specială mai mare decât salariul”, mai scrie deputatul USR.
Claudiu Năsui mai spune că privilegiile unor categorii de români ”sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii” prin taxe şi impozite. Politicianul vine și cu o veste proastă pentru omul de rând și estimează că aceste taxe şi impozite vor mai creşte.
”Ca să fie clar, privilegiile sunt un cost pe care îl suportă contribuabilii prin toate taxele și impozitele pe care le plătesc. Taxe și impozite care au crescut recent și vor mai crește.
Privilegiul unora este povara altora. Fiecare leu dat ca pensie specială trebuie luat prin taxe și impozite, sau împrumutat.
Cum se face că pentru a reduce impozitarea muncii nu sunt bani, dar pentru pensii speciale se găsesc întotdeauna?”, încheie Năsui.