Ai avut vreodată impresia că ești urmărit prin frigider sau prin televizor? Un specialist a făcut dezvăluiri despre modul în care, de fapt, poți să fii spionat în propria casă dacă ai aparate electrocasnice smart.
Pe măsură ce tehnologia avansează, din ce în ce mai multe aparate electrocasnice clasice sunt înlocuite cu cele smart. Frigiderele nu mai au rolul doar de a-ți răci sucul și a-ți ține alimentele la rece, ci poți să urmărești videoclipurile preferate prin intermediul lor.
De asemenea, televizoarele nu mai sunt de mult utilizate doar pentru a urmări știrile. Încăperea în care sunt amplasate se transformă, de obicei, într-un adevărat cinema. Dar toate aceste avantaje vin la pachet și cu temeri și riscuri.
De multe ori, oamenii au impresia că pot fi spionați prin intermediul acestor aparate electrocasnice. Ei bine, Alexandru Bogdan, specialist în securitate cibernetică, a oferit un răspuns acestei suspiciuni.
Expertul a confirmat că orice obiect inteligent din casă poate oferi hackerilor acces la tine și la datele tale. Desigur, contează și ce poate face fiecare aparat inteligent. La televizoarele smart, situația poate fi mai complicată, pentru că acestea pot colecta informații despre obiceiurile tale de vizionare sau chiar avea camere și microfoane.
În schimb, frigiderele inteligente sunt mai puțin expuse, dar pot fi folosite de hackeri în atacuri cibernetice numite DDoS, unde mai multe dispozitive sunt infectate pentru a bloca site-uri sau servicii online.
„Da, orice lucru, obiect smart care e legat la internet în realitate e un minicomputer care poate fi folosit în scop malițios. În cazul atacurilor DDoS ele pot face atât de multe request-uri până site-ul devine indisponibil.
Frigiderele se folosesc doar în atacuri de tip DDoS, pentru a indisponibiliza site-uri. În cazul atacului acesta putem vorbi și de obiecte IOT”, a dezvăluit specialistul despre modul în care electrocasnicele ne spionează, notează news.18.
În această situație, experții recomandă să îți securizezi cât mai bine rețelele de internet, să fii atent la mesajele electronice pe care le deschizi și să folosești parole puternice și complexe.
Este de important de știut că printre cele mai expuse dispozitive din casă se numără camerele web și becurile inteligente. De asemenea, aparatele smart de cafea și rețelele de Wi-Fi pot deveni ținte ușor accesibile pentru hackeri.
Specialiștii avertizează că aproximativ 16 miliarde de dispozitive inteligente din locuințe pot fi vulnerabile la exploatări ilegale la nivel global. Ei subliniază importanța unei atenții sporite din partea utilizatorilor.