News

Cât au ajuns să coste enciclopediile de chimie pe care le-a semnat Elena Ceauşescu. Savanta, fără căutare în anticariate

Cât au ajuns să coste enciclopediile de chimie pe care le-a semnat Elena Ceauşescu. Savanta a rămas fără căutare în anticariate și cu prea puțini nostalgici care vor să plătească în mediul online pentru cărțile ei
24.01.2022 | 07:03
Cat au ajuns sa coste enciclopediile de chimie pe care lea semnat Elena Ceausescu Savanta fara cautare in anticariate
Cât au ajuns să coste enciclopediile de chimie pe care le-a semnat Elena Ceauşescu în trecut. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

„Savanta de renume mondial”, așa cum i se spunea Elenei Ceaușescu a lăsat în spate mai multe cărți și tratate de specialitate în chimie, deși, în realitate, școala aproape că i-a dat daună totală. Soția președintelui României comuniste abia a încheiat trei clase, în timp ce pe a patra nu a mai terminat-o niciodată. A fost declarată repetentă după ce a luat medie de trecere doar la muzică, sport și lucru manual.

În viață s-a descurcat ceva mai bine și întâlnirea cu Nicolae Ceaușescu avea să-i schimbe definitiv destinul. Ajunsă chiar secretară la Ministerul Afacerilor Externe, Elena Ceaușescu avea să preia conducerea ICECHIM, acolo unde a instaurat o adevărată dictatură.

ADVERTISEMENT

Cât au ajuns să coste enciclopediile de chimie pe care le-a semnat Elena Ceauşescu

Culmea, Elena Ceaușescu a devenit chiar și doctor în chimie cu teza de doctorat „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, teză despre care s-a spus că, în realitate, ar fi fost redactată de alți savanți și susținută în condiții nu tocmai în regulă. S-a întâmplat lucrul acesta în condițiile în care cunoștințele ei în chimie se limitau la doar câteva noțiuni elementare.

Mai mult decât atât, în 1974, Elena Ceaușescu a fost aleasă ca membru titular al Academiei Române. Imediat după 1989, conform unui articol din statutul Academiei Române care prevede că sunt excluși toți acei membri care au suferit condamnări penale, a fost exclusă post-mortem din această instituție.

ADVERTISEMENT

La peste 30 de ani de la Revoluție, mai mulți cercetători români și străini au solicitat să nu i se mai atribuie lucrări științifice Elenei Ceaușescu pe motivul că aceasta nu le-a scris, ci, de fapt, doar le-a semnat fraudulos. Printre cei care au solicitat acest lucru s-au numărat și profesori de la Politehnica București.

De altfel, mulți dintre aceștia au fost obligați să publice lucrări semnate de fosta soție a dictatorului. Poate cea mai cunoscută lucrare este teza de doctorat, un volum care s-a bucurat chiar și de o introducere semnată de Dorothy Hodgkin, laureată a premiului Nobel pentru Chimie.

ADVERTISEMENT

Nu a fost singurul tratat de specialitate care a văzut lumina tiparului, însă după moartea Elenei Ceaușescu, acestea n-au mai avut căutare foarte mare. Nostalgicii le-au păstrat și cei interesați direct de domeniu și nu puțini încearcă să le vândă în anticariate sau cu ajutorul mediului online. Prețul variază în funcție de valoarea lucrării, dar pleacă de la 20 de lei și poate să ajungă și la câteva sute.

De unde poți cumpăra cărțile Elenei Ceaușescu

Puternic afectate de pandemia de coronavirus, anticariatele sunt locurile perfecte unde puteți căuta lucrările semnate de soția fostului președinte. Cu toate acestea, micii afaceriști spun că „tratatele savantei” n-au căutare prea mare și reprezintă mai degrabă o investiție pe termen lung. Chiar foarte lung în unele cazuri, ceea ce s-ar traduce prin bani blocați.

ADVERTISEMENT

„Cred că am vreo 2-3 titluri, vorbesc serios, dar știu de ele așa cum știu de fiecare altă carte în parte, nu pentru că sunt întrebat. Înainte mai veneau studenți, am avut profesori, dar de ceva vreme a cam murit totul. Ne mutăm în online, însă nu e ușor. 

Savanta mondială probabil că stă bine în biblioteca unor nostalgici, dar să știți că mulți dintre ei încearcă, de fapt, să facă bani. E o modă acum, toți vrem să ne raportăm la vremurile alea, se vând toate prostiile acelei perioade, toate nenorocirile.

Unii cred că dacă le cumpără cu 2 lei de la mine le vor vinde ei cu două miliarde peste ani și ani. Treaba asta se aplică unor obiecte din altă categorie, am înțeles că s-au luptat pe fiecare obiect care a aparținut familiei Ceaușescu. 

Cărțile individei nu intră în categoria asta și pentru că, știm cu toții, de fapt nu sunt ale ei. Măcar în al 25-lea ceas dacă am putea să le facem dreptate autorilor de drept”, a explicat pentru FANATIK Ionel Stoica, proprietarul unui anticariat din zona centrală a Capitalei.

Cât valorează în online tratatele semnate de Elena Ceaușescu

Situația nu se schimbă prea mult nici în online, acolo unde Elena Ceaușescu este prezentă în rafturile virtuale, dar nu punctează la vânzări. 9 lei este cea mai ieftină carte disponibilă pe internet, dar se poate ajunge și la 300 de lei dacă cineva vrea să cumpere toate volumele enciclopediei.

„Cercetări în chimia și tehnologia polimerilor” le scoate doritorilor din buzunare 32 de lei, în timp ce „Cercetări în domeniul sintezei și caracterizării compușilor macromoleculari” ajunge la 78 de lei.

FANATIK a scris AICI despre cum un grup de cercetători români a cerut editorilor academici să elimine numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate fraudulos ca operă a ei.

Culmea, oamenii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și deseori accesate și se întâmplă lucrul acesta, deși Elena Ceaușescu nu putea recunoaște formulele de bază predate studenților din primul an la chimie.

ADVERTISEMENT