Vremea rea din ultimele zile a făcut şi victime, un tânăr pierzându-şi viaţa şi altul zbătându-se între viaţă şi moarte, după ce au fost loviţi de trăsnet în Banatul Montan, în judeţul Caraş-Severin.
Cei doi tineri, cu vârste de 25 şi 26 de ani încercau să se adăpostească de ploaia torenţială într-un loc numit de localnici Turnul lui Ovidiu. Cei doi erau din Caransebeş şi se aflau în plimbare la ieşirea din localitatea Turnu Ruieni când au fost surprinşi de vijelie.
N-au apucat să se pună la adăpost, fiindcă un trăsnet i-a lovit din plin, trântindu-i pe amândoi la pământ. Robert, tânărul de 26 de ani, a murit pe loc, în timp ce Alexandru, rănit, a fost transportat de urgenţă la spital.
Moartea lui Robert nu este prima cauzată de fulger în România în sezonul acesta. Nu mai departe de luna trecută, în a doua zi de Paşte, Mihai, un tânăr motociclist din Alba, în vârstă de 26 de ani, ca şi Robert, a fost lovit de trăsnet pe când se afla lângă motocicleta sa, care rămăsese fără combustibil.
Fulgerele se produc în întreaga lume de 100 de ori pe secundă și de 8 milioane de ori pe zi. Probabilitatea ca o persoană să fie lovită de fulger într-un an este de 1/600.000. Ca și în cazul altor dezastre meteorologice, oamenii trebuie să fie bine informați, pentru a reduce la minimum posibilitatea loviturilor de trăsnet și a pierderilor de vieți omenești.
Specialiştii subliniază că dacă o persoană aflată în spaţiu deschis aude tunete indică faptul că există riscul de a fi lovită de fulger. Dacă timpul dintre apariția fulgerului și tunet este de 30 de secunde sau mai puțin, norul încărcat se află la o distanță mai mică de 10 km și există riscul ca fulgerul să lovească acea locație. Acest risc persistă timp de 30 de minute după ce a fost văzut ultimul fulger sau s-a auzit ultimul tunet. Prin urmare, se poate defini o regulă 30/30 (de la 30 de secunde înainte până la 30 de minute după).
Loviturile de trăsnet se pot produce în diferite moduri. Cea mai periculoasă este o lovitură directă de fulger. Aceasta se produce atunci când fulgerul lovește direct o persoană sau obiectele pe care aceasta le ține în mână, cum ar fi o undiță, o umbrelă sau o coasă. O persoană poate fi lovită și indirect atunci când fulgerul lovește un obiect din apropiere, cum ar fi un copac.
O lovitură de fulger provoacă, de obicei, oprirea respirației și/sau oprirea inimii unei persoane. Stopul cardiac este principala cauză de deces cauzată de trăsnet. Arsurile sunt un alt posibil efect al fulgerului.