News

Ei sunt pensionarii care trebuie să se teamă de recalculare. Ce se întâmplă cu pensia dacă ai muncit sub acest număr de ani, de ce scade

Ce se va întâmpla cu pensia acestor beneficiari după recalculare? Dacă nu au muncit suficienți ani, indemnizația lor ar putea scădea.
30.06.2024 | 17:37
Ei sunt pensionarii care trebuie sa se teama de recalculare Ce se intampla cu pensia daca ai muncit sub acest numar de ani de ce scade
Ei sunt pensionarii care trebuie să se teamă de recalculare. colaj Fanatik/ Foto Hepta/ profit.ro
ADVERTISEMENT

O categorie de vârstnici din România ar putea avea de suferit după recalculare, deoarece pensia lor ar putea să scadă. Cu toate acestea, Guvernul spune că nicio indemizație nu va fi mai mică decât este în prezent. Cine sunt persoanele vizate?

Ce se va întâmpla cu pensia acestor beneficiari după recalculare

Data de 1 septembrie este așteptată cu nerăbdare de miilioane de pensionari, având în vedere că noua lege aduce majorări considerabile în sistemul de pensii publice. Dacă în cazul unora dintre ei sumele vor fi aproape dublate, alții nu vor fi la fel de norocoși.

ADVERTISEMENT

Situația are loc în contextul calculului făcut pe baza punctelor de contributivitate, stagiului de cotizare și valorii indemnizației din prezent. De exemplu, beneficiarii cu pensii mari, de peste 5.000 de lei pe lună, nu vor primi bani în plus după recalculare.

Deși au un număr mare de puncte de contributivitate, ei nu au lucrat suficienți ani, adică peste 25, pentru a li se acorda mai multe puncte și pentru a primi o pensie mai mare. Ba chiar, dacă ținem cont de noua modalitate de calcul, pensiile acestor seniori ar putea scădea.

ADVERTISEMENT

Însă, Guvernul spune că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. În lege se precizează că în cazul beneficiarilor a căror indemizație va fi mai mică decât valoarea celei inițiale, după recalculare, pensia nu va fi modificată. Astfel, ei vor rămâne cu aceeași sumă de bani.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, aproximativ 140.000 de români se află în această categorie. Totodată, cei care au pensia minimă garantată nu se vor bucura de o creștere majoră. Asta pentru că nu au cotizat foarte mulți ani la sistemul de pensii.

ADVERTISEMENT

Cine sunt românii care se vor bucura de creșteri substanțiale

La polul opus se află cei care vor beneficia de majorări semnificative. Cei mai avantajați vor fi pensionarii care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au avut un stagiu mare de cotizare. Cu alte cuvinte, cei care au lucrat mai mult de 25 de ani vor observa creșteri substanțiale.

Ba chiar, în cazul celor care au lucrat peste 35-40 de ani, majorările vor fi chiar și de 80 sau 90 la sută. Zilele trecute, Ministerul Muncii a anunțat că deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de Poșta Română.

ADVERTISEMENT

Astfel, vârstnicii vor afla în curând ce pensii vor încasa de la stat începând din toamnă. Amintim că aceasta este a doua majorare a indemizațiilor, prima având loc la începutul anului, la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul 
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Schimbări radicale la CFR. Românii scapă de coșmar
Schimbări radicale la CFR. Românii scapă de coșmar
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația