Fotbal international

„El Loco” Bielsa şi-a ţinut promisiunea. A readus Leeds în Premier League după 16 ani!

18.07.2020 | 13:54
El Loco Bielsa sia tinut promisiunea A readus Leeds in Premier League dupa 16 ani
ADVERTISEMENT

Este supranumit „El Loco”. Adică „Nebunul”… Şi probabil că nu i se spune degeaba aşa, pentru că Marcelo Bielsa nu este şablonul antrenorului obişnuit. Nici măcar personajul Bielsa, din spatele antrenorului, nu este unul obişnuit. Mănâncă de o viaţă fotbal pe pâine şi tot nu s-a săturat. Echipele pregătite de tehnicianul argentinian capătă ceva aparte din ADN-ul său, capătă acea frumoasă nebunie.

La Leeds este pur şi simplu divinizat de suporteri, care au apreciat enorm faptul că antrenorul a ales să locuiască într-o casă modestă, nu a avut nevoie de o vilă somptuoasă, pentru că singur spune că îi trebuie doar un dormitor şi pentru că a plătit de la el 250.000 de euro amenda primită de club pentru o greşeală a unuia dintre funcţionarii săi.

ADVERTISEMENT

Marcelo Alberto Bielsa Caldera, ca să îi spunem întregul nume, a ajuns acum la borna 64 a vieţii sale, dar cine îl cunoaşte ştie că sufleteşte a rămas la fel de tânăr, mai ales în ceea ce priveşte iubirea sa pentru fotbal.

Marcelo Bielsa, omul care a readus Leeds în Premier League, s-a apucat de antrenorat la 25 de ani

S-a născut la Rosario şi a jucat fotbal doar până la 25 de ani. Provine dintr-o familie burgheză, în care a fost educat inclusiv despre codul bunelor maniere. În 1980, deci la numai 25 de ani, a decis că nu este pentru el fotbalul ca jucător şi şi-a descoperit vocaţie pentru partea tehnică.

ADVERTISEMENT

Zece ani, Bielsa nu a făcut altceva decât să pregătească echipa de tineret a clubului Newells Old Boys, iar în 1990 avea să fie numit antrenorul echipei mari a clubului din Rosario. A stat ca principal la Newells Old Boys două sezoane magice, în care a câştigat trei trofee şi a adus echipa în finala Copei Libertadores.

Prima medalie de aur pentru Argentina după 53 de ani la Jocurile Olimpice

Între 1993 şi 1998, a antrenat în Mexic, pe Atlas şi apoi pe America, pentru ca în 1998, revenit acassă, să devină iar campion cu Velez Sarsfield. Espanyol Barcelona l-a chemat şi a semnat cu echipa catalană, însă a stat foarte puţin, pentru că a venit oferta de la Federaţia argentiniană ca selecţioner şi nu a mai stat pe gânduri.

ADVERTISEMENT

Marcelo a fost selecţioner între 1998-2004 şi de numele lui se leagă prima medalie de aur olimpică a Argentinei în ultimii 52 de ani, obţinută la JO din 2004, la Atena. Între 2007 şi 2011, Bielsa a fost selecţioner al naționalei statului Chile, calificând echipa după o absenţă de opt ani la CM 2010. A demisionat însă în 2011, deşi promisese că va sta până în 2015.

A jucat cu Bilbao finala Europa League la Bucureşti

Între 2011 şi 2013, „El Loco” a făcut istorie la Bilbao, ducând pe Athletic în finala Europa League de la Bucureşti, pierdută însă clar în faţa lui Atletico Madrid. Imediat, a pierdut, tot cu 3-0, şi finala Cupei Spaniei, în faţa Barcelonei.

ADVERTISEMENT

A urmat şederea pentru un sezon la Olympique Marseille, de unde a demisionat după prima etapă din următorul sezon, ca urmare a unui conflict cu un oficial al clubului. În 2016, a semnat cu Lazio, dar a plecat după numai două zile, motivând că nu are jucătorii pe care şi-i dorea şi nu poate face performanţă.

Pochettino şi Guardiola, ode pentru Bielsa

După un scurt stagiu, şi acela cu frecuşuri, la Lille, a ajuns în 2018 la Leeds United, iar acum este omul care i-a readus pe albi în Premier League după o absenţă de 16 ani. Promisiunea făcută în vara lui 2018 a devenit realitate.

Doi dintre marii antrenori ai generaţiei de azi, spaniolul Pep Guardiola şi compatriotul său Mauricio Pochettinio, îi fac statuie din cuvinte lui Bielsa şi spun că este mentorul lor. Iată ce spune Mauricio Pochettino:

„Pentru mine, este o persoană pe care o voi admira mereu. Este un geniu. O persoană cu charismă și o personalitate foarte diferită de antrenorii noștri normali și asta îl face special.” De remarcat că Bielsa este cel care l-a adus la 13 ani în lotul lui Newells Old Boys pe Pochettino.

Pep Guardiola a preluat Barcelona abia după ce a mers în Argentina şi a văzut cum antrenează Bielsa. “Cred că este cel mai bine pregătit manager pe care l-am văzut vreodată în viața mea. A fi iubit este cu adevărat titlul cel mai mare, mai mare decât Liga Campionilor sau Premier League sau orice altceva.  A fi iubit este cel mai important lucru și cred că Marcelo are asta mai mult decât oricare alt manager din lume. Știu cum este încă iubit în Bilbao, știu că este o icoană în Chile.”

Marcelo Bielsa este sigur un personaj aparte. A câştigat titlul de fair-play acum un an după ce şi-a obligat echipa ca la un meci din Championship cu Aston Villa, după un gol acordat lui Leeds deşi un adversar era căzut pe gazon, să lase adversarul să marcheze fără nici o opoziţie.

ADVERTISEMENT