News

Ei sunt românii care primesc 15.000 de lei de la stat. Condițiile ca păgubiții să beneficieze de acești bani

Românii care pot primi până la 15.000 de lei de la stat. Care sunt condițiile pentru ca banii să ajungă la cetățenii păgubiți.
07.04.2023 | 07:03
Ei sunt romanii care primesc 15000 de lei de la stat Conditiile ca pagubitii sa beneficieze de acesti bani
Românii care primesc 15.000 de lei de la stat. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Care sunt românii care pot beneficia de până la 15.000 de lei de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească posibilii beneficiari pentru a intra în posesia acestei sume.

Românii care primesc 15.000 de lei de la stat

Într-o conferință de presă susținută la mijlocul săptămânii, ministrul mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre rezultatele primului studiu privind numărul de urși bruni din România.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a anunțat că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare. În paralel, ministrul a vorbit și despre măsurile de protecție pregătite de autorități.

Tanczos Barna vine cu vești bune pentru persoanele fizice, dar și pentru instituții. El a anunțat că vor fi finanțate, din Fondul pentru Mediu, sisteme de protecție împotriva urșilor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, persoanele fizice, juridice sau instituțiile publice pot beneficia de sume care pornesc de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în anumite zone, acolo unde animalele își fac apariția mai des. S-a luat această măsură dat fiind faptul că numărul atacurilor animalelor sălbatice în gospodăriile oamenilor s-au înmulțit.

Ministerul Mediului a anunțat condiţiile ca păgubiţii să beneficieze bani

Există și o serie de condiții pentru ca cetățenii să încaseze banii. Astfel, pentru acordarea ajutorului de stat, se vor lua în calcul numărul atacurilor, valoarea pagubelor produse de animalele sălbatice și numărul de urși din zonele afectate.

ADVERTISEMENT

Pentru ca persoanele fizice să intre în posesia sprijinului, ele trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul în România;
  • să dețină imobilul sau terenul din proiect;
  • să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal;
  • să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale;
  • să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect.
ADVERTISEMENT

Dacă pentru persoanele fizice, suma maximă care poate fi alocată este de 15.000 lei, pentru persoane juridice este de 500.000 lei. Apoi, pentru instituţii, autorităţi administrativ-teritoriale, suma maximă este de 1 milion de lei.

”Vom finanţa sisteme de protecţie pentru unităţile administrativ-teritoriale, garduri, garduri electrice. Beneficiarii pot fi atât UAT-uri, primăriile, cât şi persoanele juridice, companii din agricultură, PFA-uri, persoane fizice, asociaţii, asociaţii de vânătoare, asociaţii de proprietari, instituţii publice.

Așadar, toată plaja de beneficiari care pe suprafeţele deţinute sau suprafeţele avute în proprietate, pe suprafeţele care trebuie protejate gospodării, terenuri agricole, pot instala aceste sisteme de protecţie”, a declarat Tanczos Barna, la conferinţa, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: