News

Elena Ceaușescu, repetentă în clasa a IV-a! A trecut doar la sport, muzică și lucru manual

15.03.2021 | 17:52
Elena Ceausescu repetenta in clasa a IVa A trecut doar la sport muzica si lucru manual
Elena Ceaușescu are doar 4 clase. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu, savanta de renume mondial, așa cum era cunoscută în țară în perioada comunismului, a fost „o ilustră” repetentă în clasa a IV-a! Soția lui Nicolae Ceaușescu nu a rupt norii la capitolul învățătură. A făcut primele trei clase primare în Petrești, localitatea în care s-a și născut.

La vârsta de 14 ani, când se afla în clasa a IV-a primară, este declarată repetentă ca urmare a rezultatelor slabe pe care le-a bifat. De altfel, mai toate materiile i-au dat bătăi serioase de cap acesteia.

ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu ar fi promovat doar la trei discipline, toate fiind însă considerate mai degrabă de recreere și distracție pentru elevi.

Elena Ceaușescu, repetentă în clasa a IV-a primară

Vorbim despre de muzică, sport și lucru manual. După ce lucrează la câmp pentru a face rost de ceva bani, Elena Ceaușescu își părăsește satul natal și pleacă la București pentru a sta cu fratele ei Gogu și soția acestuia, Adela, cea care avea să-i devină chiar o confidentă.

ADVERTISEMENT

Primul ei serviciu a fost ca muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice. Ceva mai târziu își va găsi, prin relațiile fratelui ei, un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard. La puțin timp după război, Elena se angajează ca laborantă la un laborator chimic.

Sursa foto – hepta.ro

În 1937, Elena Ceaușescu a devenit membră a Partidului Comunist Român și a început să frecventeze Cercul cultural muncitoresc, apropiindu-se de mișcarea sindicală comunistă. A activat în Comitetul de organizare al tineretului comunist din Capitală, reprezentând sectorul II Negru, perioadă în care a fost înregistrată cu numele conspirativ “Florina”.

ADVERTISEMENT

În 1945, Elena Ceaușescu s-a angajat ca secretară la Ministerul Afacerilor Externe însă va fi demisă pentru incompetență. Pentru ea se înființează în cadrul Facultății de Chimie Industrială a Institutului Politehnic din București un curs fără frecvență pe care, urmându-l dobândește titlul de „inginer chimist”. De remarcat că după acest episod cursul respectiv a fost desființat.

De la 4 clase la doctor în chimie

De altfel, lumea știe că Elena Ceaușescu a devenit doctor în chimie cu teza de doctorat „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”, o lucrare care ar fi fost redactată de alți savanți.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, Elena Ceauşescu a fost aleasă membru al Academiei Române în 1974. A fost ultimul membru acceptat până la Revoluţie. A fost exclusă post-mortem, în prima şedinţă a Academiei din anul 1990.

Sursa foto – hepta.ro

În timpul Revoluției din 1989, aceasta a fost arestată, condamnată la moarte și executată, împreună cu soțul ei, Nicolae Ceaușescu. Cei doi au fost executați prin sentința Tribunalului Militar Excepțional înființat printr-un decret al CFSN pe 24 decembrie 1989.

Conform unor imagini difuzate de documentarul cultural “Doctor horroris causa”, înaintea execuției aceasta nu a acceptat sub nicio formă să fie ucisă separat de soțul ei. “Împreună am luptat, împreună murim!”, ar fi zis atunci Elena Ceaușescu.

ADVERTISEMENT