News

El este copilul care face lecții doar când îi împrumută un vecin telefonul! Cum înțelege Nicolae școala online

09.05.2020 | 14:15
El este copilul care face lectii doar cand ii imprumuta un vecin telefonul Cum intelege Nicolae scoala online
ADVERTISEMENT

El este copilul care face lecții doar când îi împrumută un vecin telefonul! Nicolae învață în clasa a treia într-o comună din Vâlcea și pentru el, școala online reprezintă mai degrabă un lucru interzis. Educația modernă pare că nu înseamnă și echitate. Cel puțin nu în această situație.

El este copilul care face lecții doar când îi împrumută un vecin telefonul!

”Copilul meu face ore online împrumutând telefon de la un vecin, aici aproape, dar nu ne poate da mereu”, a povestit mama băiatului.

ADVERTISEMENT

Sunt însă și situații când vecinul nu-i poate împrumuta telefonul. Atunci, Nicolae îşi face lecţiile singur, așa cum poate, așa cum înțelege. Pe un scăunel transformat în măsuţă, într-un colţ de cameră, departe de tehnologia anului 2020.

Cum înțelege Nicolae școala online

”Lecţiile deja sunt pierdute la copil. La amândoi, nu numai la unul. N-am posibilităţi”, a explicat Georgiana Sterea, părintele lui Nicolae.

ADVERTISEMENT

Conform statisticilor, școala online i-a găsit în sărăcie pe aproximativ 4 mii de copii din Vâlcea. Autorităţile judeţene au bani economisiţi din Programul “ Laptele şi cornul”, şi ar putea să cumpere tablete.

Nu este chiar atât de simplu, pentru că, deocamdată nu există cadru legislativ pentru așa ceva. ”Ne dă voie guvernul să cheltuim banii, toţi copiii din Vâlcea, cei care nu au tablete, vor avea”, a promis Constantin Rădulescu, preşedinte CJ Vâlcea.

ADVERTISEMENT

Între timp, și Ministerul Educaţiei a anunţat că va cumpăra 250.000 de tablete pentru elevii care nu dispun de așa ceva.

Aparatele nu vor rezolva, însă toate problemele. Anul trecut, în România, aproape un sfert dintre gospodării nu aveau acces la internet.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de IRES arată că situația din învățământ este mult mai dificilă decât o prezintă Guvernul, iar numărul elevilor fără acces sau cu acces limitat la școala online e de peste 900.000, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea Ministerului Educației.

”32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar nu au acces individual exclusiv la un dispozitiv funcțional (desktop, laptop, tabletă), ceea ce face ca prezența elevilor la orele organizate online să fie parțială sau deloc”, se arată în studiu.

 

 

ADVERTISEMENT