News

Ei sunt cei trei puști români al căror proiect i-a impresionat pe americani. Cea mai tânără echipă din concursul Space Settlement, premiată de NSS și NASA, este din România

Copiii români Mihnea, Ianu și Sebi au format cea mai tânără echipă premiată de americani la concursul internaţional Space Settlement, organizat de NSS și NASA
07.04.2023 | 09:33
Ei sunt cei trei pusti romani al caror proiect ia impresionat pe americani Cea mai tanara echipa din concursul Space Settlement premiata de NSS si NASA este din Romania
Cea mai tânără echipă din concursul Space Settlement, premiată de NSS și NASA, este din România Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ediția din 2023 a concursului Space Settlement, organizat de National Space Society (NSS) din SUA și susținut de NASA, a avut peste 26.000 de candidați din 19 țări și peste 4.500 de proiecte. Participanților li s-a cerut să realizeze proiectul unei așezări umane în spațiu. Printre câștigătorii din acest an s-au numărat și trei puști români, care au reușit să îi impresioneze pe americani cu inteligența, originalitatea, munca și determinarea lor. Ei sunt Mihnea Necula, Sebastian (Ianu) Vaia și Sebastian Toader, iar lucrarea lor s-a intitulat FIDES Project. Cu el au reuşit să obţină menţiune la prestigiosul concurs, organizat în  SUA.

Puştii români Mihnea, Sebi şi Ianu au format cea mai tânără echipă din concursul Space Settlement, premiată NSS și NASA, dintre 26.000 de candidaţi

Cei trei sunt prieteni de când se ştiu şi, deşi învaţă la şcoli diferite, şi-au unit forţele şi inteligenţele pentru a construi ceea ce s-a dovedit un proiect câştigător. Mihnea şi Sebi sunt veri şi elevi în clasa a VI-a, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Jilava, iar Ianu învaţă la Şcoala Gimnazială Elena Văcărescu din Bucureşti. Sebi este cel mai mic, are numai 11 ani, ceilalţi doi au 12 ani, la înscrierea în concurs media vârstei lor fiind de 12 ani şi 4 luni, ceea ce îi face echipa cea mai tânără premiată de NSS.

ADVERTISEMENT

Aceştia au urmat un curs de pregătire pentru concurs – care a constat în 15 şedinţe – la Liceul Internaţional de Informatică București (ICHB), sub coordonarea profesorului Ali Cabaş.

“LOCUL IV ÎN LUME LA NASA! LOCUL I LA CATEGORIA DE VÂRSTĂ! CEA MAI TÂNĂRĂ ECHIPĂ DIN LUME PARTICIPANTĂ (12 ani și 4 luni)! SINGURA ECHIPĂ MIXTĂ COORDONATĂ DOAR DE MEMBRII ECHIPEI! 26.000 PARTICIPANŢI, 19 ŢĂRI, 4.500 PROIECTE!
Mihnea Necula, Ianu Sebastian Nicolae Vaia, Sebi Toader! FIDES PROJECT! Tripleta de aur, niște copii geniali, fantastici!
Media de vârstă la înscrierea proiectului a fost de 12 ani și 4 luni, cea mai mai tânără echipă din concurs.
Nici nu-mi găsesc cuvintele. Copiii aceștia trei sunt prieteni de când s-au născut.
Geniul și greutățile vieții, bullying-ul, refuzul celor de vârsta lor de a-i accepta i-a determinat să fie ca frații.
Au împreună un IQ care însumat este peste 500.
Desigur, în concurs au câștigat medalii și alte echipe din România și India, dar toate aceste echipe au provenit dintr-un singur liceu/club școlar și au avut un mentor coordonator.
Ei trei au participat la cursul NASA de la ICHB, acolo l-au întâlnit pe dl Ali Cabaş, profesorul care le-a predat acest domeniu atât de complex: Space Settlement. Tot Ali Cabas le-a supervizat proiectul și i-a determinat să fie cei mai buni.
FIDES este un proiect conceput, creat, dezvoltat efectiv de Mihnea, Ianu și Sebastian.
40 de pagini în engleză, creația lor!
Să concurezi cu 26.000 de elevi din 19 ţări, elevi între 14 și 19 ani, ei să aibă 12 ani și sa iei locul IV în lume per total, sa fii primul la categoria ta, YOUNGER este peste ceea ce mintea mea poate cuprinde.
Au muncit o săptămână pana la epuizare, au muncit și au dat tot ce e mai bun din ei: codare, astronomie, neuroştiinţe, matematică, fizică, chimie, științe sociale, engleză, etică, SINGURI.
Aş scrie un roman.
(…)
Mihnea a fost sufletul, nucleul, Ianu a fost vulcanul, iar Sebi a fost echilibrul.
Plagiatorii ar trebui sa meargă în faţa acestor copii.
De ce?
Proiectul lor e 100% nou. Mai mult decât atât, au fost puși sa reformuleze, atunci când nivelul lor de engleza a depășit ceea ce NASA estima pentru 12 ani ca nativi.
Repet, unicitatea lor stă în vârstă, în faptul că ei trei, cu mintea lor au creat proiectul şi s-au coordonat singuri, fiind supervizaţi de dl Ali Cabas, care nu a intervenit nici măcar cu o virgula la conținut, ci le-a dat încredere în ei ca o pot face și singuri.
Aş vrea să stau, să mă uit la aceşti copii-miracol care au trecut prin greutăți și drame care ar strivi și un adult, acești copii buni la suflet și plini de frumos”, a scris Nicoleta Vaia, mama lui Ianu, pe o reţea de socializare.

ADVERTISEMENT

Aşa cum mama lui Ianu scria în postarea sa, copiii au nişte poveşti de viaţă impresionante, cu întâmplări care, poate, ar pune la pământ chiar şi pe un adult. FANATIK a stat de vorba cu cei trei puşti şi a aflat cine sunt ei şi ce pasiuni au. Sunt trei elevi geniali care au crescut frumos, susţinuţi puternic de cei apropiaţi.

Cine este Ianu

Ianu are 12 ani, este elev în clasa a VI-a şi s-a născut prematur, la numai 29 de săptămâni. Cântărea doar 1.500 de grame şi medicii nu i-au dat mari şanse de supravieţuire. Le-au zis părinţilor că, şi dacă nu va muri, sigur va fi un copil cu probleme cognitive serioase. La doi ani, avea numai 80 de cm şi 8 kilograme, cam cât un bebeluş de 6 luni. Are o mutaţie genetică unică în lume (mutaţie ce împiedică metabolizarea lipidelor, glucidelor, proteinelor), care îl trimite periodic la Spitalul Fundeni, pentru perfuzii care îl ţin în viaţă.

ADVERTISEMENT

Toate acestea l-au făcut pe Ianu un luptător, pentru că, iată, la cei 12 ani ai săi, este membru MENSA, cu un IQ de 183, încă de la 10 ani şi a fost premiat la numeroase concursuri: locul I la Lumina Math şi dublu medaliat cu bronz la Upper – Concursul Societății de Științe Matematice din România, faza națională. De asemenea, are rezultate meritorii la fazele județene ale olimpiadelor de fizică, matematică sau informatică. Totodată, deţine certificate internaționale de codare în: JavaScript, Python, Cyber Security, IA, App. Development, după ce a urmat cursuri la Purple Tutor & Carnegie Mellon.

Ianu este şi practicant de arte marţiale, karate Goju-Ryu, unde a obţinut titlurile de vicecampion național, două medalii de bronz la Campionatul Național de Karate şi va reprezenta România la Campionatul Balcanic de Karate din 23-28 mai 2023. Aşa l-a cunoscut pe sensei Marius Chiabei, despre care spune că a fost o sursă de inspiraţie pentru el şi că acesta i-a clădit mentalitatea de învingător. Mai este pasionat şi de speologie în aven, alpinism şi gaming.

ADVERTISEMENT

“Pasiunile mele sunt: codarea în C++ şi în Python, karatele pe care le fac de performanţă şi la care sunt vicecampion naţional, matematica îmi place foarte mult, ca şi robotica. Am intrat în proiectul NASA pentru că mi s-a părut o oportunitate. I-am ales pe Sebi şi pe Mihnea ca partenerii mei de echipă pentru că este o prietenie foarte strânsă între noi şi, din punctul meu de vedere, suntem toţi trei geniali.

Cea mai mare provocare în elaborarea proiectului nostru a fost, în opinia mea, realizarea formei aşezării, pentru că trebuia să aibă anumite caracteristici specifice. A fost o oarecare bătaie de cap, dar am reuşit să o facem prin muncă şi înţelegere. Planurile mele pentru anul viitor vor fi să particip iar la acest concurs organizat de NASA, să excelez în matematică, informatică şi robotică şi să fiu mai fericit în general. Legat de relaţiile cu prietenii şi familia… Am o relaţie foarte strânsă cu Sebi şi cu Mihnea, aşa cum am zis şi mai devreme, iar relaţia mea cu părinţii este de nedescris, atât e de frumoasă”, ne-a mărturisit Ianu.

ianu
Ianu este pasionat de codare, karate şi speologie

Mama lui ne-a povestit că Ianu a spus primele cuvinte la 5 luni și o săptămână, că la 11 luni făcea propoziții, iar la 1 an și două luni făcea fraze.

“Când avea  3 ani şi 8 luni, Ianu îmi povestea că planeta de pe care vine este una unde stă dintotdeauna şi că lângă planeta lui era Aziuca, planeta unde locuieşte Ochi, prietenul lui care este un mare ochi şi pe care nu l-a născut nimeni, căci este dintotdeauna. De pe la un 1 an şi 2 luni până la 2 ani şi jumătate, a avut doi prieteni imaginari – Bandu şi Candu – care aveau culoarea cromului”, ne-a mărturisit mama lui Ianu.

Cine este Sebi

Sebi este Prâslea. Este cel mai mic dintre cei trei, dar şi din clasa lui, are doar 11 ani. Însă este cel mai calculat dintre ei şi cel mai echilibrat. Analizează lucrurile cu o maturitate care te lasă fără replică, deseori punându-şi la punct fratele de 20 de ani. Se pare că genialitatea este nativă în familia Toader, pentru că şi fratele său, Alex, a fost premiat cu argint  la “Olimpiada Geniilor”, desfăşurată în SUA. El i-a insuflat pasiunea lui Sebi pentru robotică. A construit cu Mihnea şi cu Ianu primul lor robot anul trecut şi au fost foarte încântaţi de ceea ce le-a ieşit.

“Am participat cu el la concurs. Alex a fost mentorul nostru. Nu mă aşteptam să mă prindă aşa de tare, adică ma gândeam că e frumos, dar nu m-am gândit că va fi aşa ca o pasiune”, ne-a explicat Sebi.

Sebi este crescut doar de mama sa, pentru că tatăl lui s-a prăpădit în urmă cu aproape 4 ani. Ne-a povestit că i-a fost tare greu la început să se obişnuiască cu gândul că părintele lui nu mai e, pentru că “el chiar a fost cel mai bun tată din lume”, dar s-a mobilizat şi nu s-a lăsat copleşit de tristeţe. Acum este un copil vesel şi sociabil, dar încă i se citeşte durerea în privirea verde atunci când vorbeşte despre cel care i-a dat viaţă. Pentru că “aşa a vrut Dumnezeu”. “Dar eu ştiu că el este cu mine mereu, are grijă de mine şi trăieşte prin mine!”. Aşa vorbeşte un copil de 11 ani, cu cuvintele acestea care îţi taie răsuflarea când le auzi tu, ca adult trecut prin viaţă. Dar ca Prâslea din poveste, Sebi iese mereu învingător, ştie să lupte, îşi foloseşte inteligenţa ieşită din comun şi câştigă.

