Sport

Ei sunt oamenii selecţionerilor! Cine i-a ajutat pe Gareth Southgate şi Roberto Mancini la EURO 2020

Italia şi Anglia se duelează în finala EURO 2020, iar Roberto Mancini şi Gareth Southgate au fost ajutaţi de cei din staff-ul lor.
11.07.2021 | 12:59
Ei sunt oamenii selectionerilor Cine ia ajutat pe Gareth Southgate si Roberto Mancini la EURO 2020
Ei sunt oamenii selecţionerilor! Cine i-a ajutat pe Gareth Southgate şi Roberto Mancini la EURO 2020
ADVERTISEMENT

Pe lângă jucătorii şi selecţionerii celor două naţionale, actorii principali în finala EURO 2020, pe banca de rezerve a Italiei şi Angliei se regăsesc oameni importanţi care i-au ajutat pe Gareth Southgate şi Roberto Mancini în parcursul de la acest turneu final.

Roberto Mancini s-a înconjurat de foşti internaţionali italieni

Alberico Evani este secundul lui Roberto Mancini încă din februarie 2018, după ce a fost interimar, în aceeaşi lună, la selecţionata U21 a Italiei. Fostul mijlocaş al lui AC Milan (1980-1993) are 15 selecţii în “Squadra Azzurra” şi a fost în lotul italienilor la CM 1994, când a luat medalia de argint. Evani a condus naţionala Italiei în 3 meciuri, în noiembrie 2020, când Roberto Mancini a fost depistat pozitiv cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Attilio Lombardo a fost cooptat în staff-ul lui Roberto Mancini în martie 2019, iar în trecut a mai colaborat cu selecţionerul Italiei la Manchester City şi la Galatasaray. Fost internaţional italian, cu 19 meciuri în selecţionată, acesta a evoluat de-a lungul carierei la Sampdoria, Juventus, Crystal Palace sau Lazio şi a fost numit în echipa anului 1992 de revista World Soccer. Şi-a început cariera de antrenor la Crystal Palace, în 1998, când a fost numit interimar.

Daniele De Rossi are cea mai mare experienţă la naţională

Giulio Nuciari nu a avut o carieră impresionantă ca fotbalist, fiind mai mult rezervă la AC Milan şi la Sampdoria. A început cursurile şcolii de antrenori la finalul carierei, iar în 2001 a fost numit la cârma lui Cagliari, însă mandatul a durat doar două luni. A colaborat cu Roberto Mancini la Lazio şi la Inter, iar în mai 2018 a intrat în staff-ul naţionalei. Deţine recordul de cele mai multe meciuri (333) din Serie A în care a fost rezervă neutilizată.

ADVERTISEMENT

Fausto Salsano este mâna dreaptă a lui Roberto Mancini încă de la începutul carierei selecţionerului. Cei doi au lucrat împreună la Fiorentina, Inter, Manchester City, Galatasaray şi Zenit. Este în staff-ul naţionalei din mai 2018. Ca fotbalist, Salsano a evoluat la Sampdoria, Parma sau AS Roma.

Daniele De Rossi nu mai are nevoie de nicio prezentare. A jucat 117 meciuri pentru Italia, alături de care a câştigat Campionatul Mondial în 2006 şi a fost finalist la EURO 2012. După ce s-a retras din cariera de fotbalist, fostul mijlocaş a anunţat că vrea să devină antrenor şi a început cursurile pentru licenţa UEFA. În martie 2021, Roberto Mancini a anunţat că legenda lui AS Roma va face parte din staff-ul său.

ADVERTISEMENT

Ce alte nume grele se află în staff-ul naţionalei Italiei

Gianluca Vialli este şeful delegaţiei naţionalei Italiei din octombrie 2019, după ce acest post a fost vacant şase ani în urma retragerii lui Luigi Riva. Fost coleg cu Mancini la Sampdoria şi în “Squadra Azzurra”, Vialli a câştigat lupta cu o boală nemiloasă în 2020. Le-a antrenat pe Chelsea şi pe Watford, iar în trecut a fost analist al postului Sky Sport Italia. Cu 59 de selecţii în naţională, fostul atacant a fost în lotul pentru Mondialul din 1990, când peninsularii au obţinut bronzul în faţa Angliei.

Gabriele Oriali este team manager-ul naţionalei Italiei din august 2014 şi ocupă aceeaşi funcţie şi la Inter. Campion mondial cu “Squadra Azzurra” în 1982, fostul mijlocaş are 28 de selecţii la naţională. Mama acestuia a emigrat din România la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a stabilit în Nordul Italiei, în Lombardia. De-a lungul carierei, “Lele” a jucat pentru Inter şi Fiorentina.

ADVERTISEMENT

Gareth Southgate are doar trei secunzi la naţională

Steve Holland este colaboratul lui Gareth Southgate încă din august 2013, când actualul selecţioner fusese numit la cârma selecţionatei U21. Cu o carieră de fotbalist încheiată prematur, la 22 de ani, Holland a fost antrenor secund la Chelsea în perioada 2011-2017, iar anterior a pregătit echipa a doua a londonezilor.

Chris Powell este unul dintre antrenorii pe care Gareth Southgate se bazează din septembrie 2019. Fostul fundaş stânga a evoluat pentru Southend United, Derby County, Charlton Athletic, West Ham United sau Leicester City şi a strâns 5 selecţii în naţionala Angliei. Powell a fost numit, în august 2020, şeful antrenorilor la academia lui Tottenham şi a făcut parte din staff-ul lui Ryan Mason, după ce Jose Mourinho a fost demis de londonezi.

Graeme Jones a fost adus de Gareth Southgate în staff-ul naţionalei Angliei înainte de EURO 2020, iar contractul acestuia se întinde doar pe durata turneului final. De-a lungul carierei de fotbalist, fostul atacant a evoluat în ligile inferioare din Anglia şi în perioada 2019-2020 a antrenat-o pe Luton Town. În trecut a lucrat cu Roberto Martinez la Swansea, Wigan şi Everton.

ADVERTISEMENT