News

Ei sunt românii care vor încasa 500 de lei de la stat. Ordonanţa a fost adoptată de Guvern

Anumiți angajați din România vor încasa 500 de lei de la stat, conform unei OUG. În ce condiții vor beneficia de această sumă de bani
28.05.2024 | 07:19
Ei sunt romanii care vor incasa 500 de lei de la stat Ordonanta a fost adoptata de Guvern
Ei sunt românii care vor încasa 500 de lei de la stat. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform unei ordonanțe adoptate cu o săptămână în urmă de Guvern, românii vor încasa 500 de lei de la stat. Este vorba despre o categorie de angajați. Aceștia vor beneficia de un ajutor financiar în anumite situații.

Angajații români care vor primi 500 de lei de la stat

Mai exact, salariații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor beneficia de decontarea sumelor necesare pentru achiziționarea ochelarilor de vedere, a lentilelor de contact ori a altor dispozitive de corecție, în limita a 500 de lei de persoană.

ADVERTISEMENT

Noua ordonanță de urgență vine în completarea unei decizii mai vechi a Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE). A fost necesară adoptarea ei pentru a proteja banii statului de „pretențiile prea mari” ale bugetarilor, arată avocat.net.

Însă, nu se precizează cum Executivul a decis ca suma de 500 de lei să fie cea limită de decontare. Angajații de la stat vor primi banii după ce vor prezenta rezultatele examenului oftalmologic.

ADVERTISEMENT

„Autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării”, se arată în OUG nr. 53/2024.

ADVERTISEMENT

O altă modificare a fost făcută prin utilizarea verbului „vor” (deconta) în loc de „pot” (deconta), pentru a nu mai lăsa loc de interpretări. Prin urmare, obligația va fi respectată de autoritățile și instituțiile publice. Urmează ca la finalul lunii iunie, Guvernul să anunțe printr-o hotărâre un set de norme de aplicare referitoare la respectivele decontări.

Și salariații din mediul privat pot beneficia de aceste decontări

Deși normele privind obligația angajatorilor de a suporta aceste cheltuieli nu sunt noi, mulți salariați au aflat despre această posibilitatea la finalul anului trecut după o decizie de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o speță din România.

ADVERTISEMENT

În privința salariaților din mediul privat se procedează urmărind recomandările medicului de medicina muncii. De asemenea, angajatul va merge la consultul oftalmologic și apoi poate solicita decontarea, prezentând factura și recomandarea medicului.

Decontarea în mediul privat este diferită, totuși, din perspectivă fiscală, arată sursa citată. Nu este clar ce sumă ar trebui să acopere angajatorii și nici în ce condiții.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”