News

El e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Dumitru Chiriță, șeful ANRE, are salariu de 11.800 de euro pe lună și o mașină ”made in URSS”

Dumitru Chiriță, șeful ANRE, este posesorul unuia dintre cele mai mari salarii de bugetar din România și are în garaj o mașină de epocă, fabricată în Uniunea Sovietică.
19.07.2022 | 10:33
El e bugetarul cu 1000000 de lei pe card Dumitru Chirita seful ANRE are salariu de 11800 de euro pe luna si o masina made in URSS
Dumitru Chiriță, șeful ANRE, este de profesie electrician și și-a luat diploma în Drept la o universitate privată / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Dumitru Chiriță este șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția care aprobă prețurile și tarifele la energia electrică în România, din anul 2017. Fost deputat PSD cu 4 mandate la activ, Chiriță a ajuns în fruntea autorității la propunerea parlamentului, în ”era Liviu Dragnea”.

Dumitru Chiriță a făcut leasing să-și cumpere un Duster

Odată cu funcția, au venit și beneficiile. În primul rând, Chiriță are un salariu uriaș, printre cele mai mari din sectorul bugetar. În 2021, el a declarat venituri din salarii de 710.564 de lei, adică puțin peste 142,000 de euro. Asta înseamnă cam 11.800 de euro pe lună, bani pe care-i încasează exclusiv din salariu.

ADVERTISEMENT

Conform propriei declarații de avere, Dumitru Chiriță nu are depozite bancare și toți banii îi ține în 3 conturi curente (inclusiv card). Sumele declarate se încadrează între 50.358 lei și 1.153.760 de lei.

Atunci când nu este în interes de serviciu, șeful ANRE se deplasează cu o mașină de fabricație autohtonă, o Dacia Duster, pe care a achiziționat-o în leasing, începând cu anul 2016. Totuși, el mai are în garaj o mașină, pe care o păstrează, probabil, mai mult pentru valoarea sentimentală.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un automobil Lada, fabricat în anul 1978, una dintre cele mai de succes mașini de fabricație sovietică din istorie. Chiriță a scris în declarația de avere că mașina a fost achiziționată cu un contract de vânzare-cumpărare.

În rest, Chiriță mai are un teren intravilan de 1.000 mp și două agricole, de 5.400 și 7.500 mp, la Tărtășești, Dâmbovița, precum și 1.000 mp de pădure la Arefu, jud. Argeș. Șeful ANRE mai deține un apartament de 93 mp în București și o casă de locuit de 441 mp, tot la Tărtășești.

ADVERTISEMENT

Chiriță este electrician cu master în Drept și a condus Casa Națională de Asigurări în Sănătate

Dumitru Chiriță are 59 de ani, este căsătorit și are doi copii. Soția lui, Ioana, lucrează la ELCEN (Electrocentrale București SA), instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București. Fiul lui, Costin Răzvan, este avocat, iar fiica Ioana Laura, consilier juridic, tot la ANRE.

În cea mai recentă declarație de avere, publicată în anul 2021, Ioana Laura Chiriță a trecut două proprietăți, în comun cu fratele său: un teren agricol de 24.500 mp în Giurgiu (moștenire) și o casă de vacanță de 68 mp în Bulgaria (contract de vânzare cumpărare).

ADVERTISEMENT

Dumitru Chiriță este de profesie electrician și a lucrat ca șef de tură la IDEB București, în timpul regimului comunist. După 1990, el a ajuns președinte al sindicatelor din industria energetică, iar din 1996 în 1999 a devenit vicepreședinte al Blocului Național Sindical.

Din 2000 a intrat în parlament, acolo unde a rămas până în 2020, cu excepția perioadei 2004-2008, când a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În CV-ul său de vremea când era deputat, Chiriță a trecut o diplomă de licență în drept și relații internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și una de master în Drept la Universitatea București (fără a specifica anul absolvirii).

Șeful ANRE a plecat în concediu în plină criză a facturilor la energie

În luna ianuarie a acestui an, Dumitru Chiriță a provocat tensiuni importante în coaliția PSD-PNL, când a ales să plece în concediu, în plin scandal al creșterii facturilor la energie. Liberalii l-au acuzat atunci că își petrece vacanța într-un paradis exotic, în Republica Dominicană, în timp ce mulți români tremură de frig în case. Chiriță nu a confirmat această informație.

La ANRE, Dumitru Chiriță îndeplinește un cumul de funcții: este președintele autorității, director general și șef de oficiu. Tocmai de aceea, el se prezintă, în declarația de avere, simplu: ”Conducătorul instituției”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Şofer din Sibiu, pozitiv la 4 droguri cu aparatul DrugTest, nevinovat. Rezultatele analizelor...
Şofer din Sibiu, pozitiv la 4 droguri cu aparatul DrugTest, nevinovat. Rezultatele analizelor de laborator au ieşit negative. "Lumea mă făcea drogat"
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Denis Rifai și Dan Bittman, surprinși din nou împreună. Unde i-au fotografiat paparazzi
Denis Rifai și Dan Bittman, surprinși din nou împreună. Unde i-au fotografiat paparazzi
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Cum arăta armata lui Vlad Ţepeş. Voievodul avea la dispoziție un număr neașteptat...
Cum arăta armata lui Vlad Ţepeş. Voievodul avea la dispoziție un număr neașteptat de mic de soldați