Life

El este bărbatul care a plutit 76 de zile în derivă în Oceanul Atlantic. A slăbit 40 de kg și a fost salvat într-o stare deplorabilă

Povestea impresionantă a bărbatului care a plutit 76 de zile în derivă, în Oceanul Atlantic. Cum a ajuns în această situație și cum a supraviețuit?
24.11.2022 | 15:37
El este barbatul care a plutit 76 de zile in deriva in Oceanul Atlantic A slabit 40 de kg si a fost salvat intro stare deplorabila
Steven_Callahan, povestind unor studenți cum a plutit în derivă pe Oceanul Atlantic. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Steven Callahan, un american din Needham, Massachusetts, a impresionat o lume întreagă în 1981, după ce a plutit vreme de 76 de zile, în derivă, în Oceanul Atlantic. Povestea lui a fost inspirație pentru lumea cinematografică și a fost transpusă în filme. Ba chiar există și o carte cu întreaga aventură a bărbatului.

Cum a plutit un bărbat 76 de zile, în derivă, în Oceanul Atlantic

Totul s-a întâmplat după ce Steven Callahan, de profesie arhitect naval, a decis să navigheze de unul singur, în Oceanul Atlantic, dorindu-și să se readune în urma divorțului de soție.

ADVERTISEMENT

Însă, deși toate păreau că decurg liniștit, la un moment dat barca lui Steve s-a lovit de ceva foarte tare, presupunându-se a fi o balenă.

Balena, una uriașă, a produs pagube ambarcațiunii și a făcut-o ca să se scufunde. Observând că nu va mai avea mult până să ajungă la fundul oceanului, Steven Callahan a început să umfle o barcă de salvare și să-și ia cu el și câteva provizii.

ADVERTISEMENT

Pe lângă barca de salvare, Steve a mai luat în grabă un fir de pescuit, un filtru de apă, o suliță și puține mărunțișuri, precuem: o pungă cu alune, fasole coaptă, varză, carne de vită, stafide și doar opt litri de apă,  informează omofon.com

Zile chinuite ale americanului pe Oceanul Atlantic

Au urmat apoi zile cumplite pentru american. Și-a dat seama că s-a rătăcit, așa că și-a construit un sistem de navigație, format din creioane, pentru a fi purtat spre insulele din Indiile de Vest.

ADVERTISEMENT

Plutirea în derivă i-a adus în cale multe obstacole lui Steven: rechini, foame, soare puternic și ploi torențiale. La un moment dat, barca lui a căpătat vegetație sub ea, ceea ce a atras peștii doraddo. Cu aceștia, bărbatul se hrănea.

Totodată, pe parcursul derivei, Steven Callahan a văzut șapte nave care l-au fi putut salva, dar niciuna nu l-a zărit. Într-o dimineață, a ajuns în apropiere de insula Galante, iar aici l-a observat un grup de pescari, care i-a dat o mână de ajutor.

ADVERTISEMENT

Cum a fost găsit bărbatul plutind în derivă în Oceanul Atlantic

I-au trebuit săptămâni bune lui Steven Callahan să se refacă, deoarece era deshidratat, slăbise 40 de kilograme și avea probleme de deplasare. Când s-a făcut bine, a decis să-și spună povestea.

Steve Callahan a scris o carte ”Adrift: Seventy Six Days Lost At Sea”. În 2010, o emisiune din SUA a recreat cazul lui Steven, pe care l-a intitulat ”76 Days Adrift” (76 zile în derivă).

ADVERTISEMENT