News

Ei sunt regii gunoaielor bucureștene! Contracte pe zeci de ani și sute de milioane de euro pentru salubrizarea Capitalei

Ei sunt regii gunoaielor bucureștene, oamenii pe care primăriile îi plătesc de zeci de ani pentru salubrizarea Capitalei
07.06.2021 | 13:34
Ei sunt regii gunoaielor bucurestene Contracte pe zeci de ani si sute de milioane de euro pentru salubrizarea Capitalei
FANATIK îți prezintă oamenii din spatele companiilor de salubritate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar Bucureștiul, cel mai mare oraș al țării, se învârte în jurul a doar câteva personaje cheie. Cel puțin din punctul de vedere al ridicării gunoiului. Capitala pare a fi arvunită pe decenii întregi de anumite firme care se ocupă cu salubritatea metropolei. De fapt, în spatele lor, se află oameni de afaceri importanți, oameni care au reușit să semneze contracte întinse pe perioade de zeci de ani, cu primăriile de sector .

În mod evident, valoarea înțelegerilor este una aproape colosală judecând după timpul pentru care s-a bătut palma, dar și după zonele mari de care trebuie să se ocupe firmele care se ocupă cu salubrizarea Bucureștiului.

ADVERTISEMENT

Ei sunt regii gunoaielor din București!

Sectorul 1 este primul în care scandalul a izbucnit în jurul gunoaielor. Schimbarea primarului a declanșat un haos general și victime au devenit cetățenii. De resturile menajere de aici se ocupă Romprest Service SRL.

Culmea, compania face acest lucru, atenție, încă din 2008, pe vremea când primar era liberalul Andrei Chiliman. Între timp, pe la primărie au mai trecut și social democratul Dan Tudorache, dar și Clotilde Armand.

ADVERTISEMENT

Amândoi au lucrat cu materialul clientului pentru că înțelegerea lui Chiliman a avut loc pentru 25 de ani. Da, citiți bine, două decenii și jumătate. Conform contractului, un audit al activității Romprest se poate face abia după 15 ani de la semnare.

Au trecut, deocamdată, 13, așadar, Clotilde Armand poate să solicite un control abia în 2023. Este obligată să facă acest lucru având în vedere că suma pe care primăria o datorează anual societății de salubritate s-a triplat, în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Sectorul 1 un rai al resturilor menajere

De altfel, chiar noul edil a transmis că, în 2009, instituția pe care a preluat-o a achitat nu mai puțin de 105 milioane de lei către Romprest Service SRL.  Și tot așa până aproape de zilele noastre. În urmă cu doi ani, în 2019, Sectorul 1 a plătit 199 de milioane de lei către firma care se ocupă cu salubrizarea.

O nimica toată! Anul trecut, an în care au avut loc și alegerile locale, Primăria a fost facturată cu 320 de milioane de lei. De aici și războiul. Clotilde Armand a transmis că nu mai are de gând să plătească aceste facturi pe care le-a numit nejustificate, în timp ce Romprest Service SRL a refuzat să mai ridice gunoiul.

ADVERTISEMENT

Și totuși, cine se află în spatele acestei companii? Pe scurt, Romprest Service S.A este unul dintre cei mai mari operatori de salubritate din România. Firma a fost înfiinţată în 2001, cu şapte ani înainte să semneze mega contractul cu Primăria Sectorului 1.

Sunt cinci societăți care formează conducerea. Vorbim despre o firmă canadiană, Detco LTD și care deține 43% din participație. Interesant este că reprezentantul acestei companii a fost Marian Măgureanu, fiul primului șef al SRI, Virgil Măgureanu.

Premium Management Team SRL are 14% din întreaga companie, una care a fost deţinută în trecut şi de Radu Budeanu, fostul soț al creatoarei de modă Dana Budeanu. Europrest Invest SRL are 30% din participație. Această firmă e deținută de Andrei Mihai Dracea, un afacerist controversat, născut la Moscova şi acuzat de sute de părinți de înșelăciune.

Acesta ar fi avut o bancă fantomă de celule stem, bancă neacreditată în România. De asemenea, Compania Națională Aeroporturi București, deținută de Guvern și Fondul Proprietatea, are 10% din participație. De remarcat că patron al Romprest a fost Florian Walter, un fost investitor în fotbal, acesta fiind implicat la Dinamo, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești. Florian Walter a murit în 2019.

Sectorul 2, contract de salubrizare valabil din 1999

Schimbăm sectorul, dar nu și obiceiul. Și în arondismentul 2 al Capitalei există un contract vechi de când lumea. Mai exact, Primăria a bătut palma cu Supercom SA încă din 1999. Contractul a fost prelungit la diferite termene.

Considerată o zonă cu probleme uriașe din punct de vedere al curățeniei, Sectorul 2 a continuat să plătească anual sume impresionante pentru salubrizare. Anul trecut, Supercom SA a încasat nu mai puțin de 200.450.000 de lei.

Interesant este că în spatele acestei companii se află un fost politician. Vorbim despre social democratul Ionel Ilie Ciuclea, un personaj cu o avere impresionantă. Are atât de mulți bani încât nu s-a sinchisit să-și cumpere un Maybach în valoare de jumătate de milion de euro.

“Este o ţicneală de-a mea”, s-a rezumat Ciuclea să comenteze achiziţia făcută. De remarcat că, de-a lungul timpului, miliardarul s-a ocupat de salubrizarea mai multor orașe importante din țară.

Sectorul 3, firmă proprie de salubrizare

Robert Negoiță a rupt toate contractele cu firmele de salubrizare și a solicitat o companie a Primăriei care să se ocupe de acest domeniu. Drept pentru care a fost inventată o societate deținută integral de autoritatea locală.

Astfel, a luat viață în 2017, SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL. Mai mult de atât, a existat și o hotărâre a Consiliului Local care îi obliga pe toți cetățenii sectorului să plătească o taxă de 6 lei pe lună pentru asigurarea curățeniei.

Doar că, tot primarul Robert Negoiță a transmis că administrația a venit cu o soluție pentru a acorda un discount de 99%. Drept pentru care nimeni nu plătea gunoiul. Lucrul acesta se vede și din contabilitatea societății. Într-un singur an, 2018, firma a reușit să încheie pe plus. În rest, pierderi pe linie.

Silviu Prigoană, șef peste Sectorul 4

Doi ani de zile au încercat și cei de la Sectorul 4 să aplice rețeta. Au pompat bani serioși într-o companie proprie de salubritate, au majorat și taxa aplicată cetățenilor, dar, în cele din urmă, au externalizat totul către Rosal.

La finalul anului 2018, reprezentanții Primăriei au încheiat un contract cadru cu societatea lui Silviu Prigoană. Au urmat și alte contracte subsecvente, înțelegeri în valoare de zeci de milioane de lei. Ultima oară, cele două părți au bătut palma chiar în acest an. Au făcut-o însă pentru doar 11 luni.

După ce a creat prima televiziune de știri din România, omul de afaceri a ajuns în Camera Deputaților, după care a rămas în atenția opiniei publice prin povestea de iubire și divorțurile fără număr de Adriana Bahmuțeanu.

De remarcat că Silviu Prigoană are o avere de aproximativ 30 de milioane de euro şi deţinea, la un moment dat, acţiuni la 14 companii.

Firmă proprie, dar scumpă la Sectorul 5

Sectorul 5 a mers şi el pe ideea unei companii proprii. A făcut-o pe vremea în care primar era social democratul Daniel Florea care a înfiinţat Salubrizare Fapte 5 SA. Schimbarea edilului a adus însă şi un scandal.

Cristian Popescu Piedone a câştigat alegerile şi a transmis că nu înţelege de ce Primăria trebuie să plătească un contract de peste 2,7 milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor. Înţelegerea a fost atribuită prin negociere către firma Vitalia Servicii pentru Mediu, în administrația fostului primar Daniel Florea, dar finalizată în mandatul său.

Noul edil s-a apărat şi a zis că nu a avut habar de această înţelegere şi că el ştia că toate serviciile de salubrizare erau delegate către Salubrizare Fapte 5.

Contract de 21 de ani la Sectorul 6

În Sectorul 6, un alt sector dificil al Capitalei, serviciul de salubrizare este stabilit încă din 1999. Atunci, Ioan Dinuță, reprezentantul PNȚCD a semnat înțelegerea cu Urban SA. De 21 de ani, contractul a primit alte 16 acte adiționale. Adică social democratul Dan Darabonț, Cristian Poteraș, preț de două mandate, Rareș Mănescu și Gabriel Mutu au ales să prelungească înțelegerea.

Numai anul trecut, Urban SA a emis către Primăria Sectorului 6 facturi de 100.653.300 de lei, din care a încasat 87.565.000 de lei. Gabriel Teodor Florescu este omul care se află în fruntea companiei.

Afaceristul nu a fost scutit însă de probleme cu legea. În trecut, acesta a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pentru evaziune fiscală.

ADVERTISEMENT