Anul 2024 vine cu mai mulți bani pentru unii români. O anumită categorie va beneficia, lunar, de 9.900 lei brut, sumă care va fi oferită de către stat. Mai exact, de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Suma de 9.900 de lei este o indemnizație de merit, aprobată prin hotărâre de Guvern, și care îi vizează pe românii deținători ai titlului onorific de ”Tezaur uman viu”. Aceștia trebuie să aibă o vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial.
De asemenea, persoanele menționate trebuie să aibă și merite excepționale în păstrarea, transmiterea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, dar și să mai fi obținut, de-a lungul timpului, distincții naționale în domeniu.
Meșterii în prelucrarea lemnului, în prelucrarea pieilor, în prelucrarea metalelor, în prelucrarea blănurilor sau cei pricepuți la olărit, obiecte artizanale sau cântăreții de muzică vocală și instrumentală sunt printre cei care au titlul onorific de ”Tezaur uman viu”.
Lista celor care sunt ”Tezauri umani vii” poate fi consultată pe site-ul cultura.ro. ”TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia”, mai apare pe site-ul menționat.
Ultimii români care s-au bucurat de această titulatură sunt: Constantin Ciubotăriță, meșter priceput la prelucrarea pieilor și blănurilor, Constantin Vasile, sculptor în lemn și constructor de instrumente muzicale, Emilia Zamfira Grosos, țesătoare și producătoare de costume populare, dar și de podoabe din mărgele specifice Zonei Codrului, Francisc Vasile Riza, violonist, Gheorghe Olteanu, agricultor/pensionar și Petruț Chirteș, meșter dulgher și sculptor.
Conform Legii nr.118 din 15 martie 2022, un cuantum lunar al unei indemnizații de merit, precum cei 9.900 de lei, este egal cu o sumă care reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară, garant în plată și, în același timp, este neimpozabil.