“Copilul s-a întors acasă de Crăciun”. Super-povestea lui Fernando Torres

Fernando Torres este unul dintre cei mai controversaţi atacanţi din fotbalul mondial. Spaniolul a fost crescut la Atletico Madrid, care l-a vîndut la Liverpool. Premier League a fost campionatul...
26.12.2014 | 14:19
Copilul sa intors acasa de Craciun Superpovestea lui Fernando Torres

Fernando Torres este unul dintre cei mai controversaţi atacanţi din fotbalul mondial. Spaniolul a fost crescut la Atletico Madrid, care l-a vîndut la Liverpool. Premier League a fost campionatul în care a explodat, dar şi campionatul care i-a adus decăderea, odată cu transferul la Chelsea. După un tur dezamăgitor la AC Milan, “El Nino” se întoarce la Atletico Madrid. 

“Copilul s-a întors acasă de Crăciun” scriu ziarele madrilene după oficializarea transferului lui Fernando Torres la Atletico Madrid. Atacantul a plecat în anul 2007 de la madrileni după mai bine de 200 de meciuri jucate în Primera Division, în care a înscris 82 de goluri.

A început fotbalul ca portar

Copilăria lui Fernando Torres şi începuturile sale în fotbal se aseamănă cu Atletico Madrid. A început fotbalul pe postul de portar, dar de la vîrsta de 7 ani a fost folosit pe postul de atacant.

Torreskecil

Torres a debutat în Primera Division în sezonul 2002-2003, cînd a fost unul din cei mai buni jucători ai lui Atletico Madrid, cu 13 goluri în 29 de meciuri, echipa încheind sezonul pe locul 11.

maillot-torres-atletico-madrid-2002-2003

În cele 5 sezoane pe care Torres le-a petrecut în Primera Division, a devenit unul dintre cei mai buni atacanţi din lume. Cluburile importante din Europa erau pe urmele lor şi după ce clubul a refuzat o ofertă de la Chelsea, Altetico s-a înţeles în anul 2007 cu Liverpool pentru 40 de milioane de euro. 

Explozia lui Torres

Transferul a fost considerat unul riscant, avînd în vedere cît de mult a plătit clubul pentru Torres, însă în scurt timp, spaniolul a demonstrat că merită fiecare cent. Spaniolul a marcat pe bandă rulantă în Premier League reuşind să fie două sezoane la rînd în echipa anului.

Fernando-Torres-001

Totuşi, spaniolul nu a reuşit să rupă blestemul lui Liverpool în Premier League, încheind pe locul 2 sezonul 2007-2008. Cormoranii nu au reuşit nici pînă în ziua de azi să cîştige titlul în Premier League, competiţie înfiinţată în 1991.

În cele 4 sezoane petrecute la Liverpool, Fernando Torres a înscris 81 de goluri. Atacantul a fost subiectul celui mai important transfer din Premier League în anul 2011, cînd Chelsea a plătit pentru Torres 60 de milioane de euro.

Fără performanţe, dar cu trofee

Fernando Torres a fost adus cu surle şi trîmbiţe la Chelsea, unde a fost o himeră. A debutat împotriva fostei sale echipe, Liverpool, însă Chelsea a fost învinsă atunci cu 1-0. A avut nevoie de 3 luni pentru a marca primul gol pentru “albaştrii”, în victoria din aprilie 3-0 cu West Ham. A fost singurul gol în sezonul de debut.

Chelsea v Liverpool - Premier League

Umătorul sezon, 2011-2012 a fost unul cenuşiu în Premier League. Chelsea a dezamăgit în campionat, însă a strălucit în Liga Campionilor, cînd nimeni nu îi dădea vreo şansă. Chelsea a pierdut prima manşă din sferturile de finală cu Napoli, 1-3 şi se părea că londonezii vor rata totul în acel sezon. Dar echipa a fost atunci preluată de Roberto Di Matteo şi a reuşit să întoarcă scorul în returul cu Napoli, Chelsea fiind în semifinale şi avînd cel mai greu adversar, Barcelona.

Totuşi, victoria 1-0 de la Londra le-a dat speranţe celor de la Chelsea. Returul a fost unul dramatic, încheiat 2-2, Fernando Torres reuşind să înscrie golul egalizator în minutul 90. În finală, Chelsea a jucat cu Bayern, chiar pe terenul nemţilor. Meciul a fost decis la penalty-uri, Didier Drogba reuşind lovitura de departajare care a adus trofeul londonezilor. Fernando Torres a fost rezervă şi a fost folosit în prelungiri.

torres_2229527b

După ce a cîştigat Liga Campionilor, Torres a cîştigat Liga Europa în 2013. Chelsea a fost eliminată din grupele Ligii, londonezii au jucat în primăvara Europa League. În drumul londonezilor a fost şi Steaua, echipă care i-a pus mari probleme, dar românii au fost eliminaţi de golul lui Torres în victoria 3-1 de pe Stamford Bridge. Torres a marcat şi primul gol al finalei cu Benfica, cîştigată cu 2-1.

3598480617

Evoluţiile slabe din campionat şi transferul lui Diego Costa au fost factorii care au determinat împrumutul lui Torres. Atacantul spaniol a jucat 5 luni la AC Milan, însă a dezamăgit crunt la italieni, reuşind un gol în 10 meciuri jucate.

“Leu” în “Furia Roja” 

La echipa naţională, Fernando Torres a fost un adevărat star. A fost golgheterul Campionatului European din 2008, fiind omul care a marcat unicul gol al finalei cu Germania. Atunci a fost votat cel mai bun om al finalei.

torresgoal

În 2010, Torres a ajutat naţionala Spaniei să cîştige titlul mondial din Africa de Sud. Mai mult, în anul 2012, Fernando Torres devine unicul jucător care e golgheterul la două Campionate Europene succesiv şi totodată primul jucător care marchează în două finale consecutive de Campionat European. Spania a cîştigat al 3-lea mare titlu la rînd la Campionatul European din Polonia şi Ucraina.

Fernando+Torres+Spain+v+Italy+UEFA+EURO+2012+pTooWoMIj_8l

“El Nino” la 30 de ani

Fernando Torres se întoarce acasă la 30 de ani. Rămîne în fotbalul mare, la echipa finalistă a Ligii Campionilor şi va fi condus de fostul său coleg, Diego Simeone, alături de care a jucat la Atletico Madrid.

torr

Nu îi va fi uşr, Mario Mandzukic e titular de drept la Atletico, echipă aflată în lupta pentru titlu în Spania şi calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor.

Mandzukic
P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!