Life

El este miliardarul secret al României. Profesor de meserie, persoană discretă, a pus bazele unei companii estimate la o sumă uriașă

Un profesor și totodată o persoană extrem de discretă este în realitate miliardarul secret al României. Cum a reușit acesta să stângă o avere generoasă?
06.07.2024 | 17:40
El este miliardarul secret al Romaniei Profesor de meserie persoana discreta a pus bazele unei companii estimate la o suma uriasa
El este miliardarul secret al României. Sursă foto: Wikipedia, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iată că miliardarul secret al României este profesor de meserie. Se află pe locul 5 în topul Forbes al celor mai bogați oameni și se pare că a reușit să dezvolte afaceri de miliarde în ani de zile.

El este miliardarul secret al României

Cine este miliardarul secret al României? Este vorba despre Ion Stoica, în vârstă de 59 de ani. Profesor de meserie, acesta a ajuns în Statele Unite în anul 1994. El a absolvit Facultatea de Automatizări din Bucureşti, iar mai apoi a urmat studii post doctorale la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în Boston.

ADVERTISEMENT

Ulterior a devenit profesor la altă universitate titrată, Berkeley, în 2001. Și iată că după mai bine de două decenii a ajuns să fie unul dintre cei mai bine cotați profesori din SUA. Dar în paralel, acesta este și un antreprenor de mare succes.

Ion Stoica deține mai multe companii. Iar trei dintre acestea au ajuns să valoreze enorm. De altfel doar compania Databricks este cotată în Statele Unite la aproape 40 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Cum a reușit un profesor să devină miliardarul secret al României? Se pare că a construit totul singur, bazându-se pe cunoștințele sale. Iar acum, clienții săi sunt companii gigant de care cu siguranță mulți au auzit.

Printre aceștia se numără: JP Morgan, Shell, Hewlett Packard, H&M, Disney, dar și posturi de televiziune cu nume precum CNN și Sky. Cum a început drumul către antreprenoriat? Românul spune că nu a făcut nimic pentru bani.

ADVERTISEMENT

Acum însă, când pasiunea sa a ajuns să valoreze miliarde, se bucură de rezultat. A vrut să facă cercetări și să ajungă la rezultatele dorite, însă nu a luat în calcul un astfel de scenariu de la început.

Pentru Ion Stoica, profesor de meserie, banii nu au fost niciodată un țel

„Companiile pe care le-am înfiinţat nu au fost neapărat pentru bani, chiar dacă faptul că au ajuns să valoreze atât de mult mă bucură. Când dezvolți tehnologii, algoritmi, ca să faci posibil, cum a fost cu Databricks, să prelucrezi datele mult mai rapid şi mai sofisticat decât se putea face înainte, nu poți decât să te bucuri.

ADVERTISEMENT

Motivul principal pentru care am înfiinţat companiile a fost că prin cercetarea pe care o faci şi prin rezultatele pe care le ai să poţi ai un impact mai mare în societate, să contribui într-un fel la progres”, spune el.

Ce face miliardarul secret al României cu banii? Pentru că pentru el nu sunt o prioritate, acesta are în plan să doneze mai bine 20 de milioane de dolari, universității unde a devenit celebru.

Iar planurile sale nu se opresc aici. Ion Stoica își dorește să investească și în România. Menționăm faptul că momentan, Databricks, compania pe care o deține, are doar un birou în Europa, mai exact în Amsterdam.

Dacă lucrurile vor merge bine însă și, evident, în funcție de cerințele pieței, compania ar putea ajunge în România, povestește acesta. Chiar și așa, profesorul rămâne un om cât se poate de modest.

De altfel nu își asumă niciodată toate meritele. El spune că ultimele două companii le-a fondat alături de studenții săi. Fiecare în parte a avut un rol cât se poate de important în acest proces, a mai adăugat acesta.

„Ultimele două companii le-am fondat cu studenţii mei. Toate sunt bazate pe cercetarea pe care am avut-o, dar ultimele două sunt bazate pe sisteme open source care au fost dezvoltate la Berkeley de mine şi de colegii şi studenţii mei de acolo”, a mai spus Ion Stoica potrivit adevarul.ro.

ADVERTISEMENT