El Clasico

El Clasico este denumirea celui mai aşteptat meci din fotbalul spaniol, confruntarea dintre Real Madrid şi FC Barcelona. De foarte multe ori aceste partide au mai primit şi denumirea de meciul secolului. Este meciul din Europa care este difuzat în cele mai multe ţări din lume, recordul fiind de 156 de ţări care au preluat El Clasico din 2010. Interesant este că până în 1999 partidele dintre cele două formaţii erau transmise în Spania pentru toată lumea. Din 1999 s-a introdus sistemul de pay-TV, iar din 2012 s-a ajuns la compromisul ca acele El Clasico cu implicaţii majore, meci decisiv pentru titlu, finala Cupei, Supercupa, să fie difuzate gratis, pentru toată ţara.

Bilanţ egal de victorii la această oră

Până la această oră s-au jucat 241 de meciuri, bilanţul fiind de 95 de victorii de fiecare parte şi 51 de jocuri încheiate la egalitate, golaveraj 402-396 pentru madrileni. Prestigioasa publicaţie World Soccer a plasat El Clasico pe primul loc în lume în grupul celor 50 dintre cele mai importante şi mediatizate derbyuri de pe mapamond. Aceasta în acepţiunea faptului că El Clasico nu respectă de fapt noţiunea de derby, care înseamnă o confruntare între echipe din acelaşi oraş.

Atrocităţile din timpul regimului lui Franco

Rivalitatea a atins cele mai tensionate cote în perioada dictaturii lui Franco, acesta fiind acuzat că a favorizat Real Madrid. deşi lucrurile nu au fost deloc aşa, dictatorul fiind fan Atletico, echipă care pe vremea sa în cel mai scurt timp a ajuns din liga a doua să promoveze şi să ia campionatul! Mai mult, în perioada franchistă cele mai multe titluri în Spania le-a reuşit Barcelona, iar în 1940 tocmai un apropiat al lui Franco, Enric Pineyro, a fost numit preşedinte al clubului catalan.

Franco a mers până într-acolo încât a ordonat arestarea, trimiterea în celulă şi torturarea preşedintelui lui Real Madrid, Rafael Sanchez Guerra, precum şi a altor membri din conducerea clubului pentru vina că aceştia erau membri ai partidului republican.

Disputa pentru Alfredo di Stefano şi soluţia FIFA

O dispută a existat între Real Madrid şi Barcelona în anii 50, pentru transferul lui Alfredo di Stefano. Acesta aparţinea de două cluburi, River Plate în Argentina şi Millionarios Bogota în Columbia. Barca s-a înţeles cu Millionarios, Real cu River Plate. FIFA a venit cu o soluţie incredibilă, iniţial acceptată de catalani: jucătorul să evolueze un an la o echipă, următorul la cealaltă şi tot aşa. În cele din urmă Di Stefano a ajuns la Madrid, pentru că Barcelona s-a retras şi a început acea epocă fenomenală a Realului, supremaţie pe plan intern şi seria de trofee din Cupa Campionilor Europeni.

Cristiano sau Messi?

În ultimul deceniu, până în vara lui 2017, El Clasico a însemnat în mare măsură şi rivalitatea dintre starurile celor două cluburi, Cristiano Ronaldo la Madrid, Lionel Messi pe Camp Nou, fiecare câştigând ca trofee individuale câte cinci Baloane de Aur.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT