Românii care produc legume sănătoase și gustoase pe bandă rulantă există într-adevăr. Mai sunt supranumiți și ”fermierii minune” și își merită pe deplin denumirea având în vedere ceea ce oferă.
Fructele și legumele sunt adevărate daruri oferite de natură. Chiar și așa, de cele mai multe ori nu ajungem să ne bucurăm chiar de produse sănătoase. Multe dintre ele sunt stropite cu pesticide, altele crescute în condiții nu tocmai bune.
Și totuși avem alternative sănătoase și la noi în țară. Exemplu sunt românii care produc legume gustoase pe bandă rulantă. Știu cum să se folosească de darurile oferite de natură, iar rezultatul e unul cât se poate de vizibil.
150 de familii membre în CAP-ul din Vărăştii de Giurgiu, considerat unul dintre cele mai importante centre legumicole din România, și-au unit forțele și au decis să ofere produse cu adevărat sănătoase.
Dacă în unele zone din țară seceta face ravagii, iar plantele se usucă, iată că aici, totul se dezvoltă în condiții optime. Menționăm faptul că localitatea Vărăşti se află la doar 25 de kilometri de București.
În jur de 5000 de oameni trăiesc aici, iar mare parte dintre ei sunt legumicultori. Recolta este una cât se poate de bogată, iar aici se produc legume nu doar gustoase, dar și sănătoase din toate punctele de vedere.
„Dintre aceştia 70 la sută au intrat în cooperativa noastră şi produc legume pe comandă pentru retailerul care ne cumpără toată marfa. Cu un credit european am cumpărat instalaţii de irigat, ne-am asociat din 2017 cu retailerul şi acum putem spune că am dat lovitura”, a spus Doru Buturugă, unul dintre cei patru fermieri care au pornit asocierea, conform click.ro.
Cum se desfășoară activitatea în această zonă? Liderii de cooperative se întâlnesc periodic cu reprezentanții magazinului respectiv. Ulterior sunt stabilite niște acorduri legate de prețuri și termene pentru legume.
Iar oamenii din zonă chiar au experiență. O parte dintre ei spun că lucrează în domeniu încă de pe vremea comunismului. Totul a pornit dintr-o nevoie, iar ulterior s-a transformat în plăcere. Abia mai târziu au apărut și banii.
„La noi în Vărăşti ne ocupăm de legume de când ne ştim. Pe vremea lui Ceauşescu nu muncea aproape nimeni din comună la oraş, nu se făcea aici naveta ca în alte părţi: toată lumea cultiva legume în curte şi trăiam din asta, se ştia şi lumea ne lăsa în pace.
Acum facem şi bani din asta, a sosit vremea să arătăm ce ştim şi cât de bine ştim. Oamenii nu mai au grija zilei de mâine după ce am făcut cooperativa şi ne-am asociat cu retailerul”, a mai adăugat Buturugă.
În Vărăşti, deci, românii produc legume gustoase pe bandă rulantă. Sunt oameni care au și peste 70 de ani dar continuă să se ocupe de serele lor, astfel încât plantele să se dezvolte în condiții optime.
Iar având în vedere succesul înregistrat, a apărut și o unitate în care sunt produse fructe și legume deshidratate. Astfel, clienții pot cumpăra chipsuri de dovlecel, dar și de măr, ardei kapia, ori chiar leuștean sau pătrunjel.