News

El este preotul care stă de un an cu bolnavii COVID-19 din spitalul Suceava! ”Dacă mă îmbolnăvesc, mă tratez”

11.04.2021 | 17:21
El este preotul care sta de un an cu bolnavii COVID19 din spitalul Suceava Daca ma imbolnavesc ma tratez
ADVERTISEMENT

El este preotul care stă de un an cu bolnavii COVID-19 din spitalul Suceava! Constantin Diaconașu este prezent în unitatea medicală zi și noapte. Acesta merge inclusiv la ATI, echipat ca orice angajat. Poartă trei măști odată și spune că nu îi este frică de boală.

Interesant este că Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava are propria biserică în curte. Preotul este angajat al unității medicale, scrie Monitorul de Suceava.

ADVERTISEMENT

Este echipat corespunzător și mai ales instruit în privința regulilor de protecție. Acesta are acces în toate secțiile și oferă asistență spirituală bolnavilor de Covid-19.

El este preotul care stă de un an cu bolnavii COVID-19 din spitalul de urgență din Suceava!

O face la orice oră din zi și din noapte din aprilie 2020. În acel moment, Suceava era epicentrul pandemiei din România. Dacă ne raportăm strict la secția de Terapie Intensivă, preotul a fost chemat la peste 100 de bolnavi în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

„Dacă te sună seara un bolnav care e internat la Ortopedie sau la Interne și nu este în stare foarte gravă, poți să-i mai spui că mergi la el mâine dimineață, dar la bolnavii de Covid m-am dus prompt, imediat, de fiecare dată când am fost solicitat.

Când a fost nevoie, am mers și în ATI, fie că a fost zi, fie că a fost la miezul nopții. Mă echipez rapid și am plecat”, povestește părintele.

ADVERTISEMENT

Preotul se echipează în funcție de secția pe care se află pacientul. Poartă la el mereu trei ciupici, trei măști și trei perechi de mănuși.

„Dacă îmbrac halatul lung „170”, reverenda rămâne pe mine. Pun trei rânduri de ciupici, trei măști, trei perechi de mănuși și trei capeline. Când secția nu este de halat „170”, iau combinezon. Cu combinezon nu mai pot să îmbrac și reverenda.

ADVERTISEMENT

Patru genți port în mașină – geantă Covid, geanta non Covid pentru cronici, pentru maternitate și pentru ceilalți bolnavi. Au fost zile în care am mers și de șapte, opt ori la bolnavi. Acum vin de la Infecțioase, de la o doamnă”, povestește preotul.

Are și o variantă la îndemână dacă se îmbolnăvește. Spune că a avut emoții când s-a îmbrăcat prima oară cu combinezonul special. „Dacă mă îmbolnăvesc, mă duc la spital și mă tratez. Aveam trei măști, mă gândeam că n-o să pot să respir, dar n-am avut nici o problemă.

Îmi fac doar datoria. Dacă moare cineva care m-a chemat și nu m-am dus, cum mai pot eu să dorm?”, spune preotul Diaconașu care în ajun de Crăciun și Bobotează a stat câte 7-8 ore îmbrăcat în costum de protecție, până a trecut pe la toți cei care au avut nevoie de el.

ADVERTISEMENT