Multe dintre produsele electrocasnice sunt aproape indispensabile astăzi. Cu ajutorul lor ne putem găti mai bine sau ne putem întreține alimentele la anumite valori termice. Totuși, trebuie să fim precauți cu privire la modul cum le utilizăm.
Specialiștii ne recomandă întotdeauna să scoatem din priză produsele care funcționează pe bază de curent electric, atunci când nu le mai folosim, pentru a ne asigura că nu ne expunem niciunui pericol. În orice moment se poate produce un scurt circuit și mai apoi un incendiu.
Cuptorul cu microunde este întâlnit în mare parte din bucătăriile românilor și este utilizat pentru a încălzi preparatele reci sau pentru a face un ceai sau o cafea. În momentul când nu mai aveți nevoie de el sau dacă știți că plecați de acasă, în mod cert trebuie să-l scoateți din priză.
De altfel, mare atenție la cât de des îl folosiți. Cuptorul cu microunde nu este foarte benefic pentru sănătate. Poate intoxica mâncarea cu radiații, au demonstrat studii efectuate de-a lungul timpului. Nu este de mirare dacă vă simțiți rău după un preparat.
”Microundele încălzesc alimentele determinând moleculele de apă să vibreze. Trecerea în mod repetat a recipientelor din plastic prin microunde poate duce la degradarea sau volatilizarea unor substanțe chimice în alimente; nu se știe sau nu se poate controla dacă aceste aspect afectează sănătatea, dar pentru siguranță ar trebui să fie folosite recipiente de sticlă în cuptorul cu microunde.
Organizația Breast Cancer UK îndeamnă autoritățile să interzică BPA, un tip de plastic folosit nu numai în vasele pentru cuptorul cu microunde, ci și în majoritatea produselor ambalate. Atunci când este utilizat corect, nu avem de ce să ne facem griji în ceea ce privește radiația unui cuptor cu microunde, spune și Organizația Mondială a Sănătății.
Dar, alte preocupări sunt mai puțin clare – inclusiv dacă mâncărurile cu microunde cauzează pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în plastic poate produce perturbări hormonale”, explică pe doc.ro medicul Laura Ene.
De asemenea, și televizorul ar fi bine să fie scos din priză când nu este folosit, inclusiv noaptea. Un televizor LED poate consuma până la 35 kWh pe an, chiar și atunci când nu este aprins, dar este încă în priză. În plus, vă protejați de orice incident.