Life

El a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. Nici Elon Musk şi Jeff Bezos nu se pot compara cu acest rege

El a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată. Elon Musk şi Jeff Bezos nu se pot compara cu acest rege din secolul XIV.
17.09.2022 | 08:26
El a fost cel mai bogat om care a trait vreodata Nici Elon Musk si Jeff Bezos nu se pot compara cu acest rege
Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mansa Musa este cel mai bogat om care a trăit vreodată pe această planetă și nici măcar Elon Musk și Jeff Bezos nu se pot compara cu el.

Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată

Deși în prezent fac parte din top 10 cei mai bogați oameni din lume, cu averi sute de miliarde de dolari, Elon Musk și Jeff Bezos nu se compară cu regele care a trăit pe această planetă cu sute de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Mansa Musa a fost un rege vest-african din secolul XIV, dar și cel mai bogat om din istorie.

“Descoperirile recente despre prosperitatea lui Musa te lasă fără respirație. Este aproape imposibil să realizezi cât de bogat și de puternic era acest om cu adevărat.”, a declarat Rudolph Butch Ware, un profesor de istorie de la Universitatea California, în urmă cu câțiva ani, potrivit BBC.

Averea lui Mansa Musa era estimată la 400 de miliarde de dolari în 2012, conform site-ului american Celebrity Net Worth. Cu toate acestea, istoricii spun că averea regelui din secolul XIV este imposibil de calculat.

ADVERTISEMENT

Regele a fost “mai bogat decât ar putea cineva descrie”, potrivit unui articol publicat în 2015 pe site-ul money.com.

Născut în 1280 într-o familie de conducători, Mansa Musa a fost fratele lui Mansa Abu-Bakr, care a condus imperiul până în 1312, atunci când a abdicat pentru a pleca într-o expediție.

ADVERTISEMENT

Abu-Bakr avea o obsesie pentru Oceanul Atlantic și pentru ce se afla în apele acestuia, așa că a plecat într-o expediție cu o flotă de 2.000 de nave și mii de bărbați, femei și sclavi, potrivit istoricului sirian de secol XIV Shibab al-Umari.

Aceștia nu s-au mai întors niciodată, dar există și alte teorii ale istoricilor. De exemplu, istoricul american Ivan Van Sertima spunea că navele au ajuns în final pe țărmurile sud-africane, însă nu există dovezi în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns să se îmbogățească Mansa Musa

După ce Abu-Bakr a plecat în călătorie, Mansa Musa a preluat puterea. Imperiul Mali a crescut semnificativ în timpul domniei sale. Regele a anexat 24 de orașe, printre care și Timbuktu.

Astfel, imperiul a ajuns să se întindă pe mai bine de 3.200 de kilometri, de la apele Atlanticului la teritoriul din prezent al Nigerului.

Au fost ocupate părți din actualele teritorii ale unor state precum Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea și Coasta de Fildeș.

Imperiul a ajuns să fie extrem de bogat, mai ales datorită zăcămintelor de aur și sare.

În timpul domniei lui Mansa Musa, imperiul Mali asigura jumătate din producția de aur a lumii, care revenea regelui.

“Titlul de conducător suprem îi dădea lui Mansa Mura acces nelimitat la cea mai valoroasă resursă din lumea medievală”, a spus Kathleen Bickford Berzock, specializată în artă africană la Block Museum of Art de la Northwestern University.

Toți locuitorii orașului purtau veșminte din mătase persană, decorate cu aur, chiar și sclavii. O sută de cămile mergeau una după alta, fiecare având sute de kilograme de aur pur.

Mansa Musa era un musulman devotat, astfel că a decis să meargă în pelerinaj la Mecca, trecând astfel prin deșertul Sahara și prin Egipt. Istoricii spun că regele a plecat din Mali cu o caravană de 60.000 de oameni.

Întreaga curte regală, oficialii, soldații, dar și negustorii, artiștii, sclavii și conducătorii de cămile au mers cu el. Acesta a luat și capre și oi pentru a avea provizii de hrană.

Mansa Musa a împărțit aurul și cu locuitorii din Cairo

Mansa Musa a stat la Cairo timp de trei luni, iar oamenii au fost uimiți de acesta. Regele a împărțit aurul cu ușurință prin capitala Egiptului. Prețul aurului a scăzut foarte mult în regiune timp de 10 ani, afectând economia țării.

Din cauza deprecierii aurului, pelerinajul lui Musa a dus la pierderi economice de 1,5 miliarde de dolari în tot Orientul Mijlociu.

Faptul că a împărțit aurul cu toată lumea i-a supărat chiar și pe artiști, care nu îl mai lăudau atât de mult în cântecele lor. În plus, aceștia considerau că “a irosit resurse locale în afara imperiului”, spunea Lucy Duran, de la Școala  de Studii Africane și Orientale din Londra.

Istoricii consideră că “generozitatea excesivă” a lui Musa a pus imperiul Mali pe harta lumii. Oamenii din întreaga lume veneau să vadă Timbuktu.

Regele s-a întors de la Mecca alături de o serie de învățați. Printre aceștia s-au aflat și unii descendenți ai profetului Mohamed, dar și poetul și arhitectul andaluz Abu Es Haq es Saheli. Acesta este creditat drept creatorul moscheii Djinguereber.

Poetul și arhitectul ar fi primit de la rege 200 de kilograme de aur. În ziua de astăzi, ar însemna aproximativ 8,2 milioane de dolari.

Mansa Musa a încurajat artele și arhitectura, a construit școli, biblioteci și moschei. În scurt timp, Timbuktu a ajuns să fie un centru de educație. Oamenii din toată lumea veneau să studieze acolo.

Regele a murit în 1337, la vârsta de 57 de ani. După decesul acestuia, imperiul revenit fiilor săi. Ulterior, statele mici s-au desprins, iar imperiul s-a destrămat. Și venirea europenilor a contribuit la destrămarea imperiului, spun istoricii.

ADVERTISEMENT
Tags: