News

El este românul care și-a cumpărat o Dacia Spring, iar pe casă şi-a pus panouri fotovoltaice de 30.000 de euro. Cât îl costă, de fapt, maşina electrică la fiecare 100 de km

Un român a dezvăluit secretul unui trai mai bun. Cum a reușit acesta să reducă unele cheltuieli și să plătească mai puțin pentru plimbările cu mașina
01.09.2024 | 14:54
El este romanul care sia cumparat o Dacia Spring iar pe casa sia pus panouri fotovoltaice de 30000 de euro Cat il costa de fapt masina electrica la fiecare 100 de km
Românul care și-a redus costurile prin achiziționarea unei mașini electrice și prin instalarea panourilor fotovoltaice. Foto: freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cristi Miclea este unul dintre românii care a decis să investească într-o mașină electrică. De asemenea, a ales să își pună panouri fotovoltaice pe casă, ceea ce a ușurat metoda de încărcare a automobilului, dar i-a redus și din cheltuielile lunare.

Vehiculele verzi, o alternativă mai bună

S-a demonstrat faptul că deși mașinile electrice costă mai mult, întreținerea acestora nu este la fel de costisitoare. Ba mai mult, pe termen lung, posesorii acestora vor observa cum economisesc mai mulți bani.

ADVERTISEMENT

Cristi Miclea, posesor de mașină electrică, este mulțumit de consumul pe care îl are. Acesta a susținut că la suta de kilometri cheltuie undeva între 20 și 30 de lei, potrivit Observator.

Această sumă ar fi echivalentul a 3-4 litri de benzină sau motorină, adică aproximativ de trei ori mai puțin decât o mașină cu motor termic. În cazul unei mașini care parcurge anual 20.000 de kilometri, șoferul poate economisi peste 10.000 de lei în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Un raport realizat de Asociația Europeană a producătorilor de Automobile (ACEA) arată faptul că la finalul anului trecut existau 632.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice, dintre care 2.754 erau în România.

Mai mult, posesorul mașinii electrice locuiește în afara orașului și așa a decis să mai facă o investiție ce îl va scăpa, pe termen lung, de unele costuri. Acesta a alocat aproximativ 30.000 de euro să își instaleze pe casă panouri fotovoltaice.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere prețurile crescute la energie și combustibil, cred că toată lumea e de acord că e mai ieftin să mergi cu o mașină electrică”, a susținut Cristi Miclea, pentru sursa citată.

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu a lansat ghidul de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, care, în acest an, are o finanțare de 2 miliarde de lei,

ADVERTISEMENT

„Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanțate. Mărim de la 20.000 la 30.000 de lei finanțarea din partea AFM. O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, într-o conferință de presă.

Acest lucru ar însemna mai multe independență energetică și facturi mai mici pentru românii care beneficiază de acest program, potrivit ministrului. Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

ADVERTISEMENT