News
notix pixel id

Cum s-a vândut manuscrisul lui Einstein contra unei sume record la licitație. ”E aproape un miracol!”

Un manuscris de peste 50 de pagini ce conține însemnări ale lui Albert Einstein a devenit cel mai scump obiect vândut la licitație, dintre cele ce i-au aparținut savantului.
24.11.2021 | 18:43
Cum s-a vândut manuscrisul lui Einstein contra unei sume record la licitație. ”E aproape un miracol!”
Un manuscris ce i-a aparținut lui Albert Einstein s-a vândut pe bani buni la licitație. Sursa foto: pixabay.com, hepta.ro, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

O serie de notițe așternute pe hârtie în urmă cu mai bine de un secol de fizicianul Albert Einstein au fost vândute la licitație contra unei sume uriașe.

Manuscrisul vândut în urmă cu doar o zi a reușit să ajungă la o sumă de patru ori mai mare decât cea la care fusese estimat. Astfel, aceste notițe devin cea mai scumpă lucrare scrisă de către faimosul om de știință.

Și totuși, de ce s-a vândut acest manuscris pentru nu mai puțin de 11,6 milioane de euro? Sunt mai multe motive care nu țin doar de celebritatea lui Albert Einstein, și ea un factor decizional pentru preț.

ADVERTISEMENT

Cei de la Christie’s s-au ocupat de vânzare, în numele casei de licitații Aguttes, și descriau notițele ca fiind ”fără îndoială, cel mai valoros manuscris semnat Einstein ce ajunge vreodată la licitație.” Chiar și așa, estimările inițiale făcute de casa de licitații sugerau că manuscrisul se va vinde pentru 2-3 milioane de euro.

Recordurile anterioare pentru lucrări ale lui Einstein se învârteau tot în jurul acestei sume. Scrisoarea despre Dumnezeu s-a vândut cu 2,8 milioane de dolari în 2018, iar o scrisoare despre secretul fericirii a obținut 1,56 milioane de dolari la licitație, în 2017.

ADVERTISEMENT

Aceste două lucrări sunt acum eclipsate de documentul pentru care s-a licitat în urmă cu puțin timp. Prețul de pornire a fost de 1,5 milioane de euro, însă a trecut rapid peste estimările casei de licitații. În doar câteva minute, bătălia s-a dat în praguri de 200.000 de euro. Identitatea sau naționalitatea câștigătorului sunt încă necunoscute. Peste 100 de colecționari s-au interesat de acest document, însă niciunul nu a fost prezent personal la licitație.

De ce valorează atât de mult manuscrisul lui Einstein

Că manuscrisul s-a vândut cu 11,6 milioane de euro este o știre în sine, însă dincolo de aceasta, trebuie să înțelegem și de ce documentul scris de mână de Einstein a ajuns la această sumă record.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre un document destul de stufos, mai ales comparativ cu celelalte două amintite mai devreme. Este un manuscris de 54 de pagini, care a fost scris între 1913 și 1914 în Zurich, de către Einstein și colegul său, Michele Besso.

Christie’s afirmă că doar datorită lui Besso acest manuscris a putut fi păstrat pentru posteritate. E ”aproape un miracol”, deoarece savantul s-ar fi descotorosit cât mai curând de câteva hârtii pe care nu le-ar fi considerat altceva decât un document de lucru, o ”ciornă.”

ADVERTISEMENT

Acum, însă, acest manuscris oferă posibilitatea unei călătorii uimitoare în mintea celui mai mare om de știință al secolului trecut. De-a lungul a celor 54 de pagini, Einstein vorbește despre teoria relativității generale, pornind de la teoria relativității speciale, enunțată în 1905 și comprimată în faimoasa ecuație ”E=mc2.”

Einstein a murit în 1955, la 1976 de ani, intrând definitiv în istoria fizicii mondiale. Teoriile relativității ale acestuia au revoluționat domeniul, oferind noi moduri de observare a mișcărilor obiectelor în spațiu și timp.

ADVERTISEMENT

În 1913, Besso și Einstein ”au atacat una dintre problemele care nu dădea pace comunității științifice de decenii: anomalia orbitei planetei Mercur”, arată Christie’s.

Manuscrisul original conține ”un număr de erori ce au recut neobservate”, însă acestea au fost sesizate, la un moment dat, de Einstein. Odată ce fizicianul le-a observat, acesta a renunțat la manuscris, care a fost preluat însă de Besso, arată sciencealert.com.

”Documente științifice redactate de Einstein în această perioadă și în general, înainte de 1919, sunt extrem de rare”, a arătat casa de licitații.

”Este unul dintre cele două manuscrise de lucru care documentează geneza teoriei relativității generale despre care știm, este o mărturie extraordinară a eforturilor lui Einstein.”

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri