Sporturi

Ei sunt românii cu şanse la medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020! Alin Firfirică, Robert Glinţă şi Simona Halep, speranţele României

23.11.2019 | 15:50
Ei sunt romanii cu sanse la medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 Alin Firfirica Robert Glinta si Simona Halep sperantele Romaniei
ADVERTISEMENT

După dezastrul de la Rio de Janeiro, în 2016, cea mai slabă prestație a „tricolorilor” la Jocurile Olimpice, așteptările pentru medalii rămân încă destul de mici și pentru Tokyo 2020. COSR miza pe prezenţa a aproximativ 100 de sportivi la JO din vara anului viitor, dar obiectivul impus pare destul de departe. Suntem doar la jumătate, cu numai 9 luni rămase până la marea competiţie de la Tokyo.

Cine ne-a adus cele 5 medalii din 2016

În 2016, la Rio de Janeiro, am avut 96 de sportivi. Şi doar 5 medalii, dintre care una singură de aur. Una singură! La spadă feminin pe echipe. Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop şi Ana Maria Popescu a fost componenţa acelei minunate echipe.

ADVERTISEMENT

Medalia de argint a venit la tenis de câmp, de la echipa de dublu formată din Horia Tecău şi Florin Mergea. Gabriel Sâncrăian la haltere, echipajul 8+1 de la canatoaj (Mădălina Bereş, Andreea Boghian, Adelina Boguş, Roxana Cogianu, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Ioana Strungaru, Daniela Druncea) şi Albert Saritov au adus cele 3 medalii de bronz.

Simona Halep, portdrapelul României și la… podium?

După ce a lipsit de la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, Simona Halep a anunțat că va face parte din delegația României pentru Tokyo 2020. Fostul lider al clasamentului WTA are chiar ambiții mari la competiția din Japonia, unde este de așteptat să fie și portdrapelul României la ceremonia de deschidere.

ADVERTISEMENT

Va participa atât în proba de simplu, dar și la dublu mixt, alături de Tecău, și la dublu feminin, alături de Olaru. Ar putea fi trei medalii la tenis pentru România, cu șanse mai mari la simplu și la dublu mixt. Rămâne de văzut dacă Horia Tecău va avea un partener calificat pentru proba de dublu masculin. Ar avea de apărat medalia de argint cucerită în 2016, alături de Florin Mergea.

Simona Halep are şanse mari să fie portdrapelul României la JO 2020
Simona Halep are şanse mari să fie portdrapelul României la JO 2020

Fosta „mină de aur”, marea dezamăgire de acum

Gimnastica, o adevărată „mină de aur” în trecut, a produs o nouă dezamăgire. Pentru a doua oară în istorie, după eșecul din 2016, România nu va fi prezentă la Jocurile Olimpice în proba pe echipe.

ADVERTISEMENT

Doar Maria Holbură și-a asigurat momentan biletele dintre gimnaste, dar șansele ei la o medalie sunt destul de mici. Speranțe mai mari ar fi de la veteranul Marian Drăgulescu. Stelistul a reușit deja o performanță istorică, reușind să se califice la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice!

Mergem cu fotbalul la JO după 56 de ani

Dintre sporturile de echipe, surpriza vine din partea fotbalului. „Tricolorii” foști „mici” conduși de Mirel Rădoi au obținut calificarea, la 56 de ani distanță de la precedenta participare a României la turneul olimpic.

ADVERTISEMENT

Șansele de medalii sunt mici la prima vedere, dar tinerii jucători conduși de Rădoi au realizat deja multe lucruri văzute ca imposibile. Germania, Franța și Spania sunt rivalele din Europa. Vor veni și două echipe din America de Sud, în urma unui turneu de calificare care va avea loc între 18 ianuarie și 9 februarie. Și Japonia, țara gazdă, speră la medalii.

Handbalul şi scrima, alte motive de speranţă

Echipa feminină de handbal ar putea aduce o medalie prețioasă pentru România. Primul pas ar fi să „prindă” unul dintre cele 7 locuri rămase la turneu, 5 echipe fiind deja calificate. O șansă va fi la Campionatul Mondial din decembrie, coincidență, tot în Japonia, apoi ar mai fi turneele de calificare din luna martie. Rămâne de văzut și cât de repede va reveni Cristina Neagu la cea mai bună formă, după accidentarea care a ținut-o pe tușă timp de un an.

Scrima a adus cea mai mare performanță la Jocurile Olimpice din 2016, doar că nu mai puțin de 3 dintre cele 4 fete care au obținut aurul pe echipe s-au retras. Ana-Maria Popescu este singura care va lupta pentru medalie și la Tokyo, fiind deja calificată. Ea va fi marea speranță pentru ca scrima să vină cu o medalie olimpică pentru a patra oară consecutiv.

Ana-Maria Popescu, speranţa României la o medalie de aur la JO 2020
Ana-Maria Popescu, speranţa României la o medalie de aur la JO 2020

„Grosul” olimpicilor români îl dă canotajul

Până în acest moment, canotajul dă aproape jumătate dintre sportivii români calificați la Jocurile Olimpice. Tradițional, delegația olimpică a României se bazează pe medalii de la canotaj, situație care rămâne valabilă și pentru vara viitoare. România trimite la fel de multe bărci ca și SUA pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în Japonia.

Nu mai puțin de jumătate dintre sportivii care și-au asigurat locul pentru Tokyo 2020 vor reprezenta România la canotaj. Iar cele mai mari speranțe vin de la așa numita „barcă de aur a României”, cea de 8+1 feminin.

