News

Ele sunt româncele care au plecat la cules de vie cu un avion privat! Cine este patronul italian zis și „mână-largă” și cum și-a motivat gestul

21.05.2020 | 10:51
Ele sunt romancele care au plecat la cules de vie cu un avion privat Cine este patronul italian zis si manalarga si cum sia motivat gestul
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine sunt româncele care au plecat la cules de vie cu un avion privat. Vorbim despre 8 femei pentru care un patron italian nu a ezitat și a băgat mâna adânc în buzunar. Considerat un adevărat „nebun” pentru gestul său, bărbatul se apără și spune că legile proaste gândite de majoritatea țărilor pe timp de pandemie l-ar fi putut lăsa cu afacerea la pământ.

Ele sunt româncele care au plecat la cules de vie cu un avion privat!

Drept pentru care viticultorul nu a ezitat o clipă și a închiriat un avion privat pentru a le aduce în Italia pe româncele în care avea o încredere oarbă. Acestea au muncit pentru el în ultimii zece ani ca sezoniere la lucrările de primăvară din viile pe care italianul le administrează.

ADVERTISEMENT

Femeile au ajuns în regiunea Trentino-Alto Adige, situată în nordul Italiei ca niște prințese cu avion personal. Antreprenorul a fost atât de mulțumit de abilitatea de lucru a celor opt femei încât nu s-a uitat deloc la bani când a fost vorba pentru o nouă reîntoarcere: „Fără ele recolta mea din acest an ar fi fost compromisă”, a declarat podgoreanul.

Ele sunt româncele care au plecat la cules de vie cu un avion privat! Martin
Martin Foradori Hofstätter a plătit bani grei ca să le aducă în Italia pe cele 8 românce. Sursa foto – Corriere della Serra

Cine este patronul italian zis și „mână-largă” și cum și-a motivat gestul

Martin Foradori Hofstätter reprezintă a patra generație care se află la conducerea firmei fondată în anul 1907 de Josef Hofstätter. Acesta deține podgorii istorice situate pe ambii versanți ai văii Adige. Întreaga afacere putea să pice în acest an din cauza coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Bărbatul s-a zbătut mult până a reușit să-și aducă din România echipa de femei care an de an se prezintă la pregătit via pentru rod. Româncele sunt recunoscute în zonă pentru abilitatea lor de a tăia impecabil lăstarii de vie, fără să deterioreze planta și să garanteze astfel calitatea strugurilor și a vinului.

Birocrația ar fi putut da totul peste cap, dar Martin nu s-a speriat. Acesta a angajat un avion privat care a aterizat de curând la Bolzano, cu lucrătoarele la bord. „Am văzut atâta ignoranță, dar niciodată ca în timpul acestei pandemii”, a mai spus viticultorul.

ADVERTISEMENT

De altfel, problemele bărbatului au apărut la granița cu Ungaria, când Uniunea Europeană a dat undă verde pentru a obține forță de muncă din est. Au beneficiat de acest lucru din plin agricultorii germani și austrieci, dar în cazul producătorului italian cele opt femei au fost oprite la granița cu Ungaria.

„Am încercat să rezolvăm problema în toate felurile astfel încât, după două săptămâni de apeluri telefonice, contacte cu politicieni locali, de la Roma și din Uniunea Europeană, reprezentanți ai ambasadelor, precum și discuții intense cu reprezentanții asociațiilor din sectorul agricol, ne-am găsit nevoiți să organizăm, in extremis, un zbor privat de la Bolzano la Cluj și retur, pentru a rezolva problema.

ADVERTISEMENT

Recunosc că gestul meu poate fi considerat o cheltuială nesăbuită, dar vă asigur că fără această cheltuială podgoriile mele ar fi avut de suferit. Nu aveam altă alternativă. Trebuie totuși să spun că prețurile pe care le folosesc acum cei care transportă persoane sunt atât de mari încât tot ceea ce am plătit eu pentru zborul privat nu a făcut o mare diferență”, a zis italianul

Pe viticultor nu-l interesează criticile și spune că șomerii italieni habar n-au să lucreze în domeniul lui. În schimb, româncele sunt profesioniste. „Careva ar putea obiecta că m-aș fi putut adresa numeroșilor șomeri prezenți în zonă, dar nu e atât de ușor. Am încercat, dar cei pe care i-am angajat pentru o probă, după două ore de lucru au plecat, spunând că ‘este o muncă prea obositoare!”

Absența româncelor ar fi adus daune semnificative recoltei din acest an, „ca și cum o vioară lipsea de la un concert la Teatrul La Scala”. Italianul este dezamăgit de felul în care se împarte dreptatea în Uniunea Europeană.

„În străinătate, asociațiile de categorie au reușit să activeze o linie aeriană fără prea multe discuții, lucrătorilor sezonieri li s-a oferit și posibilitatea de a implementa așa-numita ‘carantină activă’, lucrând la vie în grupuri mici, izolați de alți muncitori, cu respectarea măsurilor de siguranță.

În Germania, procedurile sunt mult mai clare și mai accesibile. În Italia n-am reușit nici măcar să copiem măsurile inteligente puse în aplicare de alte țări ale Uniunii Europene”, a mai zis Martin Foradori Hofstätter

 

 

 

ADVERTISEMENT