Fotbal international

El este cel mai bătrân fotbalist din istorie! Ronaldo şi Zlatan împreună nu au anii lui. Video

02.12.2020 | 09:00
El este cel mai batran fotbalist din istorie Ronaldo si Zlatan impreuna nu au anii lui Video
El este cel mai batran fotbalist din istorie! Ronaldo si Zlatan impreuna nu au anii lui. Video
ADVERTISEMENT

Dickie Borthwick este, la 84 de ani, cel mai bătrân fotbalist din istorie și în comparație cu atacantul englez legitimat la AFC Smugglers, Ronaldo și Ibrahimovic sau Buffon sunt încă la prima tinerețe!

Anglia oferă unele dintre cele mai incredibile recorduri și povești de neuitat pentru milioanele de fani ai fotbalului din întreaga lume. Este și cazul lui Dickie Borthwick, născut în 1936 și care a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă fotbalist legitimat la un club de fotbal.

ADVERTISEMENT

Englezul joacă fotbal organizat de la vârsta de 12 ani și a disputat până în acest moment nu mai puțin de 1.600 de meciuri de fotbal, record al Marii Britanii, înscriind peste 400 de goluri în cei 72 de ani de carieră.

Dickie Borthwick e cel mai bătrân fotbalist din istorie. Ronaldo și Zlatan mai au de jucat: 70 de ani de carieră și 1600 de meciuri!

Cristiano Ronaldo (35 de ani) și Zlatan Ibrahimovic (39 de ani) se laudă cu longevitatea și forma lor incredibilă, dar mai au mult până să ajungă la cifrele englezului Dickie Borthwick. La 84 de ani, a fost legenda lui Weymouth, Dorset și a marcat peste 400 de goluri în cariera de 70 de ani.

ADVERTISEMENT

„De fiecare dată când intru pe teren le spun adversarilor să mă trateze ca pe un jucător obișnuit. Pot să intre tare la mine, nu mă deranjează, pentru că o să intru și eu la fel! Nu vreau să fiu tratat ca un bătrân neajutorat. Porecla mea pe teren este «Tancul»” – Dickie Borthwick pentru „The Guardian”

A început fotbalul la Invergordon Academy, în Scoția, apoi a mers să joace pentru Ross County, a fost inginer și este bunic pentru cinci copii. Viața sa a fost legată permanent de fotbal, a publicat și o carte despre îndelungata sa carieră de fotbalist amator, în care a trecut pe la 15 echipe.

„Pot spune că sunt cel mai bătrân fotbalist pentru că nu o să vezi prea mulți oameni de 84 de ani care pot să mai alerge, să lovească mingea cu capul și să șuteze cu ambele picioare și să joace efectiv un meci” – Dickie Borthwick pentru dorsetecho.co.uk

Cartea sa se numește „Cei cinci D: Dorință, Dedicație, Determinare, Disciplină, Drive” (drive = a duce), în care povestește de unde a pornit povestea sa, care continuă și astăzi. A început să joace fotbal cu băieții mai mari încă de la 6 ani, dar pentru că mama sa nu era de acord și îi interzicea, a fost nevoit să aștepte încă doi ani până la „freedom!”. De atunci nu s-a mai oprit.

ADVERTISEMENT

Dickie Borthwick e mare fan Manchester United și a primit o scrisoare chiar de la Sir Alex Ferguson

Dickie Borthwick este mare fan Manchester United, iar un banner cu Dickie a fost expus în Muzeul Național al Fotbalului din Manchester. Ba mai mult, acesta a primit o scrisoare chiar de la Sir Alex Ferguson și s-a întâlnit cu idolul său, Sir Bobby Charlton.

Dickie Borthwick si Sir Bobby Charlton. Sursa foto: bournemouthecho.co.uk
Dickie Borthwick si Sir Bobby Charlton. Sursa foto: bournemouthecho.co.uk

Dickie Borthwick a devenit celebru în Anglia după ce a rămas fără echipă în pandemie, era „disperat” să prindă… un transfer (!) la despărțirea de Weymouth! Așa că a semnat cu AFC Smugglers. Invitat la un show de televiziune, a marcat în poarta unui fost goalkeeper al naționalei Angliei, David James.

ADVERTISEMENT

Deși în pandemie a întâmpinat dificultăți să se mențină în formă și să își găsească o nouă echipă, atacantul de 84 de ani nu s-a dat niciodată bătut: „Niciodată nu am lăsat-o moale. Am o rutină pentru a mă menține în formă. Când faci asta de o viață e greu să te oprești brusc. Am și o dietă strictă, sunt foarte disciplinat. Fotbalul mă face să mă simt tânăr și chiar și la veterani a început să devină foarte competitiv”, a mai spus Dickie Bortwick pentru „The Guardian”.

  • „În toți acești ani mi-am creat o rutină să ies în fiecare duminică cu băieții pentru un meci de fotbal” – Dickie Borthwick
  • 15 echipe de fotbal are Dickie Borthwick pe legitimația de fotbalist, pentru care a jucat în peste 1.600 de meciuri în cei 72 de ani ai carierei sale, începute când avea 12 ani, în 1948
ADVERTISEMENT