Românii angajați la stat au parte de o surpriză neplăcută în anul 2025. După ce s-a anunțat înghețarea salariilor și înjumătățirea voucherelor de vacanță, acum, bugetarii sunt în pericol de a rămâne fără loc de muncă.
Guvernul a anunțat primele concedieri de la stat, în scopul creării unui aparat bugetar mai mic și pentru reducerea cheltuielilor. În acest sens, ministrul finanțelor a declarat că se iau o serie de măsuri, printre care și cea a reducerii numărului de personal.
„Un an în care trebuie să luăm măsuri pentru un stat mai suplu, un stat care îşi deserveşte cetăţenii la maxim şi oferă servicii de calitate. Să fim foarte fermi în a reduce costurile statului”, a declatrat Tanczos Barna, ministrul finanţelor.
Totuși, Barna vine și cu o soluție după ce se realizează aceste concedieri de la stat. Iși dorește ca sectorul privat să îi primească pe cei care vor fi dați afară.
„Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal. Îmi doresc ca acest surplus de personal să fie absorbit de mediul privat.
Dacă semnalul este clar şi ştim exact de la bun început care sunt instituţiile care vor suferi modificări, acolo deja angajaţii din sectorul public ştiu ce îi aşteaptă şi au timp luni de zile să găsească alternative”, a mai precizat Tanczos Barna.
În același timp, această măsură nu este văzută cu ochi buni de sindicaliști. Aceștia nu cred că bugetarii își vor găsi locuri la privat, unde și acolo sunt mari probleme. Și aceștia se confruntă cu insolvențe și concedieri, în special în sectorul auto și adiacent.
„Trebuie să ai în vedere dacă sectorul privat poate să asimileze angajaţii din sectorul public. Sectorul privat are mari probleme, asistăm la insolvenţe şi concedieri cu preponderent în sectorul auto şi adiacent”, spune Horaţiu Raicu, secretar general al Blocului Național Sindical (BNS).
Guvernul își dorește să reducă cu 15% numărul agențiilor publice, iar comasarea acestora va fi efectuată de Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan, în cadrul unui nou Departament pentru Eficientizare.
Trei tipuri de instituții ar fi vizate în acest sens, adică cele din subordinea ministerelor, din subordinea Secretarului General al Guvernului și din subordinea Parlamentului.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-ar putea comasa cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Agenția Offshore din Marea Neagră, potrivit observatornews.ro.
De asemenea, Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Institutul Român pentru Drepturile Omului ar putea deveni o singură instituţie, spun surse Observator.
Mai mult, la Secretariatul General al Guvernului s-ar putea comasa toate instituţiile care vizează relaţiile interetnice, iar în vizor ar fi și agențiile din subordinea Ministerului Muncii și Ministerului Agriculturii.