News

Electricitate și gaze: cât vom plăti de la 1 aprilie. Ministrul Energiei: „Anumiți români pot să câștige bani de pe urma eliminării acestei scheme”

Ministrul Energiei, despre facturile la electricitate și gaze, după 1 aprilie. „Între scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare”
09.01.2025 | 09:07
Electricitate si gaze cat vom plati de la 1 aprilie Ministrul Energiei Anumiti romani pot sa castige bani de pe urma eliminarii acestei scheme
Ministrul Energiei spune că trebuie extinsă definiția consumatorului vulnerabil / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a făcut, miercuri, o serie de precizări cu privire la facturile la energie pe care le va plăti populația, în caz că, după data de 1 aprilie, se va elimina plafonarea prețurilor la energie.

„Suntem într-un context regional extrem de complicat”

Sebastian Burduja a precizat că există „în scenariile aflate pe masă” și continuarea schemei actuale de compensare-plafonare. Burduja a invocat un context regional energetic dificil, mai ales după ce gazul rusesc care tranzita Ucraina către Europa a fost sistat, la începutul anului, această situație punând presiune, spune el, pe prețuri. Totuși, a subliniat ministrul Energiei, schema de compensare-plafonare a funcționat pentru consumatorul român, asigurând un „preț stabil și rezonabil”.

ADVERTISEMENT

„Apropo de data de 1 aprilie 2025, e posibil să nu fie nicio diferență. Între scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare și sunt niște motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat și știți foarte bine situația sistării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova. Toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe prețuri și această schemă, cu bune, cu rele, totuși, a asigurat pentru consumatorul final, că vorbim de casnic, deci gospodării, românii care ne urmăresc, că vorbim de antreprenori și companiile lor, a asigurat un preț stabil și rezonabil, aș spune, la facturi la energie electrică”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3CNN.

Sprijin din partea statului

Ministrul Energiei a reiterat că, spre deosebire de alte țări europene care nu au eliminat dependența de gazul provenit din Rusia, România și-a menținut prețurile le energie și gaze mici. Sebastian Burduja a adăugat că se urmărește o formă de sprijin din partea statului pentru cei care nu-și permit să plătească facturile la utilități, sub formă de voucher sau alt mecanism de compensare.

ADVERTISEMENT

„România a avut și are al cincilea cel mai mic preț din Uniunea Europeană și la gaze al patrulea cel mai mic preț. Sub noi sunt, în general, state membre care nu au eliminat dependența față de gazul rusesc, deci cumpără gaz de la ruși, Ungaria este un exemplu, Slovacia e un alt exemplu. Nu cred că vrem să fim în aceeași situație. Deci ăsta e un scenariu de lucru.

Un alt scenariu este să țintim mai bine sprijinul, adică românii care cu adevărat nu-și permit să plătească facturi la utilități, să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a declarat Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

Românii, sfătuiți să cerceteze ofertele pieții

Ministrul Energiei i-a sfătuit însă pe consumatori să cerceteze pe site-ul ANRE ofertele și prețurile furnizorilor de energie, și să le aleagă pe cele mai mici, existând posibilitatea, spune el, ca să achite facturi mai mici decât acum. Cu cât mai mulți consumatori vor fi interesați de aceste oferte, cu atât va exista o presiune mai mare pe furnizori care vor scădea din preț.

„Dar, ca să liniștesc puțin temerile, dacă ne uităm pe ofertele de acum din piață, pe prețurile actuale și le găsim pe site-ul ANRE și chiar îi rog pe toți românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE și durează câteva minute să vadă ofertele și s-o aleagă pe cea mai mică.

ADVERTISEMENT

Vor vedea acolo oferte pe 12 luni, cam la un leu per kilowatt-oră pentru un român care astăzi consumă acasă de peste 300 de kilowatt-oră pe lună. Probabil că e cazul nostru, îl amândurora și al multor români din mediu urban. Asta înseamnă o reducere a facturilor de la plafonul maxim de 1,3 lei per kilowatt-oră la un leu, deci o reducere de 30%. Iată că anumiți români pot să câștige bani de pe urma eliminării acestei scheme.

Asta nu știu foarte mulți români: e un proces care se face integral online și este extrem de rapid și foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv prețurile și ar veni cu oferte extrem de competitive. Dacă nu fac asta și noi ne mulțumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare prețul într-o marjă competitivă”, a explicat Burduja.

„E posibil să rămână plafonată factura în continuare”

Ministrul Energiei a mai invocat și performanțele Hidroelectrica și faptul că Romgaz va furniza gaze naturale către clienții casnici, cu consecințe pentru „prețuri foarte competitive”. Sebastian Burduja a mai spus că „este posibil” ca plafonarea prețurilor să continue încă luni de zile, până ce situația regională se stabilizează. Pe de altă parte, spune el, trebuie „extinsă” definiția consumatorului vulnerabil, având în vedere că, potrivit definiției legii, doar 90.000 de gospodării se califică pentru această categorie

„Și mai e un lucru. Uitați-vă, performanța Hidroelectrica a avut prețuri foarte bune la facturi, foarte competitive ofertele, știrea zilei de azi este că Romgaz va intra pe segmentul de furnizare inclusiv pe consumatorii casnici, pe zona de gaz. E o veste foarte bună. Este o companie serioasă, are proiecte mari. Cu siguranță vor avea prețuri foarte competitive.

Deci e posibil să rămână plafonată factura în continuare, fix așa cum e, o perioadă de timp, trei-șase luni, până situația regională se stabilizează sau să mergem cu un sprijin mai bine direcționat pe vulnerabili, adică persoane cu venituri mici. Și pragurile astea sunt în discuție (de persoane cu venituri mici), pentru că pe strict, pe definiția din legea 226, actuala definiție a consumatorului vulnerabil, numai vreo 90.000 de gospodării se califică, ceea ce cu siguranță nu e corect. Și atunci, în acest al doilea scenariu pe care îl văd, mai puțin probabil la acest moment decât menținerea schemei așa cum e ea acum, va trebui să extindem definiția consumatorului vulnerabil, să acoperim într-adevăr toți românii care au probleme în plata facturii”, a mai precizat ministrul Energiei.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la...
Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Ajutor de la Guvern. Românii care primesc de 4 ori mai mulți bani...
Ajutor de la Guvern. Românii care primesc de 4 ori mai mulți bani în 2025
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism,...
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial
AMENDĂ de 1.500 lei pentru un GEST BANAL la BLOC între VECINI. Decizie...
AMENDĂ de 1.500 lei pentru un GEST BANAL la BLOC între VECINI. Decizie în INSTANȚĂ
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a...
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate...
AEP a virat 22 de milioane de lei partidelor. SOS și POT, mufate la fondurile publice. AUR ia mai mult ca PNL
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore...
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore pe zi și, dacă suntem norocoși, ne dă mâncare. Altfel, nu avem ce să mâncăm”