News

El este bărbatul care stă de 15 ani în concediu, pe 5000 de euro lunar. Motivul pentru care și-a dat în judecată angajatorul

El este bărbatul care stă de 15 ani în concediu, pe 5000 de euro lunar. Motivul pentru care și-a dat în judecată angajatorul, cu toate că are un salariu imens.
15.05.2023 | 21:01
El este barbatul care sta de 15 ani in concediu pe 5000 de euro lunar Motivul pentru care sia dat in judecata angajatorul
El este bărbatul care stă de 15 ani în concediu. Foto: Metro
ADVERTISEMENT

El este bărbatul care stă de 15 ani în concediu, pe 5000 de euro lunar. Motivul pentru care și-a dat în judecată angajatorul, cu toate că are un salariu imens. Povestea lui Ian Clifford, un programator sau IT-ist cum le place să își spună, a luat o turnură oarecum tristă în urmă cu mai mulți ani.

El este bărbatul care stă de 15 ani în concediu

În 2008, bărbatul s-a îmbolnăvit și a ajuns în concediu medical, însă nu s-a mai întors niciodată la lucru. Mai mult, angajatorul său, gigantul IBM, nu a avut dreptul legal să-l concedieze și i-a garantat prin contract că-i va plăti lunar 5000 de euro (4.500 de lire sterline), până va împlini vârsta de 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, programatorul se plânge că a fost discriminat pentru că salariul nu i-a fost majorat în cei 15 ani de când a lipsit de la muncă. Potrivit Metro.Co.Uk, bărbatul are garantat conform planului de sănătate al IBM că va primi 54.000 de lire sterline pe an până la 65 de ani, adică peste 1.5 milioane de lire sterline până se va ”pensiona”.

Cu toate acestea, Clifford a susținut că planul ”nu este suficient de generos”, pentru că salariul său de 54.028 de lire sterline va pierde teren în timp din cauza inflației. Cererea sa a fost respinsă de un tribunal pentru ocuparea forței de muncă din Reading, iar un judecător i-a spus că i s-a acordat un ”beneficiu foarte substanțial” și un ”tratament favorabil”.

ADVERTISEMENT

Tribunalul l-a audiat pe Clifford, care a studiat la King’s College din Londra, și care a început să lucreze pentru Lotus Development în 2000, înainte de a fi achiziționat de IBM. Bărbatul intrat în concediu medical în septembrie 2008 și a rămas fără serviciu până în 2013, când a făcut o plângere. În această plângere, bărbatul s-a plâns că nu a primit o creștere de salariu și, de asemenea, s-a plâns de plata concediului pentru perioada de cinci ani.

În aprilie 2013, când programatorul avea peste 30 de ani, s-a ajuns la un ”acord de compromis” între Clifford și angajator, astfel că plângerile sale au fost soluționate prin înscrierea lui în planul de handicap al companiei. Conform planului, o persoană care nu poate lucra nu este concediată, dar rămâne angajată și ”nu are nicio obligație de a lucra”. Mai mult, angajatul are ”dreptul” până la recuperare, pensionare sau deces, dacă este mai devreme, să primească 75% din câștigurile convenite.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Clifford, salariul său convenit a fost de 72.037 lire sterline – ceea ce înseamnă că din 2013 a fost plătit cu 54.028 lire sterline pe an după ce i s-au dedus cei 25%. Planul acoperă peste 30 de ani, până când bărbatul va avea 65 de ani și va strânge din partea companiei peste 1.5 milioane de lire sterline. Mai mult, programatorul a fost plătit cu aproape 10.000 de euro pentru a accepta să nu mai facă noi plângeri referitoare la perioada 2008 – 2013.

Cu toate acestea, britanicul a chemat compania IBM la un tribunal pentru ocuparea forței de muncă cu noi cereri de discriminare a persoanelor cu dizabilități, fără un temei clar, potrivit judecătorilor. Bărbatul s-a plâns că a fost tratat ”nefavorabil”, fără nicio creștere a salariului din 2013 sau dreptul la concediu și s-a comparat cu un angajat fără dizabilități care ar fi fost plătit întregul salariu în timpul vacanțelor.

ADVERTISEMENT

Clifford s-a plâns în fața instanței că inflația e 10%, astfel salariul său nu mai are valoarea de dinainte. ”Scopul planului a fost să ofere securitate angajaților care nu pot lucra – acest lucru nu a fost realizat dacă valoarea plăților e înghețată pentru totdeauna”, s-a plâns britanicul. Cu toate acestea, judecătorul pentru ocuparea forței de muncă Paul Housego i-a respins cazul.

”Că angajații activi pot primi creșteri de salariu, dar angajații inactivi nu, este o diferență, dar nu este, în opinia mea, un prejudiciu cauzat de ceva care rezultă din dizabilitate. Plângerea este de fapt că beneficiul de a fi angajat inactiv pe Plan nu este suficient de generos, deoarece plățile sunt la un nivel fix din 6 aprilie 2013, acum 10 ani, și ar putea rămâne așa. Pretenția este că absența creșterii salariului este o discriminare în funcție de dizabilități, deoarece este un tratament mai puțin favorabil decât cel oferit celor care nu au dizabilități.

Această dispută nu este sustenabilă pentru că doar persoanele cu dizabilități pot beneficia de plan. Nu este o discriminare în funcție de dizabilități că Planul nu este și mai generos. Chiar dacă valoarea celor 50.000 de lire sterline pe an sa înjumătățit în 30 de ani, este totuși un beneficiu foarte substanțial. Este un tratament mai favorabil, nimic mai puțin”, a explicat judecătorul.

ADVERTISEMENT