News

Ei sunt românii care ar putea plăti impozit de patru ori mai mare începând cu 1 iulie 2024. Cât de mare este taxa

Românii se confruntă cu un impozit de 70% pe veniturile nejustificate din 1 iulie 2024. Un expert contabil explică impactul noului impozit
12.06.2024 | 21:29
Ei sunt romanii care ar putea plati impozit de patru ori mai mare incepand cu 1 iulie 2024 Cat de mare este taxa
Modificări fiscale de la 1 iulie. Venituri nejustificate impozitate cu 70%. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În doar câteva zile, mulți români vor trebui să achite un impozit de 70% pe venituri. Experții au explicat care este categoria de oameni pentru care se aplica măsura fiscală și care este scopul acesteia.

Venituri nejustificate impozitate cu 70% începând din iulie

Această schimbare fiscală intră în vigoare de la 1 iulie 2024. Dacă, de exemplu, există venituri nejustificate pe persoană fizică, cum ar fi cele obținute prin platforme online sau tranzacții bancare nejustificate, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va cere justificări.

ADVERTISEMENT

Până la 1 iulie, dacă veniturile nu sunt justificate, impozitul este de 16% pe aceste venituri. După 1 iulie, dacă controlul nu este finalizat, impozitul va crește la 70%.

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, cine sunt acești români și în ce condiții se aplică acest impozit.

ADVERTISEMENT

„Partea urâtă este în felul următor. Sunt acele persoane care fac comerț, care fac evaziune fiscală, că până la urmă asta se urmărește. Și cu banii pe care îi încasează la negru vin și creditează societățile comerciale. Nu de creditări la PFA este vorba, pentru că nu avem de-a face cu așa ceva. În schimb, la societăți comerciale, când vii și creditezi cu sume de bani, sumele de bani apar în bilanțul contabil.

Iar la final de an, cu cât valoarea creditării este reflectată în bilanțul contabil cu anumite sume din ce în ce mai mari, apare ca și semnal de alarmă pentru cei de la ANAF. Și iată că din această cauză se ajunge la supraimpozitarea veniturilor care nu pot fi justificate. Practic, sunt venituri nedeclarate pe care, în momentul de față, le impozităm cu 16%. Dar de la 1 iulie, impozitarea acestora va fi 70%”, a explicat Cosmin Dumitrașcu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Dacă sumele au justificare, impozitarea de 70% nu se aplică

În cazul dividendelor retrase din firmă, dobânzilor bancare sau titlurilor de stat, nu există probleme dacă sunt justificate. Totuși, dacă ANAF verifică și nu există documente justificative pentru anumite sume de bani în conturi, se va aplica impozitul de 70%.

„Atât timp cât tu nu poți justifica banii pe care îi ai sau care îți intră în conturi cu anumite extrase din platformele de criptomonede, de exemplu, de salarii, dacă ai justificare, nu este nicio problemă. Cu dividendele retrase din firmă, dacă ai justificare, la fel, nu este nicio problemă.

ADVERTISEMENT

Cu dobânzile pe care le încasezi de la anumite instituții bancare, aceeași situație. Cu acele titluri de stat, nu este nicio problemă. Dar în situația în care tu ești verificat, că poți să fii verificat și să justifici, dar dacă ești verificat și tu nu ai niciun document justificativ prin care să atești faptul că tu ai încasat anumite surse de bani în conturi, atunci trebuie să plătești acest 70%. De la 1 iulie, evident”, a mai spus expertul contabil.

 

ADVERTISEMENT