News

Ei sunt românii care rămân fără tichete de masă. Se întâmplă după majorarea salariului minim

Românii care rămân fără tichete de masă. Se întâmplă odată ce se va majora salariul minim pe economie. Cum este posibilă această situație?
09.06.2024 | 11:37
Ei sunt romanii care raman fara tichete de masa Se intampla dupa majorarea salariului minim
Majorarea salariului minim pe economie va avea loc de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu tichetele de masă. Sursa foto: Antena 3 CNN
ADVERTISEMENT

Faptul că Executivul a adoptat recent creșterea salariului minim brut, măsură care se va aplica de la 1 iulie 2024, părea un motiv îmbucurător pentru peste 1, 8 milioane de români și nu s-ar fi așteptat ca tichetele lor de masă să fie scoase din venitul lunar. Cum este posibil?

De ce unii angajați riscă să piardă tichetele de masă

Blocul Național Sindical (BNS) avertizează că după decizia majorării salariului minim brut pe economie la 3700 de lei se poate întâmpla ca unii angajați să nu mai primească și tichetele masă. Totodată, demersul Guvernului poate avea impact și asupra majorării punctului de amendă.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții BNS subliniază că este important ca salariații și angajatorii lor să fie conștienți de aceste schimbări și efectele lor. În plus, Guvernul are responsabilitatea de a comunica și implementa măsuri care să atenueze consecințele neplăcute.

Se depășește pragul de impozitare

Un efect al creșterii salariului minim este acela că se depășește pragul de impozitare. Tichetele de masă fac parte din venitul integral, iar valoarea lor, fie ea și de 15 lei, rezultă depășirea pragului de impozitare. Această situație înseamnă deducerea de 300 de lei, care va micșora venitul net.

ADVERTISEMENT

”În mod concret, faptul că se majorează salariul minim la 3.700 de lei, dacă facem un calcul la o valoare minimă, să spunem la tichetul de masă de 15 lei, se depășește valoarea de impozitare cu suma de 51 lei.

(…) Înseamnă că cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim nu vor mai beneficia de acea deducere de 300 lei. Pe fond, venitul lor salarial, ceea ce le rămâne în buzunar, va scădea”, a explicat la Antena 3 CNN Horațiu Raicu, secretar general al BNS.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, ministrul de finanțe, ar fi trebuit ca să crească acel plafon care are legătură cu creșterea salariului minim, încât bugetarii să nu-și piardă tichetele de masă. În plus, despre punctul de amendă, tot Marcel Boloș, nu l-a înghețat și de aceea ar putea fi mai mare.

De la 1 iulie 2024 este de așteptat ca salariul minim brut să crească, după ce Guvernul a adoptat o măsură în acest sens, în prima săptămână din luna iunie. Peste 1, 8 milioane de oameni sunt nerăbdători să aibă un venit mai mare, în speranța unui trai mai bun.

ADVERTISEMENT

”Cea mai aşteptată decizie de azi este creşterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate”, a precizat premierul țării, Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Ce salariați nu beneficiază de majorarea salariului minim brut

Este important de știut și faptul că majorarea adoptată de Executiv nu-i include și pe salariații din domeniul agriculturii sau pe cei din industria alimentară. Pentru această categorie, s-a promis aplicarea ”prevederilor legale în vigoare”, conform reprezentanților Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de...
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de o premieră istorică sau de un potențial eșec
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă...
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă urmele. Chiar ei au fost cei care au sunat la 112
Ce tatuaj a putut să îşi facă Larisa Iordache, înainte de cununie: E...
Ce tatuaj a putut să îşi facă Larisa Iordache, înainte de cununie: E singurul cadou!
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Zboruri ieftine și relaxante. Ziua ideală pentru a pleca în vacanță
Zboruri ieftine și relaxante. Ziua ideală pentru a pleca în vacanță
DOLIU în PSD după alegeri! A murit Mircea Tat! Politicianul de 40 de...
DOLIU în PSD după alegeri! A murit Mircea Tat! Politicianul de 40 de ani s-a plâns că îl doare capul și la câteva ore distanță i-a stat inima
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am...
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care...
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care se vinde o casă aici