News

Ei sunt oamenii care l-au trădat pe Nicolae Ceaușescu! Cine sunt ofiţerii condamnaţi de soțul Elenei Ceaușescu

09.06.2019 | 11:37
Nicolae și Elena Ceaușescu au fixat o recompensă uriașă pentru Mihai Ioan Pacepa. Sursă foto - facebook

Ei sunt oamenii care l-au trădat pe Nicolae Ceaușescu de-a lungul timpului. Astfel, mai mulți români din structuri puternice și mai ales înalte, cu misiuni în afara granițelor, au solicitat azil politic, cu riscul de a fi condamnați la moarte. Cel mai mare nume, fără doar și poate, Ion Mihai Pacepa. Șeful spionajului românesc, în epoca „Dictatorului”, acesta a fost cel mai cunoscut oficial al Securităţii care, aflat în misiune, a refuzat să se mai întoarcă în România.

Ei sunt oamenii care l-au trădat pe Nicolae Ceaușescu!

Totul s-a petrecut în iulie 1978, atunci când generalul adjunct de la Departamentul de Informaţii Externe și omul considerat mâna dreaptă a președintelui României, a fost trimis în misiune în Republica Federală Germania, fosta RFG. Acesta a solicitat azil politic în Statele Unite ale Americii prin intermediul ambasadei din Bonn. Cererea a fost aprobată imediat de preşedintele Jimmy Carter.

„Pacepa era aparent o figură principală în aparatul Securităţii, echivalentul local al KGB-ului Uniunii Sovietice. Surse susţin că generalul era implicat profund în chesiuni extrem de sensibile ca siguranţa personală şi a călătoriilor preşedintelui român Nicolae Ceauşescu. Pacepa îl însoţise în SUA pe Ceauşescu, în cea mai recentă vizită din primăvara anului trecut. Potrivit publicaţiei Die Welt, Pacepa a fost ultima dată văzut, părăsind hotelul în 28 iulie.

Ei sunt oamenii care l-au trădat pe Nicolae Ceaușescu! Pacepa
Mihai Ioan Pacepa a reprezentat cea mai sonoră trădare în regimul comunist. Sursa foto – facebook

Cum a decurs „evadarea” lui Pacepa

Se afla în Koln, unde negocia cu firma vest germană VFW-Fokker pentru dreptul de a constui un avion de pasageri cu proiectare germană, sub licenţă, informa Die Welt. Dispariţia sa a fost notată de Ambasada română din Bonn, care a solicitat ajutor Poliţiei germane pentru găsirea lui. Die Welt afirma că Pacepa se afla în contact cu CIA de ceva timp înainte de dispariţia sa, însă oficialii nu confirmă acest lucru. Defectarea lui Pacepa, asumându-se că a cooperat cu CIA, este o lovitură nu numai pentru români, dar şi pentru sovietici, cu care aceştia menţin legături strânse în domeniul securităţii”, informa ziarul american Washington Post, în 9 august 1978.

Pacepa a fost transportat în secret cu un avion militar la aeroportul prezidenţial de lângă Washington, D.C.. Aproape la secundă, regimul comunist din România l-a condamnat la moarte, în contumacie. Crimă de înaltă trădare a fost verdictul în cazul lui Pacepa şi pe capul său s-a pus un premiu în valoare de două milioane de dolari. Lista „trădătorilor” nu a început și nici nu s-a terminat cu Pacepa.

Ei sunt oamenii care l-au trădat pe Nicolae Ceaușescu! Pacepa
Ion Mihai Pacepa era șeful spionajului românesc. Sursă foto – facebook

Cine sunt ofiţerii condamnaţi de soțul Elenei Ceaușescu

„Din studiul dosarelor clasate la fondul penal al arhivei fostei Securităţi rezultă că, în perioada 1975-1982, au trecut „Cortina de Fier”, cerând azil politic în Occident: Pavel Matei Haiducu (civil angajat în DIE, a dezertat în Franţa), lt. maj. Dan Ştefănescu (a dezertat în SUA), cpt. Andrei Luca (în timp ce se afla în misiune în Bulgaria, a trecut şi a dezertat în Italia), cpt. Ovidiu Tănăsescu (a dezertat în Suedia), cpt. Marius Ştefan Stoina (a dezertat în Suedia), cpt. Nicolae Horodincă (a dezertat în SUA), cpt. Ioan Şerban (a dezertat în Elveţia), maior Traian Nicola (a dezertat în SUA), maior Mihai Gheorghe (a dezertat în R.F.G.), maior Ioan Teodor Covaci (a dezertat în Belgia), lt.col. Florin Brozici (a dezertat în Belgia) şi colonel Nicolae Vasile (a dezertat în Franţa).

Toţi au fost condamnaţi la moarte, în contumacie, prin sentinţe pronunţate de tribunalele militare, sentinţele care au rămas şi astăzi definitive. Acestora li se adaugă locotenent colonelul Liviu Turcu din CIE, care a cerut azil politic în Franţa, în primăvara anului 1989”, arată istoricul Cristian Troncotă, autorul studiului „Enigma defectorilor-transfugi din fostul bloc estic comunist din Europa”, se arată într-un studiu publicat de Revista Inteligence, a Serviciului Român de Informaţii.