Life

Ei sunt șoferii din România care nu-și mai pot reînnoi permisul auto. Veștile sunt proaste

Șoferii din România care nu își vor mai putea reînnoi permisul auto, potrivit Codului Rutier 2025. Vești proaste pentru ei.
22.03.2025 | 14:51
Ei sunt soferii din Romania care nusi mai pot reinnoi permisul auto Vestile sunt proaste
Șoferii care nu mai pot să-și reînnoiască permisul auto. Sursa foto: rommed2000.ro, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aceștia sunt șoferii din România care nu își mai pot reînnoi permisul auto. Veștile sunt proaste pentru cei care suferă de anumite boli. Ce scrie în noul Cod Rutier?

Ce șoferi din România nu-și mai pot reînnoi permisul auto

Unii șoferi din România nu vor mai putea să-și reînnoiască permisul auto. Conform noilor reglementări din Codul Rutier, conducătorilor auto care au anumite probleme de sănătate nu li se va mai permite să conducă pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba despre șoferii care se confruntă cu probleme de vedere, locomotorii sau neurologice. Conducătorii auto trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a conduce pe drumurile publice, după cum urmează:

“Acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și 0,1 la celălalt ochi, cu sau fără corecție optică. Corecția vizuală poate fi realizată cu ochelari de maximum +8 dioptrii sau lentile de contact. Câmp vizual orizontal de minimum 160°, cu 70° în lateral și 30° în sus și jos”, se arată în Codul Rutier.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șoferii care au anumite probleme de vedere nu își vor mai putea reînnoi permisul. În această categorie intră următoarele afecțiuni:

  • Diplopia, adică vedere dublă;
  • Pierderea bruscă a vederii la un ochi – această afecțiune necesită o perioadă de adaptare de 6 luni, după care conducerea este permisă numai dacă șoferul primește aviz medical;
  • Afecțiuni severe ale retinei sau corneei care duc la reducerea capacității de percepție a detaliilor și contrastului.
ADVERTISEMENT

Conducătorii auto care suferă de afecțiuni neurologice nu vor mai putea conduce pe drumurile publice. Cei care suferă de epilepsie vor putea conduce numai dacă obțin un aviz medical. Acesta poate fi acordat doar în situația în care pacientul nu a mai avut crize de epilepsie în ultimii 10 ani.

ADVERTISEMENT

Șoferii care au suferit un accident vascular cerebral recent, care le-a afectat capacitatea de mișcare și atenție, nu vor mai putea conduce. Cei care au boala Parkinson în stadiu sever nu își vor mai putea reînnoi permisul.

Alte probleme care nu permit reînnoirea permisului de conducere

Persoanele care suferă de probleme ce le afectează mobilitatea nu vor mai putea conduce. În cazul amputației unui membru esențial pentru a controla vehiculul, fără adaptări speciale aprobate, permisul auto nu se va mai putea reînnoi, notează click.ro. Nici pacienții care suferă de paralizii severe, ce împiedică mișcările care sunt necesare pentru a conduce.

Conform prevederilor din Codul Rutier 2025, nici conducătorii auto care suferă de următoarele afecțiuni nu vor mai putea să-și reînnoiască permisul auto:

Șoferii care suferă de diabet zaharat de tip 1, care nu este controlat în mod corespunzător și există riscul de a-și pierde conștiința, nu vor mai putea conduce. Nici pacienții care suferă de boli psihologice severe nu vor mai putea să-și reînnoiască permisul auto. Aici intră boli precum schizofrenie sau tulburările bipolare grave.

Pacienții care au boli cardiovasculare grave, precum insuficiența cardiacă severă sau tulburările de ritm cardiac cu risc de leșin, nu vor mai putea să conducă pe drumurile publice.

De ce acte ai nevoie pentru a schimba permisul auto

Înainte de a-ți schimba permisul de conducere, trebuie să ai asupra ta anumite acte, după cum urmează:

  • Cererea titularului – Aceasta se editează informatic la ghișeu și trebuie înmânată titularului pentru semnare și pentru completarea informațiilor în legătură cu motivul lipsei permisului de conducere. În cazul în care se solicită eliberare a duplicatului prin corespondență sau e-mail, poate fi descărcat prin activarea butonului “descarcă”.
  • Actul de identitate al titularului, în original;
  • Dovada plății taxei pentru permisul de conducere (89 de lei);
  • Permisul de conducere, în cazul în care e deteriorat sau pentru schimbarea numelui;
  • În cazul cetățenilor străini: cartea de rezidență, permisul de ședere, certificatul de înregistrare însoțit de pașaport și pașaportul diplomatic/serviciu.