Pentru că Sebi, alături de cei doi prieteni ai săi, a învins alţi 26.000 de concurenţi, pentru că este un bun matematician. Şi el a câştigat numeroase premii, printre care se remarcă: locul I la  Lumina Math şi dublu medaliat cu bronz la Upper – Concursul Societății de Științe Matematice din România, faza națională.

“Nu a fost greu. Mai dificil a fost să particip la toate cursurile ţinute de Ali Cabaş, pentru că erau fix în acelaşi timp cu cele de la teatru. Iar eu iubesc actoria şi dansul şi nu am vrut să renunţ. M-am dus mai rar la orele de teatru, dar nu am renunţat. Am lucrat destul de mult pentru proiect. Am stat o săptamână toţi trei şi l-am pus cap la cap. Mihnea a fost cel care a venit cu numele proiectului şi cu structura, dar a contribuit fiecare cu ce a înţeles mai bine”, ne-a povestit Sebi cu convingerea unui adult.

Prâslea este pasionat de şah, dar şi de actorie, iar pentru aceasta din urmă frecventează cursurile unei companii de teatru. Ne povesteşte cu însufleţire despre timpul petrecut acolo şi despre profesorul lui, Geo Vişan, care l-a ajutat mult să treacă peste drama din viaţa lui. I se citeşte pasiunea în ochi atunci când vorbeşte despre piesele în care a jucat şi despre rolurile pe care le-a interpretat. Cu siguranţă, Sebi poate deveni orice îşi doreşte el să devină, nu numai pentru că e un bun actor – deşi este unul excepţional, ci pentru că e extrem de isteţ, pentru că e conştiincios, pentru că îşi poate urma visul care îl face fericit.

sebi
Sebi este pasionat de actorie, robotică şi matematică

Cine este Mihnea

Mihnea visează să devină astronom încă de când a început să vorbească ceva mai bine, pentru că a fost “mut ca o lebadă”, aşa cum zicea Lucian  Blaga despre el însuşi, până pe la vreo 2 ani. Deşi întârziate, achiziţiile lui i-au uimit pe cei din jur: a învăţat singur engleza pe care acum o vorbeşte fluent, mai bine ca româna, pentru că documentarele pe care le urmăreşte sunt toate în engleză, a învăţat singur să cânte la pian după ureche încă de la grădiniţă şi face calcule mai rapid decât orice adult. Este pasionat de astronomie de când se ştie, de geografie (ştie deja toate statele lumii şi capitalele lor), de biologie şi se declară as în editare video (chiar are un canal de YouTube – Stickhat MihX –  unde a adunat zeci de mii de vizualizări pe ceea ce face).

Mihnea este “un împrăştiat”, aşa cum îl caracterizează mama sa. La clasa pregătitoare, pierdea zilnic culorile, gumele de şters sau ascuţitorile. Nici căciulile, mănuşile sau fularele nu au avut o soartă mai bună. Nu îi place să iasă în evidenţă, nu se laudă, nu vrea să arate cât ştie. Pare că învaţă doar pentru el, pentru a-şi satisface propria curiozitate şi atât. Te priveşte curios cu ochii lui mari, cu gene lungi şi întoarse şi înţelegi pe loc că are o fire de artist, că este extrem de sensibil şi de sufletist.

Lui Mihnea îi place pianul, dar şi de Renate, profesoara sa. Mama lui l-a auzit într-o zi de iarnă, pe când era la grădiniţă, cum cântă la pian refrenul de la “Jingle Bells”. A amuţit, nu ştia că Mihnea are astfel de abilităţi. A mers cu el la o profesoară care i-a confirmat că e un copil talentat, cu ureche muzicală. De atunci, ia ore de pian şi de canto. Nu o face pentru concursuri sau premii, ci pentru că spune că îl relaxează.

Proiectul la care a lucrat i s-a potrivit mănuşă pasiunilor sale. A fost fascinat de cursurile ţinute de Ali Cabaş şi acest lucru chiar s-a văzut în ceea ce i-a ieşit: “FIDES Project”.

“Nu a fost deloc greu (n.r. să realizeze proiectul), mi-a plăcut foarte mult, pentru că asta îmi doresc să fac când voi fi mare, vreau să devin un astronom cunoscut. Mi-ar plăcea să lucrez la NASA când voi termina facultatea, acesta este visul meu. Proiectul l-am scris într-o săptămână, dar am lucrat mai mult la el, adică am adunat informaţii şi m-am documentat timp de două luni. Ali Cabaş ne-a ajutat foarte mult, pentru că ne-a dat multe materiale informative care ne-au fost deosebit de folositoare.

Eu am ales numele settlement-ului :”FIDES”, pentru că simbolizeză încrederea în umanitate de a construi o aşezare umană în spaţiu, într-un mediu ostil, care nu e favorabil vieţii, încrederea în tehnică şi în ştiinţă. Am ales să proiectăm această aşezare în LEO (n.r. Low Earth Orbit), pentru că eu cred că are şanse foarte mari să poată fi realizată în următorii 50 de ani. Cel mai mult mi-a plăcut să scriu despre materialele din care să fie construit settlement-ul. Toţi trei suntem o echipă, iar la acest proiect am lucrat ca o echipă. Bine, în săptămâna aceea ne-am mai şi jucat, am făcut şi drăcii (n.r. râde)… tot ca o echipă şi era cât pe ce să nu terminăm proiectul la timp”, ne-a spus Mihnea.

Mihnea
Mihnea este pasionat de astronomie, ştiinţe şi pian

Ce spun profesorii despre câştigătorii concursului Space Settlement: “Copii excepţionali, inteligenți, inventivi”

Am stat de vorbă cu îndrumătorul lor de proiect, Ali Cabaş, dar şi cu diriginta lui Sebi şi a lui Mihnea, profesoara de fizică Victoria Dumitraşcu, precum şi cu directorul şcolii unde învaţă Ianu, Cristinel Andone.

Diriginta celor doi băieţi de la Şcoala Gimnazială nr.1 din Jilava a avut numai cuvinte de laudă la adresa lor: “Ce să vă zic… Sunt doi copii excepţionali, inteligenți, conştiincioşi, inventivi, preocupați de cunoaştere şi cu merite deosebite. Dețin cunoştințe multidisciplinare pe care le folosesc interdisciplinar. Incontestabil, meritul le aparține lor şi părinţilor lor. Eu sunt onorată că aceşti câştigători sunt elevi în clasa pe care o coordonez. Au un potenţial fantastic şi sunt convinsă că şi la fizică, materia pe care o predau la clasa lor, vor obţine rezultate remarcabile. Aş vrea să îi felicit încă o dată şi să le urez mult succes în continuare!”, ne-a declarat Victoria Dumitraşcu.

Şi directorul Şcolii Gimnaziale Elena Văcărescu din Bucureşti, Cristinel Andone, l-a caracterizat pe Ianu pentru care a avut numai cuvinte frumoase.

“Ianu este un copil ambiţios, şi-a dorit să înveţe limba germană, a făcut efortul de a învăţa germana de la zero, părinţii nefiind vorbitori de germană, ceea ce nu e un lucru foarte simplu pentru un copil care provine dintr-o familie non-nativă. Foarte pe scurt: Ianu este mic la stat şi mare în rezultate, ca să parafrazez zicala ‘mic la stat, mare la sfat’. El este un copil mic la stat, dar cu rezultate uimitoare. Din câte ştiu, are premii la karate, pe partea aceasta de codare, e un copil care obţine rezultate şi care doreşte să le aducă părinţilor satisfacţie pentru toată susţinerea de care dau dovadă. Ieri am mers la ‘Şcoală după Şcoală’, acolo unde l-am găsit pe Ianu cu căştile pe cap, era într-o videoconferinţă pe partea de codare. Să vii la şcoală de la ora 7.00 şi să pleci la 19.00 şi să începi cu programare şi alte cursuri, participări în weekend, mi se pare extraordinar, de aceea rezultatul lui este remarcabil în acest context, dar este dublat de o muncă susţinută.

Pentru noi ca unitate de învăţământ este o onoare, pentru că acest concurs a fost extracurricular, pentru că echipa nu este de la o singură şcoală, ci că sunt de la mai multe şcoli – Ianu a insistat şi mi-a şi scris pentru a mă întreba dacă poate să scrie că este de la această şcoală, şi l-am încurajat, deoarce este o onoare –  pentru că ne-a reprezentat şi pe noi, iar faptul că cei de la NASA au acordat locul 4 este fără comentarii. Este clar că recunoaştere mai mare decât acest organism internaţional nu cred că există. Aici rolul nostru este de susţinere, atât, nu ne-am implicat în pregătirea lui pentru că a ţinut de echipă”, ne-a spus Cristinel Andone.

Ali Cabaş ne-a dat câteva detalii despre echipa formată din cei trei puşti şi despre cum au decurs pregătirile: “În legătură cu pregătirea pentru concursul din acest an, pot menţiona această echipă foarte tânără, ambiţioasă, formată din elevi de clasa a VI-a, care s-au străduit să îşi termine proiectul chiar în ultimele zile. Termenul limită de predare a proiectului era foarte aproape, iar la un moment dat chiar se gândeau să renunţe pentru că părea că nu mai au suficient timp să îl pună cap la cap. O ultimă motivație i-a condus pe locul 4 la categoria lor, au reușit să câștige o mențiune cu o lucrare de 50 de pagini, structurată pe capitole cu detalii tehnice despre space settlement. Lucrarea lor este rezultatul muncii asidue, al pasiunii și motivației puternice până în ultimul moment. Îi felicit încă o dată și le doresc să câştige cât mai multe concursuri de acest fel. Au toate şanele!”

Ianu, Sebi si Mihnea
Cei trei câştigători: Mihnea, Sebi şi Ianu

Space Settlement, concursul organizat de NSS şi NASA, unde au fost premiaţi mai mulţi elevi români

Concursul Space Settlement, organizat de NSS (National Space Society) şi susţinut de NASA, este deschis echipelor de elevi care îşi prezintă proiectele de construire a unor aşezări în spaţiu, folosind pentru aceasta cunoştinţe complexe de fizică, matematică, ştiinţe spaţiale, ştiinţa mediului, precum şi multe alte discipline. NSS este o organizaţie educaţională independentă, non-profit, non-partizană, dedicată creării unei civilizaţii spaţiale.

Mihnea, Sebi şi Ianu nu sunt singurii elevi din România care au câştigat premii la concursul Space Settlement. Vezi aici lista completă a câştigătorilor

În acest an, premierea concursului va avea loc în Dallas – Statele Unite ale Americii, în perioada 23 – 29 mai. Cei trei puşti au fost invitaţi să participe la premiere, unde vor primi diplomele şi unde ar fi putut să îi cunoască pe cei mai renumiţi astronomi ai momentului. Din păcate, NSS nu sponsorizează şi deplasarea în SUA a câştigătorilor, iar părinţii celor trei copii nu îşi permit costurile unei călătorii dus-întors în America. Aşa că puştii geniali care i-au impresionat pe americani vor rămâne doar cu experienţa acumulată până acum. FANATIK le urează mult succes în tot ceea ce îşi propun să facă!

ADVERTISEMENT