În luna iunie a acestui an, aceste fete urcau pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul European. Și la caiac-kanoe avem speranțe, datorită „dublului” format din Victor Mihalachi și Leonid Carp, medaliați cu aur la campionatul mondial care a avut loc în iunie, la Belgrad.

Surpriza poate veni de la… ciclism!

România poate conta pe o medalie-surpriză și de la ciclism, acolo unde va apărea noua senzație din mountain bike, Vlad Dascălu, campionul mondial de la U23. „Dacălu ne-a lăsat fără cuvinte în ultimul timp. El în mod normal ar fi în top 10 la Tokyo, dar este tânăr şi poate să vină chiar şi pe podium. La mountain bike o medalie la Tokyo pentru ciclismul românesc ar fi ceva extraordinar”, a declarat Eduard Novak, președintele Federației Române de Ciclism.

Stelista „luptătoare” Alina Vuc, recent medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Lupte, promite că va da totul pentru cea mai strălucitoare medalie la JO. „Sper să vina cât de curând și aurul, pentru că în palmares am doar medalii de argint și de bronz. La Olimpiadă este posibil orice, sper să fie posibil orice și în favoarea mea. Nici nu vreau să-mi imaginez ce ar însemna pentru mine o medalie la Tokyo, bucuria supremă!”.

Ambiții mari la atletism, judo și natație, dar…

Nu există Jocuri Olimpice fără atletism, iar România are din nou speranțe în poate cel mai important sport olimpic. Alin Firfirică a luat locul 4 mondial la aruncarea discului. „Până acum voiam să mă întorc de la Tokyo cu o medalie, acum chiar consider că pot să cuceresc cea mai valoroasă medalie de acolo. Concurez cu oameni, nu cu roboți. Dacă ei pot, eu de ce n-aș putea?”, a declarat recent Firfirică. Andreea Panțuroiu, la triplusalt, va intra și ea în cursa pentru o medalie la atletism.

Avem speranțe mari de medalii și la judo. Coprina Căprioriu, medaliată cu argint la Rio, a revenit asupra deciziei de a se retrage și va merge și în Japonia. Nu lipsește nici Alina Chițu, una dintre cele mai valoroase sportive ale României. De asemenea, ieșeanul Vlăduț Simionescu a demonstrat că poate lupta cu oricine la Tokyo, acolo unde a obținut deja calificarea.

La natație, unde lupta pentru medalii este foarte dură, ne punem baza în Robert Glință, primul sportiv român care obținea calificarea la Tokyo. La doar 22 de ani este cotat ca outsider în lupta pentru medalii, dar insistă că singurul obiectiv pentru care se antrenează este aurul olimpic.

Robert Glinţă are rezultate din ce în ce mai bune la nataţie
Robert Glinţă are rezultate din ce în ce mai bune la nataţie

Dă tare cu pumnul campionul nostru european la U22!

În fine, boxul intră pe lista sporturilor care ne pot aduce medalii olimpice. În primul rând datorită lui Robert Jitaru, campion european la U22. „Nu îmi lipsește nimic pentru a câștiga o medalie și la Jocurile Olimpice. Important este să am cât mai multe turnee, cât mai multe meciuri în picioare. Am nevoie de experiență, de lupte cu adversari cu stiluri cât mai diferite, indiferent de valoarea lor. În rest, am un staff foarte bun şi antrenorii potriviţi”, declara Jitaru la scurt timp după câştigarea titlului continental.

10 medalii la Tokyo, un obiectiv realizabil! Cât de strălucitoare vor fi?

Așadar, există speranțe de medalii din mai multe direcții. Pe lângă acești sportivi care sunt cotați cu șanse serioase, pot apărea și surprize. Iar prezența Simonei Halep în lotul olimpic, cu singura condiție ca starul WTA să stea departe de accidentări, ar putea oferi cea mai clară asigurare pentru mai bine. Un mai bine care nici nu ar trebui să fie greu de atins, după rezultatele foarte modeste din 2016, de la Rio.

Va fi mai bine la Tokyo! Trebuie să fie mai bine! Dar nici nu vă așteptați să „rupem norii” în Japonia. Sportul românesc este departe de ceea ce se cere pentru marea performanță, iar acest lucru se va vedea. Vor fi mai mult de 4 medalii, avem motive obiective să sperăm undeva la 10 medalii de la Tokyo. Sperăm să fie și mai strălucitoare…

„Pot să mă întorc de la Tokyo cu medalia cea mai preţioasă! Concurez cu oameni, nu cu roboți. Dacă ei pot, eu de ce n-aș putea?” – Alin Firfirică, atletism, aruncarea discului

„Nu îmi lipsește nimic pentru a câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. Important este să am cât mai multe meciuri în picioare. Am nevoie de experiență, de lupte cu adversari cu stiluri cât mai diferite. În rest, am un staff foarte bun şi antrenorii potriviţi” – Robert Jitaru, box

  • 50 de sportivi români au obținut până acum calificarea la JO de la Tokyo 2020
  • 39 de ani va împlini pe 18 decembrie cel mai medaliat sportiv român care va fi prezent la JO de la Tokyo, gimnastul Marian Drăgulescu, aflat la a cincea participare olimpică
  • 4 medalii a obţinut România la ultimele Jocuri Olimpice, Rio de Janeiro 2016, dintre care doar una de aur. A fost cea mai slabă prestaţie din istoria JO pentru „tricolori”
  • 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz) este recordul de trofee obținut de România la o ediție a Jocurilor Olimpice: Los Angeles 1984
ADVERTISEMENT