News

Ei sunt pensionarii din România care vor lua pensiile majorate cu 50%. Se întâmplă chiar înainte de recalculare

Cine sunt pensionarii din România care vor beneficia de majorări cu 50%. Măsura, decisă chiar înainte de recalcularea pensiilor
08.06.2024 | 14:52
Ei sunt pensionarii din Romania care vor lua pensiile majorate cu 50 Se intampla chiar inainte de recalculare
Justiția a decis în favoarea pensionarilor care au lucrat în condiții grele de muncă / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Anumite categorii de pensionari vor avea pensii majorate cu 50%, chiar înainte de recalcularea lor. Este vorba de cei care și-au desfășurat munca în condiții grele. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis această majorare.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție

O categorie de pensionari din România va beneficia de pensii majorate cu 50% și aceasta înainte de recalculare. Este vorba de cei care au lucrat în condiții grele de muncă, încadrate în grupa a II-a, înainte de 1 aprilie 2001. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

ADVERTISEMENT

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.” , se arată în decizia ÎCCJ.

Blocul Național Sindical presează Ministerul Muncii

Noua lege a pensiilor nu oferă puncte de stabilitate în plus sau puncte bonus decât celor care au avut o activitate de cel puțin 25 de ani în câmpul muncii. „Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”, a a declarat și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT

Blocul Național Sindical a cerut Ministerului Muncii să ia măsurile necesare, considerând că decizia ÎCCJ a clarificat aplicarea dispozițiilor legii pensiilor pentru persoanele care au muncit în condiții grele, cum ar fi industria extractivă a cărbunelui și în unitățile de producere a energiei electrice din termocentrale alimentate cu cărbune.

„BNS solicită Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Prin această decizie, s-a adus o clarificare esențială în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unitățile de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor.

ADVERTISEMENT

„Corectează aplicarea eronată a legislației”

Blocul sindical mai arată că „concret, ICCJ a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.

Blocul Național Sindical atrage însă atenția că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat corect, limitându-se doar la reducerea vârstei standard de pensionare și utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani. Decizia ICCJ, obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, clarifică faptul că pentru aceste perioade anterioare datei de 01.04.2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%. Această interpretare corectează aplicarea eronată a legislației și oferă beneficiarilor drepturile complete conferite de lege”, se arată în comunicatul BNS.

ADVERTISEMENT

BNS precizează că implementarea măsurilor de către Ministerul Muncii și de Casa Națională de Pensii va evita acțiunile în justiție cu privire la recalcularea pensiilor, va evita și cheltuielile de judecată pe care le va trebui suporta statul în legătură cu aceste litigii și va garanta un „tratament nediscriminatoriu pentru toți pensionarii din România afectați de încălcarea legii de către statul român” și asigurarea „respectării statului de drept si aplicarea corectă și uniformă a legislației pentru toți cetatenii”.

 

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”