Sport

Ei sunt fundaşii golgeteri din istoria fotbalului. Cine este recordmanul. Video

12.01.2019 | 11:00
Fundaşii golgeteri. Olandezul Ronald Koeman a reuşit în carieră 253 de goluri

În istoria fotbalului au existat şi cu siguranţă vor mai exista şi fundaşi cu un apetit ofensiv extraordinar, fundaşi golgeteri, care au reuşit să aibă cifre de eficacitate de-a lungul carierei lor decât foarte mulţi atacanţi. Golurile lor au ajutat enorm ca echipele la care au evoluat să obţină performanţe notabile, pentru că în acest mod a crescut foarte mult forţa ofensivă a acestor echipe.

Sunt jucători care au atins şi incredibila cifră de peste 200 de goluri şi un scurt istoric al performanţelor multor atacanţi arată că aceştia nu au reuşit în toţii ani petrecuţi pe gazon nici măcar jumătate din ceea ce au izbutit aceşti fundaşi. Liderul acestora apărători cu un fantastic simţ al porţii este olandezul Ronald Koeman, cu fabuloasa cifră de 253 de goluri!

Fundaşii golgeteri au adus multe succese echipelor lor prin reuşitele lor

John Terry, fostul căpitan al lui Chelsea s-a dovedit a şi un finalizator de clasă, în special   prin loviturile sale năpraznice şi foarte bine plasate cu capul. El a marcat 74 de goluri.  A jucat pe Stamford Bridge între 1998 şi 2017, avându-i colegi atât pe Dan Petrescu, cât şi pe Adrian Mutu. Terry a fost un adevărat simbol în echipa londoneză şi urcările sale în atac au adus multe puncte echipei patronate de Roman Abramovici. Terry a înscris în toate competiţiile pentru Chelsea şi a făcut-o de şase ori şi pentru naţionala Angliei.

IAN HARTE

În prezent fostul internaţional irlandez este agent de jucători. Cât timp s-a aflat pe gazon, deşi era fundaş lateral, devenise o sperietoare pentru porţile adverse, reuşind să înscrie nu mai puţin de 97 de goluri, multe cu şuturi din afara careului sau din lovituri libere. A jucat la Leeds United, unde şi-a purtat echipa în sezonul 2000-2001 în semifinalele Champions League, el marcând în acel sezon de 11 ori. A mai jucat la Levante, Carlisle, unde a fost cel mai bun marcator al echipei, cu 19 reuşite, Reading şi Bournemouth.

SERGIO RAMOS

Simbolul echipei de pe Santiago Bernabeu este şi un fundaş cu un apetit ofensiv incredibil. Din 2005 se află pe Santiago Bernabeu şi a reuşit să îşi treacă în cont 100 de goluri, dintre care 17 le-a semnat în contul naţionalei Spaniei, campioană mondială în 2010 şi dublă campioană europeană, în 2008 şi 2012. Sergio Ramos este unul dintre cei mai ofensivi apărători din fotbalul spaniol şi a reuşit să îl depăşească la număr de goluri pe Andres Iniesta, fostul mijlocaş ofensiv al Barcelonei. Golul 100 l-a marcat în ultimul meci, în Cupa Spaniei, cu Leganes.

STUART PEARCE

A fost un adevărat bombardier al porţilor adverse, deşi a jucat toată cariera pe post de fundaş. Cei mai mulţi ani i-a petrecut la actuala echipă a lui Costel Pantilimon, Nottingham Forest, unde a şi marcat peste jumătate din cele 107 goluri reuşite în carieră. A mai jucat la West Ham United şi Manchester City într-o carieră prodigioasă, cu peste 800 de meciuri.  În sezonul 1990-91 a fost golgeterul lui Forest, deşi era apărător, cu 11 reuşite în campionat şi 16 în toate competiţiile. Marea sa dramă a avut loc în semifinala CM 1990 cu Germania, când ratarea sa la lovituri de deaprtajare a costat Anglia calificarea în finală.

ROBERTO CARLOS

Unul dintre cei mai prolifici fundaşi din istoria fotbalului a reuşit să înscrie nu mai puţin de 113 goluri la echipele de club şi la naţionala Braziliei. Celebru a rămas acel gol din lovitură liberă înscris într-un meci cu Franţa, în 1997, în poarta lui Barthez cu o execuţie la care mingea a avut o traiectorie rar întâlnită, luând un efect neverosimil. Momentul maxim al carierei au fost cei 11 ani petrecuţi în tricoul lui Real Madrid, între 1996-2007, unde a înscris 67 de goluri.

STEVE BRUCE

A jucat fotbal timp de 20 de ani, dintre care cei mai mulţi, nouă, pe Old Trafford, la Manchester United. Apărător deosebit de puternic şi imbatabil în jocul aerian, Bruce a folosit acest atuu, jocul de cap şi pentru a urca foarte frecvent în careurile adverse, unde a făcut ravagii, marcând acelaşi număr de goluri ca şi Roberto Carlos, 113. În ediţia 1990-91 a stabilit un adevărat record în istoria lui Manchester United, devenind golgeterul sezonului pentru diavoli, cu 19 goluri marcate în toate competiţiile!

FERNANDO HIERRO

După doi ani petrecuţi la Valladolid Fernando Hierro a venit în 1989 pe Santiago Bernabeu şi a rămas la Real Madrid până în 2003. Deşi a fost un jucător defensiv Hierro pur şi simplu s-a transformat într-un coşmar pentru omologii din echipele adverse, având o abilitate incredibilă din a marca din orice poziţii. A reuşit să înscrie 163 de goluri, dintre care 29 de reuşite la echipa Spaniei, pentru o perioadă devenind chiar un lider la acest capitol pentru Furia Roja, până a fost depăşit de Raul. Numai între 1991-93 Hierro, fundaş central, a marcat de 55 de ori pentru galactici, ajungând în final la 130 de goluri în contul Realului.

DANIEL PASSARELLA

A fost căpitanul naţionalei Argentinei care cucerea primul titlu mondial în 1978. A marcat 175 de goluri, deşi a jucat fundaş central. Cele mai multe, 90, le-a înscris la echipa pe care a iubit-o cel mai mult, River Plate, în 1976 stabilind un record unic în istoria fotbalului argentinian, cu cele 20 de goluri marcate pentru River Plate, o cifră greu de realizat de către atacanţi, dar mai ales de un jucător cu profil defensiv. A mers apoi în Italia, unde a evoluat pentru Fiorentina şi Inter. Dar şi la echipa naţională a punctat de 22 de ori.

Fundaşii golgeteri. Argentinianul Daniel Passarella a marcat 175 de goluri
Fundaşii golgeteri. Argentinianul Daniel Passarella a marcat 175 de goluri

RONALD KOEMAN

Este regele neîncoronat al golgeterilor proveniţi de rândul apărătorilor. Cifrele sale sunt scoase parcă din tolba unui magician, pentru că deşi a jucat fundaş central a marcat 253 de goluri! A evoluat mai mult pe postul de libero, o poziţie care în fotbalul actual a cam dispărut şi rupea plasele porţilor adverse cu trasoarele lui de la distanţă sau din lovituri libere.

A fost cel care a adus primul trofeu Champions League în vitrina Barcelonei cu o astfel de execuţie supersonică în poarta Sampdoriei. Doar la naţionala Olandei a avut mai puţine goluri decât la echipe de club, numai 14. Recordul său, unic în istoria fotbalului olandez pentru un jucător defensiv, a fost de 26 de goluri într-un sezon marcate pentru PSV Eindhoven.