Sport

El i l-a adus lui Dan Șucu pe Neil Lennon. A devenit șeful Rapidului la numai 31 de ani!

Dan Șucu l-a angajat pe Neil Lennon ca antrenor și reformează Rapidul cu un șef executiv foarte tânăr și necunoscut în fotbal
27.05.2024 | 18:00
El i la adus lui Dan Sucu pe Neil Lennon A devenit seful Rapidului la numai 31 de ani
Dan Șucu l-a angajat pe Neil Lennon la recomandarea noului șef tânăr pe care l-a ales pentru Rapid
ADVERTISEMENT

Rapid a avut un sezon dezamăgitor, a încheiat pe ultimul loc din playoff, și încearcă să-și programeze o stagiune mai bună cu câteva decizii surprinzătoare ale lui Dan Șucu. Acționarul majoritar a ignorat dorința suporterilor de a-l avea pe Marius Șumudică pe bancă și l-a angajat pe Neil Lennon.

Dan Șucu a ales un șef nou și tânăr și a mers pe mâna lui în cazul lui Neil Lennon

E o alegere excentrică, dat fiind faptul că fotbalul românesc nu a mai adus antrenori din zona aceea a Marii Britanii și a Irlandei de Nord. Nord-irlandezul are o carte de vizită impresionantă, a fost campion cu Celtic de cinci ori. Lennon a lucrat cel mai recent la Omonia Nicosia, unul dintre ”granzii” din Cipru, un club de care s-a despărțit în urmă cu aproape doi ani.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Șucu să îl aleagă pe Neil, nu pe Șumudică sau pe vreun alt nume cunoscut în SuperLiga? Opțiunea aceasta a fost provocată de către o altă surpriză la care a recurs acționarul. El l-a învestit ca director sportiv pe Daniel Sandu, un nume necunoscut în fotbalul nostru. Sandu l-a convins pe proprietarul clubului că Lennon ar fi alegerea justă.

Înainte să conducă Rapidul, Daniel Sandu a mai lucrat în club ca lider al Departamentului de Scouting

Cine este Daniel Sandu? El a primit recent postul de director sportiv după aproape doi ani în care se aflase tot în club ca Head of Scouting, șef al departamentului de căutare a jucătorilor. Are numai 31 de ani și a devenit numărul 1 la Rapid! El a ales antrenorul principal, tot el coordonează recrutarea fotbaliștilor pentru sezonul următor.

ADVERTISEMENT

Șucu a fost impresionat de istoricul academic și profesional al lui Sandu și a preferat să se bazeze pe el, să nu angajeze un fost fotbalist pentru rolul acesta. Noul director sportiv a absolvit SNSPA, Comunicare și Relații Publice, secția publicitate. Apoi a parcurs un Master în Management sportiv în Universitatea din Bordeaux.

A lucrat ca analist de date la ORTEC, o societate britanică specializată în a oferi consultanță pentru cluburi și pentru jucători. A colaborat și cu Federația Română de Fotbal, pe care a convins-o să adere la International Professional Scouting Organisation, un program care a inclus primele cursuri de scouting ținute în România.

ADVERTISEMENT

Dan Șucu reformează Rapidul cu Neil Lennon după un sezon în care giuleștenii sperau să fie campioni, dar au rămas în afara Europei

Sandu a colaborat și cu agenți de jucători pentru o vreme. ”A fost doar o metodă pentru a-mi crea un networking, o rețea de relații în fotbal”, explică el. A absolvit și un curs de director sportiv la FOCUS, un program care își propune să educe specialiști pentru diferite funcții din sport. Absolvenți ai FOCUS lucrează, conform site-ului oficial, la Chelsea, la Manchester United, la UEFA și la FIFA.

Va fi eficient planul lui Dan Șucu într-un fotbal în care patronii, media și suporterii sunt obișnuiți ca astfel de joburi să le aparțină unor foști fotbaliști cunoscuți? Daniel Sandu, noul șef sportiv al Rapidului, a jucat fotbal numai ca junior, a fost la Concordia Chiajna până la 18 ani. Nu e un nume cunoscut, o glorie a Giuleștiului ori a vreunei alte formații.

ADVERTISEMENT

Lennon și Sandu lucrează la pregătirea echipei pentru sezonul următor, unul în care Dan Șucu și suporterii țin să fie implicați într-un mod real în lupta pentru câștigarea campionatului, să nu mai fie doar de umplutură în playoff, așa cum s-a întâmplat în stagiunea curentă. Giuleștenii mutaseră centenarul clubului cu un an, din 2023 în 2024, sperând că în mai anul acesta aveau să celebreze și câștigarea campionatului. Au ratat și titlul, și calificarea în Conference League, au fost eliminați devreme din Cupa României.

  • 2 ani durează contractul pe care Neil Lennon l-a semnat cu Rapid. El are un istoric ca tehnician legat mai ales de Celtic, club în care a început antrenoratul în 2008 ca antrenor secund
  • 80 la sută dintre acțiunile Rapidului îi aparțin lui Dan Șucu. Acționar minoritar a rămas Victor Angelescu cu 20 la sută. Angelescu va păstra și un rol executiv în club după îndepărtarea fostului președinte Daniel Niculae
ADVERTISEMENT