News

Riscuri majore pentru țara care folosește Bitcoin ca monedă oficială. FMI, avertisment ferm pentru El Salvador

El Salvador a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în urmă cu câteva luni și a cumpărat constant monede. FMI avertizează însă că există riscuri majore pentru stat.
26.01.2022 | 20:01
Riscuri majore pentru tara care foloseste Bitcoin ca moneda oficiala FMI avertisment ferm pentru El Salvador
FMI avertizează El Salvador cu privire la experimentul Bitcoin. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

El Salvador a devenit în urmă cu aproape jumătate de an prima țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă legală a statului. Decizia a fost întâmpinată încă de la bun început cu opinii diverse, opinia publică oscilând între o susținere clară a lui Nayib Bukele și o dezaprobare fermă a unui astfel de plan.

Lucrurile nu merg foarte bine pentru Bitcoin în ultima vreme, moneda ajungând să piardă aproximativ jumătate din valoarea maximă, pe care o atinsese pe parcursul anului 2021. Piața este în continuare extrem de volatilă și unii se așteaptă ca nici acest prag de 35.000 de dolari pentru un Bitcoin să nu rămână stabil, iar prețul să mai coboare în următoarele zile. Rămâne de văzut și cum vor reacționa piețele, atât cele bursiere, cât și cele crypto, la anunțurile pregătite de Sistemul Federal de Rezerve al SUA, care urmează să fie făcute în cursul serii de 26 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Pe fondul instabilității pieței criptomonedelor, una la un nivel mult mai ridicat decât al piețelor investiționale clasice, Fondul Monetar Internațional a transmis un comunicat prin care ”îndeamnă autoritățile să micșoreze aria de impact a legii Bitcoin prin înlăturarea statutului de monedă oficială pentru Bitcoin.” De asemenea, unii membri ai consiliului director sunt temători și cu privire la riscurile asociate emiterii de obligațiuni susținute de Bitcoin.

Raportul FMI îndeamnă El Salvador să ia măsuri vizavi de Bitcoin

De-a lungul ultimelor luni, El Salvador a tot adăugat în vistieria statului monede Bitcoin oricând a existat oportunitate de cumpărare. Chiar vinerea trecută, pe 21 ianuarie, președintele care și-a legat întregul destin politic de reușita experimentului financiar a transmis pe Twitter că țara sa a mai cumpărat monede în valoare de 15 milioane de dolari la un preț foarte bun, pe fondul căderii Bitcoin.

ADVERTISEMENT

Raportul FMI arată că membrii comisiei apreciază existența portofelului electronic Chivo și rolul său în procesul de incluziune financiară ce are loc în El Salvador în prezent. Doar 3 din 10 cetățeni din această țară au un cont bancar, însă foarte mulți s-au grăbit să adopte acest nou tip de monedă și de portofel, care le poate facilita diverse activități financiare. Emigranții care trimit înapoi bani acasă pot fi îndeosebi ajutați de Chivo.

Problemele cu acest portofel electronic n-au întârziat, însă, să apară. Faptul că există un stimulent de 30 de dolari în Bitcoin odată cu înregistrarea pentru un astfel de cont a dus deja la apariția multor cazuri de furt de identitate. Oameni de bună credință care au vrut să își facă un astfel de portofel digital s-au trezit că datele lor personale au fost folosite deja pentru înregistrări făcute de cei ce au vrut să ajungă la acei 30 de dolari.

ADVERTISEMENT

Obligațiunile promise de Bukele, încă o necunoscută

Situația obligațiunilor pe care se bazează Bukele este una destul de problematică, deoarece nu există foarte multe detalii cu privire la modul de funcționare a acestora. Undeva pe parcursul anului 2022 ar trebui să fie emise primele titluri de acest fel, iar pentru ”democratizarea” accesului, președintele țării a decis ca acestea să poată fi cumpărate în blocuri de 100 de dolari.

Nu se știe însă ce drepturi vor avea proprietarii asupra obligațiunilor și nici ce s-ar putea întâmpla cu aceste titluri de stat în cazul în care El Salvador nu va putea onora plata obligațiunilor tradiționale pe care le-a emis deja. Statul are de plătit 800 de milioane de dolari în ianuarie 2023, data următoarei scadențe a obligațiunilor emise anterior.

ADVERTISEMENT

Există și alte riscuri asupra statului latino-american. Predicțiile FMI arată că, dacă politicile fiscale actuale se mențin, datoria publică a țării va ajunge la 96% din PIB până în 2026, iar El Salvador ”va intra pe un drum nesustenabil.”

Unii utilizatori de Twitter au decis să urmărească tranzacțiile de cumpărare de Bitcoin pe care le-a făcut statul salvadorian și au observat că, în multe situații, moneda a fost cumpărată la valori foarte mari și pe trenduri de creștere. Astfel, până în prezent, El Salvador a cumpărat Bitcoin plătind cam 85 de milioane de dolari.

 

Valoarea reală a acestor active este, însă, de 65 de milioane de dolari. Momentan, țara este cu 24% pe minus, însă Nayib Bukele are încredere în succesul proiectului său.

ADVERTISEMENT